Logo image
Logo image

7 ruokaa, jotka auttavat tuottamaan CoQ10-nuoruusentsyymiä

3 minuuttia
Koentsyymi Q10, jota myös kutsutaan ubikinoniksi tai CoQ10:ksi, on antioksidantti joka auttaa taistelemaan ikääntymisen merkkejä vastaan. Opi lisää tästä tärkeästä antioksidantista ja kuinka varmistaa, että kehosi saa tarpeeksi sitä.
7 ruokaa, jotka auttavat tuottamaan CoQ10-nuoruusentsyymiä
Viimeisin päivitys: 09 maaliskuuta, 2019

Olet saattanut kuulla ihmisten puhuvan paljon niin kutsutusta nuoruusentsyymistä, CoQ10:stä.

Koentsyymi Q10, jota myös kutsutaan ubikinoniksi tai nimellä CoQ10, on antioksidantti. Sitä löytyy luonnostaan joka ikisestä kehosi solusta. 

Sen tehtävä on tarpeellinen ja hyödyllinen: se suojelee vapailta radikaaleilta. Se myös suojaa mitä tahansa ulkoista tekijää vastaan joka aiheuttaa hapettumishaittoja.

Lisäksi se tekee solujen energiantuotannon helpommaksi. Tämä kasvattaa lihasten vastustuskykyä, voimaa ja kiinteyttä. 

Suurempi CoQ10 -keskittymä kehossasi johtaa parempaan kykyyn taistella ikääntymisen merkkejä vastaan. Itse asiassa kaikissa ryppyvoiteissa koentsyymi Q10 on yhtenä raaka-aineena.

CoQ10 -pitoiset ruoat

Mutta ennen ulkoisten hoitojen käyttöä, on olemassa jotain vielä parempaa kehollesi. Haluamme kehojemme tuottavan CoQ10:ä luonnollisesti. 

Tänään haluamme katsoa 7 ruokaa, jotka auttavat sinua tekemään tämän.

Kirjoitatko tämän ylös?

1. Lohi

Some figure

Kalat, jotka sisältävät runsaasti rasvahappoja kuten Omega-3 ja Omega-6, ovat korvaamattomia sekä CoQ10-tasojen palauttamiselle että lisäämiselle. 

Lohi on näistä kaloista paras.

Esimerkiksi japanilaiset yleensä nauttivat hyvän määrän tätä antioksidanttia. Tämä johtuu siitä, että he sisällyttävät paljon tuoretta, raakaa kalaa ruokavalioonsa.

Tietysti raa’an kalan syöminen ei ole aina viisasta, joten ole sen kanssa tarkkana. Sinun tulee vain muistaa, että sinun tulisi syödä tuoretta lohta, makrillia tai sardiineja kolme tai neljä kertaa viikossa. 

2. Kana

Liha on yleensä hyvin koentsyymi Q10-pitoista.

Punainen liha ei ole kovin hyvä valinta sen korkean rasvapitoisuuden takia. Tämä rasva ei ole hyväksi keholle ja se lisää kolesterolin ja triglyseridien tasoja, joten sen sijaan käännymme kanan puoleen.

Kananreidet ovat erittäin hyvä CoQ10:n lähde.

Yhdistä tämä liha muihin terveellisiin ruokiin saadaksesi terveellisen, tasapainoisen ruokavalion. Hyvä ehdotus kanan rinnalla syötäväksi on porkkanakastike.

3. Maapähkinät

Some figure

Kaikki CoQ10-pitoiset ruoat eivät tule eläimistä. Esimerkiksi maapähkinät on yksi kasvilähteistä, joissa on suurin määrä tätä yhdistettä.

30 grammaa paahdettuja maapähkinöitä sisältää 0,8mg koentsyymi Q10:ä.

Lisäksi maapähkinät, kuten viinirypäleetkin, sisältävät paljon reservatrolia, joka on hyvin terveellinen ikääntymistä vastaan taisteleva antioksidantti. Se säätelee verenkiertoa ja pitää huolen lihasten kiinteydestä. Tämä saa meidät taistelemaan ajan kulun aiheuttamia vaikutuksia vastaan.

4. Parsakaali

CoQ10 on myös läsnä parsakaalissa ja parsakaalin iduissa.

Tämän kasviksen säännöllinen syönti saa meidät estämään useita sairauksia. Tämä sisältää sydänsairaudet ja veritulpat. Tämä johtuu sen korkeista antioksidanttimääristä, kuten CoQ10.

Tärkeää muistettavaa on, että CoQ10 on läsnä vain tuoreissa ruoissa. Jos ne on pakastettu tai tölkissä, tämä koentsyymi katoaa.

5. Appelsiini ja mansikkamehu

Hedelmissä ei ole yleensä CoQ10:ä. Ainoat hedelmät joissa sitä on huomattavampia määriä ovat appelsiinit ja mansikat.

Tästä syystä on erittäin hyvä idea juoda näitä tuoreena mehuna niin usein kuin mahdollista. 

Älä makeuta mehua sokerilla: mehun makeuttaminen millä tahansa vie pois sen ravintoarvoja. Tämä sisältää sokerin, hunajan ja jopa stevian lisäämisen.

6. Pinaatti

Some figure

Pinaatti on kaikista paras koentsyymi Q10:n kasvislähde.

Pinaatti on mahtava kasvis, jota sinun tulisi syödä usein. Tässä tapauksessa se on aina paras syödä raakana.

Pinaatti on vitamiinipitoinen, ja se sisältää paljon kuituja ja mineraaleja. Se sisältää myös fytoravinteita kuten beetakaroteenia ja luteiinia. Kaikki nämä elementit ovat vastuussa meidän suojelemisesta soluvahingoilta.

Jos haluat pitää huolen ihosi kiinteydestä, taistella syviä ryppyjä vastaan tai saada takaisin kasvojesi kiilto ja sävy, älä epäile. Syö pinaattia!

7. Tofu

Some figure

Tofu on 100 % kasvisproteiini. Se valmistetaan soijapavuista.

Lisää tätä salaatteihisi ja keittoihin. Tofu on hyvä ruoka syötäväksi, sillä siinä on suuri määrä CoQ10:ä ja kalsiumia, jotka suojelevat luitasi. Se myös suojelee lihaksiasi ja kehoasi yleisesti.

Tofussa on yhtä paljon proteiinia kuin lihassa, ja se on täynnä B-ryhmän vitamiineja. Tämä kattaa suuren määrän solujemme tarvitsemasta energiasta.  Tämä myös auttaa niitä taistelemaan ajan vaikutuksia vastaan.

Kun ikäännymme, menetämme pienen määrän CoQ10:ä vähä vähältä. On tarpeellista kattaa nämä vahingot ruoilla, jotka esittelimme sinulle tänään. Ne ovat suuri apu! 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • García Triana, B. E., Saldaña Bernabeu, A., & Saldaña García, L. (2013). El estrés oxidativo y los antioxidantes en la prevención del cáncer. Revista Habanera de Ciencias Médicas12(2), 187-196.
  • Mataix Albert, B. (2005). Efecto de los ácidos grasos de la dieta y la suplementación con coenzima Q10 sobre el estrés oxidativo cerebral durante el envejecimiento.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.