6 aamupalaideaa lisäenergian saamiseksi

huhtikuu 20, 2017
Päivän ensimmäisen aterian tulee antaa meille kaikki se energia, jota tarvitsemme päivän aloitukseen ilman väsymystä tai uupumusta. Tutustu näihin herkullisiin, energiantäyteisiin aamiaisruokiin ja aloita päiväsi tehokkaasti.

Näin aloitat aamusi oikein

Jos aamupalasi koostuu kupista kahvia ja palasta paahtoleipää, et anna kehollesi riittävästi polttoainetta päivän tehokkaaseen aloitukseen. Jos et halua tuntea oloasi väsyneeksi ja heikoksi, ja haluat varmistaa että keskittymiskykysi on huipussaan, nauti kunnollinen ja monipuolinen aamiainen.

Kun annat kehollesi riittävästi energiaa, aivot heräävät ja olet valmis toimimaan. Työsuorituksesi paranee, saat enemmän tehtyä päivän aikana, ajattelet luovemmin ja vältät fyysisen ja psyykkisen väsymyksen, joka on yleistä nykypäivänä. Alta löydät parhaat aamiaisideat.

1. Terveelliset hiilihydraatit

On tärkeää tehdä ero terveellisten ja epäterveellisten hiilihydraattien välillä, sillä kaikista hiilihydraateista ei saa samalla tavalla energiaa.

Jotta hiilihydraatteja voidaan pitää terveellisinä, niiden ei tule aiheuttaa jyrkkiä piikkejä verensokerissa. On hyvä kuitenkin muistaa, että hiilihydraatit ovat glukoosin lähde, jonka elimistö muuntaa energiaksi. Parhaimpia hiilihydraattien lähteitä ovat ruis ja kaura – näitä voi sekoittaa esimerkiksi jogurttiin, maitoon tai mehuun. Kaura ja ruis pitävät elimistön energisenä ja antavat aivoille kaikki niiden kaipaamat ravintoaineet.

2. Kananmunat

Kananmunat

Kunhan kananmunia ei nautita liiallisesti, ne ovat terveellinen ja hyödyllinen proteiinin lähde. Kananmunien syömisen hyötyihin kuuluu mm:

 • Niistä saa korkealaatuista proteiinia ja tärkeitä aminohappoja, jotka vaikuttavat hormoneihin positiivisesti.
 • Kananmunien nauttiminen parantaa mielialaan liittyvien välittäjäaineiden toimintaa.

Tästä syystä on hyvä nauttia keitetty kananmuna aamiaisella kaksi tai kolme kertaa viikossa. Aamiaisella syöty kananmuna sopii etenkin sellaisiin päiviin, kun tiedät aikataulusi olevan kiireinen ja tiedät tulevasi tekemään ylitöitä.

3. Vähärasvainen proteiini

Vältä raskaita ja rasvaisia ruokia, kuten pekonia ja makkaroita aamiaisella: nämä rasvaiset lihat lisäävät kolesterolin määrää eivätkä anna sinulle lisäenergiaa, niiden vaikutus on itseasiassa päinvastainen ja saa olon raskaaksi ja väsyneeksi. Kovat rasvat hidastavat elimistön toimintoja sekä aivojen toimintakykyä.

Jos taas nautit vähärasvaisia kasviproteiineja, joita saa mm. linsseistä, pavuista ja kikherneistä, huomaat olevasi virkeämpi ja energisempi.

4. Pähkinät

Pähkinät

Jos sinusta ei tunnu ”normaalilta” nauttia papuja aamupalaksi, voit korvata ne pähkinöillä, kuten mantelilla, saksanpähkinällä tai maapähkinällä.

 • Pähkinöistä saat terveellisiä rasvoja, hiilihydraatteja ja kasviproteiineja, jotka antavat runsaasti energiaa.
 • Pähkinöiden sisältämä kuitu antaa elimistölle hyödyllistä glukoosia ja ravintoaineita, jotka korjaavat lihasvaurioita ja säätelevät aineenvaihduntaa.

Muista että pähkinät sisältävät runsaasti kaloreita, mutta kourallinen päivässä on terveellinen annosmäärä.

5. Hedelmäsmoothiet

Smoothie on helppo valmistaa sesonkihedelmistä ja siitä saa runsaasti vitamiineja ja energiaa. Älä tyydy juomaan smoothieita pelkästään kesällä, vaan jatka niiden valmistusta myös talvella.

 • Korvaa kahvi smoothiella, joka valmistuu esimerkiksi omenasta, päärynästä ja appelsiinista. Voit käyttää mitä tahansa hedelmiä ja kasviksia smoothieta valmistaessasi.
 • Huomaat että pysyt energisempänä pidempään kuin kahvia juodessa.

6. Vähärasvaiset maitotuotteet

Vähärasvaiset maitotuotteet ovat hyvä vaihtoehto niille, joille täysrasvaiset maitotuotteet tekevät liian raskaan olon aamutuimaan. Vähärasvaiset tuotteet soveltuvat laihduttajille ja muuten painoaan tarkkaileville, sekä joissain tapauksissa laktoosi-intoleranssista kärsiville.

 • Maitotuotteet sisältävät aminohappoja ja ravintoaineita, jotka ravitsevat ja antavat energiaa.
 • Jos et halua nauttia maitotuotteita, voit korvata ne kasvimaidoilla ja kasvijogurteilla (esim. soija, riisi, manteli). Nämä eivät sisällä ollenkaan kolesterolia, ja niistä saa paljon proteiinia.

Suositeltua lukemista: Pudota painoa riisimaidolla

3 esimerkkiä energiaa tuovasta aamiaisesta

Jos tunnet olosi vetämättömäksi ja väsyneeksi vain muutama tunti heräämisestä, kokeile jotakin näistä aamupalavaihtoehdoista:

1. Klassinen aamiainen

Tämä on perinteinen aamiainen, joka soveltuu sellaisille ihmisille, jotka eivät halua nähdä turhan paljon vaivaa aamiaisen eteen.

 • Kupillinen kahvia (suosi kofeiinitonta) maitotilkan kera.
 • Paahtoleipää vähärasvaisen tuorejuuston kera.
 • Tuorepuristettua appelsiinimehua (voit lisätä sekaan pikakaurahiutaleita tai muita täysjyviä).

2. Nopea aamiainen

Smoothiet

Jos kaipaat kevyttä, nopeaa aamiaista, josta olo ei tule liian täydeksi, tässä on hyvä vaihtoehto:

 • Valmista herkullinen smoothie: paloittele yksi omena, banaani ja appelsiini tehosekoittimeen, lisää kourallinen manteleita, ripaus kaurahiutaleita ja tilkka vettä.
 • Sekoita tasaiseksi ja kaada muoviseen take away -mukiin, josta voit nauttia smoothien matkalla töihin, jos olet kovassa kiireessä.

3. Vähäkalorinen aamiainen

Jos haluat pudottaa painoa ja saada samalla lisäenergiaa, sopii tämä aamiainen sinulle ihanteellisesti:

 • Vähärasvainen jogurtti.
 • Paahtoleipä rasvattomalla juustolla.
 • Pala hedelmää (esimerkiksi viipale ananasta, omena, päärynä tms.).

Suositeltua lukemista: 5 loistavaa aamiaisruokaa painonpudotuksen edistämiseksi ja nälän pitämiseksi loitolla

UUTISIA VERKOSSA