Herkullisen parsakaalikeiton terveyshyödyt

22 tammikuun, 2019
Parsakaalista valmistettu keitto voi auttaa sinua laihtumaan, ja samalla se tehostaa puolustusjärjestelmän toimintaa. Parsakaalin korkea kuitumäärä helpottaa myös ruuansulatuksen toimintaa ja ehkäisee mm. ummetusta.

Yksi terveellisimmistä kasviksista saatavilla on parsakaali, ja siitä valmistettu herkullinen keitto on loistava tapa nauttia tätä vihreää terveyspommia. Paljon parsakaalia sisältävä ruokavalio tarjoaa keholle monia hyötyjä. Jatka lukemista, kuullaksesi mitkä ovat parsakaalikeiton terveyshyödyt!

Parsakaali on ristikukkaiskasveihin kuuluva kasvis, joka on eräänlainen kaali. Muihin saman tyyppisiin kasviksiin kuuluvat ruusukaali, nauris ja kukkakaali. Muiden kasvisten tavoin parsakaali sisältää vain vähän kaloreita, mutta sitäkin enemmän terveellisiä ravintoaineita, kuten kalsiumia. Parsakaali on laihduttajan ystävä, joten jos tavoitteenasi on pudottaa kilo tai kaksi, voi parsakaalista valmistettu keitto olla oivallinen keino tähän. Lisäksi parsakaalikeiton terveyshyödyt ovat moninaisia.

Parsakaali on vitamiinipommi

parsakaalikeiton terveyshyödyt

Parsakaali sisältää runsaasti C-vitamiinia, ja maailmankuulu Time-lehti onkin hiljattain listannut parsakaalin yhdeksi terveellisimmistä kasviksista.

C-vitamiinin lisäksi parsakaalista saa E- ja B6-vitamiineja, sekä syöpää ehkäisevää sulforafaania. Vitamiinien lisäksi parsakaalista saa kalsiumia, joka on tärkeä rakennusaine luustolle.

Suositeltua lukemista: 2 ruokavalioideaa luuston ja nivelten terveyden parantamiseksi

Parsakaalin muut hyödyt: korkea kuitumäärä

parsakaalikeiton terveyshyödyt

Parsakaali sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten glutationia, joka parantaa kehon puolustusjärjestelmän toimintaa. Glutationi on elimistöä puolustava aines, joka poistaa myrkkyjä.

Kuitu on tärkeä osa terveellistä laihtumista, sillä paljon kuitua sisältävä ruoka imeytyy hitaasti ja pitää kylläisyyden tunteen yllä pitkään. Naposteluvimma heikkenee ja nälkä pysyy loitolla.

Kuitu auttaa myös ehkäisemään ummetusta ja muita yleisiä ruuansulatuskanavan vaivoja, se säätelee aineenvaihduntaa ja pitää huolta vatsasta.

Parsakaalikeitto

parsakaalikeiton terveyshyödyt

Sen lisäksi, että se on herkullinen, parsakaalikeiton terveyshyödyt ovat lyömättömiä. Parsakaalia sisältävä keitto hillitsee ruokahalua ja ylläpitää kylläisen tunteen pidempään, sillä se sisältää sekä nesteitä että kiinteitä aineita.

Parsakaalikeitto on loistava lisä jokaiseen ruokavalioon, mutta erityisen hyödyllinen se on laihduttajille, sillä se sisältää hyvin vähän kaloreita ja pitää immuniteetin kunnossa. Näin ehkäiset mm. flunssan ja muiden yleisten sairauksien tarttumista.

Vaikka kaalikeitto onkin yksi suosituimmista laihduttajien kasviskeitoista, on parsakaalikeitto ehkä jopa parempi vaihtoehto, sillä se sisältää enemmän ravintoaineita kuin kaali.

Parsakaalikeiton terveyshyödyt

 • Antioksidantit, kuten C- ja E-vitamiini, beetakaroteeni, flavonoidit ja isotiosyanaatit.
 • C-vitamiinista saa kollageenia, joka pitää ihon kimmoisana ja terveenä, kun taas E-vitamiini suojaa ihon soluja vaurioitumiselta ja vanhenemiselta.
 • Antioksidantit ehkäisevät syöpää.
 • Parsakaalilla on puhdistava ja selluliittia ehkäisevä vaikutus. Parsakaali sisältää seleeniä, joka tehostaa estrogeenien imeytymistä maksan kautta.
 • Parsakaali on emäksinen ruoka, joka säätelee veren pH-tasoa ja auttaa elimistöä taistelemaan taudinaiheuttajia vastaan.
 • Parsakaalikeitolla on tulehdusta hillitsevä vaikutus, ja se tehostaa myös ruuansulatuksen toimintaa. Parsakaali ehkäisee mahahaavoja ja tiettyjä mahasyövän muotoja.
 • Suuri määrä kaliumia ja vähäinen määrä rasvaa tekee parsakaalista loistavan kasviksen sydämen terveyden kannalta.
 • Parsakaali tehostaa myös silmien toimintoja, sillä sen sisältämä luteiini ehkäisee rappeuttavia silmäsairauksia, kuten kaihia. Parsakaalia suositellaan etenkin ikäihmisille, sillä se ehkäisee vanhenemiseen liittyviä silmävaivoja.

Yksinkertainen parsakaalikeiton resepti

Ainekset

 • 2 perunaa
 • 1 kokonainen parsakaali
 • puolikas sipuli
 • vettä
 • suolaa

Valmistus

 • Hienonna sipuli ja kuori perunat.
 • Huuhtele parsakaali ja paloittele.
 • Kippaa ainekset kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen ja anna kypsyä noin 20 minuuttia. Kokeile kypsyys haarukalla. Älä käytä turhan paljoa vettä.

Suositeltua lukemista: Sipuli ja etikka avuksi jalkojen kovettumiin

 • Kun parsakaali ja peruna on kypsynyt, soseuta keitto.
 • Voit koristella keiton muutamalla parsakaalin palalla ja lisätä mausteeksi tuoretta korianteria.
 • Lisää tarpeen mukaan suolaa ja pippuria, tai lusikallinen maustamatonta jogurttia ennen tarjoilua.

Latté, K. P., Appel, K. E., & Lampen, A. (2011). Health benefits and possible risks of broccoli – An overview. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2011.08.019

 

Fahey, J. W., Zhang, Y., & Talalay, P. (1997). Broccoli sprouts: An exceptionally rich source of inducers of enzymes that protect against chemical carcinogens. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.94.19.10367