5 siementä, jotka kannattaa lisätä ruokavalioon

helmikuu 23, 2018

Syötäväksi sopivat siemenet ovat loistavaa ravintoa. Ne ovat nimittäin eläviä kasveja, jotka mahdollistavat uusiutumisen ja uudelleenluonnin.

Siemenet ovat ruokaa, jota voidaan pitää elossa senkin jälkeen kun ne on laitettu säilöön. Niissä on säilössäkin sellaisia tekijöitä, jotka ovat tarpeen kasvin pitämiseksi elossa sen ensimmäisten vaiheiden lävitse.

Tämän tiedon valossa on helppo ymmärtää, miksi ne kuuluivat ensimmäisiin ruokiin, joita ihminen alkoi viljellä. Ne sisältävät suuren määrän vitamiineja, proteiinia, mineraaleja, entsyymejä ja eteerisiä öljyjä silloin, kun ne ovat luonnollisessa tilassa.

Siementyyppejä

pähkinöitä

On olemassa monia erilaisia lajeja ja tyyppejä, joihin kuuluvat seuraavat.

Palkokasvit

Nämä ovat sellaisia siemeniä, jotka on kuivattu, puhdistettu ja otettu pois kuoresta. Näihin kuuluvat esimerkiksi kikherneet, lima-pavut, vihreät tai paistetut pavut, linssit ja muut vastaavat.

Ne ovat täysipainoista ruokaa, joissa on lähes jokaista ravinnetta. Tyypillisesti niissä on noin 350 kaloria sataa grammaa kohden. Niissä on myös seuraavia ainesosia:

  • 16-19 % ihmiselle suositellusta proteiinista
  • hitaasti ruoansulatuksessa käsitellyksi tulevia hiilihydraatteja
  • liukenevaa kuitua
  • monityydyttymättömiä rasvahappoja (Omega-3 ja -6) ja kertatyydyttymättömiä rasvahappoja (Omega-9)

Lisäksi palkokasvit pystyvät hillitsemään kolesterolitasoa ja verensokeria, ja ne auttavat vähentämään riskiä saada sydämen ongelmia ja jopa tietyn tyyppisiä syöpiä.

Palkokasvit ovat tärkeä kasviproteiinin lähde ihmisen ravinnossa.

Pähkinät

pähkinät ja kuivatut hedelmät

Pähkinöillä on kova kuori ja siemen sisällä, ja niitä ovat kastanja, hasselpähkinä, saksanpähkinä, tammenterho ja muut vastaavat.

Tämän tyypin siemen sisältää runsaasti terveellisiä rasvoja, ja lisäksi niissä on suuri määrä antioksidantteja, E-vitamiinia ja mineraaleja.

Saat niistä seuraavia hyötyjä:

  • pienemmän todennäköisyyden saada sydän- ja verisuonijärjestelmän ja verenkierron häiriöitä
  • parannuksen hermosignaalien välityksessä
  • luuston, lihasten ja hermoston voimistuminen

Rasvaiset siemenet

Seuraavaksi sitten nämä siemenet, joista voidaan ottaa talteen öljyä. Tämä koskee seesamin-, auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä, kuten myös muita vastaavia.

Öljyn lisäksi niistä saadaan täysipainoista ravintoa, sillä ne sisältävät runsaasti proteiineja ja terveellisiä rasvoja.

Siemenet ja niiden ominaisuudet

Seuraavaksi sitten katsomme tarkemmin viittä syötävää siementä, joilla on aivan loistavia hyötyjä ihmisen terveyttä ajatellen.

1. Auringonkukansiemen

auringonkukansiemen

Auringonkukansiemenessä on noin 36 % öljyä ja 23 % proteiinia.

Ne sisältävät E-, B1-, B2- ja B3-vitamiineja, ja lisäksi niistä saadaa myös mineraaleja, kuten kaliumia, rautaa, magnesiumia ja fosforia.

Auringonkukansiemenestä saadaan Omega-6 -rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä tekijöitä solujen aineenvaihdunnalle, ja niiden avulla voidaan vähentää riskiä kärsiä verenkiertoa ja sydäntä koskevia sairauksia.

Lisäksi niistä saadaan liukenevaa ja liukenematonta kuitua, joka auttaa pitämään suoliston toiminnan hyvässä kunnossa.

2. Kurpitsansiemen

Tämä sienen on loistava proteiinin lähde. Jo 100 grammaa antaa noin 54 % päivittäisestä tarpeestamme!

Lisäksi kurpitsansiemenessä on elintärkeitä rasvahappoja (Omega-3 ja Omega-6 -rasvahappoa), jotka auttavat vähentämään kolesterolin määrää sekä edistävät verenkierron hyvää toimintaa.

Koska ne sisältävät B-vitamiineja, E-vitamiinia, foolihappoa, fosforia, magnesiumia ja rautaa, ne ovat avuksi myös silloin, jos kärsit kyseisten tekijöiden puutteesta.

Lopuksi vielä sellainen hyöty, että kurpitsansiemenet auttavat hankkiutumaan eroon suolistoloisista.

3. Pellavansiemen

pellavansiemen

Pellavansiemen on erityisen tunnettu sen sisältämästä runsaasta määrästä alfa-linoleenihappoa (Omega-3 -rasvahappojen osa). Lisäksi ne tunnetaan myös siitä, että saat tästä siemenestä monia ravinteita, kuten muun muassa hiilihydraatteja, kuitua, proteiinia, B- ja E-vitamiineja, kalsiumia, magnesiumia, fosforia ja kaliumia.

Yhdessä nämä ravinteet sitten toimivat antioksidantteina, tulehtuneisuuden torjujina ja hyytymisen estäjinä.

Ne ovat erittäin hyödyllinen apu silloin, jos kärsit ummetuksesta tai suoliston tulehtuneisuudesta.

4. Chia-siemenet

Nämä siemenet tunnetaan parhaana Omega-3 -rasvahappojen kasvilähteenä. Ne sisältävät runsaasti vitamiineja (etenkin B-vitamiineja) ja mineraaleja (kalsium, magnesium, fosfori, sinkki ja kalium).

Lisäksi ne auttavat vähentämään nivelkipua, edistävät painonpudotusta sekä parantavat suoliston toimintaa. Ne hyödyttävät lisäksi siten, että ne estävät sydämen ja verisuonten ongelmia ja diabetesta, eikä niissä ole gluteenia.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että chia-siemenissä on hyvin runsaasti kaloreita, sillä jo 100 grammaa sisältää 500 kaloriasiksi niitä kannattaa nauttia vain kohtuudella.

5. Maapähkinät

maapähkinät

Tämä pähkinä sisältää runsaasti kertatyydyttymättömiä rasvahappoja (lähes 75 %), ja ne auttavat vähentämään riskiä kuolla sydämen ja verisuonten sairauksien vuoksi.

Lisäksi ne tarjoavat albumiineja, hiilihydraatteja, mineraaleja (rautaa, kalsiumia ja fosforia) ja vitamiineja (A- ja B1-vitamiinit).

Maapähkinät ovat erittäin ravitsevaa ruokaa, ja niissä on enemmän proteiinia kuin muissa palkokasveissa ja jopa lihassa, joten saat niistä hyvin runsaasti energiaa.

Tutkimusten mukaan maapähkinä vähentää rintasyövän riskiä, ja se auttaa myös vähentämään syöpäsolujen kasvua.

Muutamia suosituksia

  • Nauti pähkinöitä raakoina. Jos syöt sellaisia pähkinöitä, jotka on kuumennettu korkeissa asteissa, et saa samaa ravinnepitoisuutta, sillä tämä käsittely vaikuttaa pähkinöiden vitamiineihin ja mineraalehihin.
  • Vältä sellaisia siemeniä, joissa on päällyksenä sokeria tai jotka on kieritetty suolassa.

Kuten voit huomata, nämä tuotteet ovat tasapainoisena osana ruokavaliota äärimmäisen hyväksi terveydelle. Seuraavan kerran kun olet kaupassa, älä siis jätä käyttämättä tilaisuutta hyödyksesi, vaan ala nauttia erilaisia siemeniä, ja voit parantaa hyvinvointiasi herkullisella tavalla!

 

UUTISIA VERKOSSA