Logo image
Logo image

10 runsaasti kaliumia sisältävää ruokaa

4 minuuttia
Vaikka banaanit ovatkin kaikkein tunnetuinta ruokaa kaliumin saantia ajatellen, on myös monia muita vaihtoehtoja, jotka auttavat lisäämään tämän mineraalin saantiasi. Lue lisää, sillä kerromme nyt tällaisista terveyttä edistävistä tuotteista tarkemmin!
10 runsaasti kaliumia sisältävää ruokaa
Viimeisin päivitys: 01 lokakuuta, 2018

Kalium on mineraali, joka tasapainottaa kehon elektrolyyttejä. Tämä on elintärkeä asia, sillä se on avuksi seuraavien asioiden kannalta:

 • hermojen ja lihasten solujen kunnollinen toiminta
 • ruoansulatus
 • aineenvaihdunta
 • kehosi sähköisten ja kemiallisten prosessien tasapainottuminen

Kehosi saa kaliumia syömäsi ruoan kautta. Sitten munuaisesi vastaavat siitä tehtävästä, että mahdollinen liika kalium pääsee pois elimistöstäsi.

Saat kaliumia mm. seuraavista ruoista:

 • punainen liha ja kana
 • lohi, turska, kampela ja sardiinit
 • soijaa sisältävät tuotteet
 • useat hedelmät

Tässä artikkelissa kerromme sellaisista hedelmistä, joissa on runsaasti kaliumia. Ne ovat herkullisia tuotteita tämän ravinteen saannin parantamiseksi, ja voit siten vaivatta kohentaa terveyttäsi muokkaamalla ruokavaliotasi hiukan. Jatka lukemista!

10 herkullista kaliumia sisältävää ruokaa

1. Aprikoosi

 

Tiesitkö, että kuivatuissa aprikooseissa on enemmän kaliumia kuin tuoreissa? Tämä kuulostaa kummalliselta, mutta runsaassa 100 grammassa kuivattuja aprikooseja on lähes 33 % päivittäisestä kaliumin suositellusta saantimäärästä.

Aprikoosi on hyvin hyödyllinen tuote ihmisen verenkierron kannalta, sillä se vaikuttaa kehossa seuraavilla tavoilla:

 • Se säätelee verenpainetta ja kehon nesteitä.
 • Se pystyy estämään reumaattisia sairauksia ja niveltulehdusta.

 2. Kuivatut luumut

Sen lisäksi että kuivatuissa luumuissa on runsaasti kaliumia, saat niistä suuren määrän kuitua. Reilu 100 grammaa tarjoaa 12 % päivittäisestä kaliumin suositusmäärästä.

Itse asiassa kuivatut hedelmät saavat runsaan ravinnepitoisuutensa juuri tästä kuivaamisen prosessista. Se nimittäin lisää yksinkertaisten hiilihydraattien määrää.

Kuivatuissa luumuissa on myös  A-, B3- ja C-vitamiinia.

Ne myös lisäävät energiatasoasi hyvin nopeasti, sillä niissä on runsaasti sokeria. Lisäksi kuivatut luumut ehkäisevät ummetusta, sillä ne sisältävät kuitua sekä vähentävät kolesterolin määrää.

3. Rusinat

 

Some figure

100 grammaa rusinoita tarjoaa ällistyttävät 21 % päivittäisestä kaliumin tarpeesta. Pidä kuitenkin mielessä, että rusinoissa on runsaasti sokeria, ja tämän vuoksi kannattaa pitää silmällä syömääsi määrää.

Rusinat ovat hyviä myös seuraavien vaikutusten ansiosta:

 • ummetuksen ehkäisy
 • asidoosin lievittyminen
 • anemian oireiden vähentyminen
 • kuumeen aleneminen
 • valtimoiden seinämien jännitteen vähentyminen
 • korkean verenpaineen aleneminen

4. Taatelit

Jo reilussa 100 grammassa taateleita on 21 % päivittäisestä kaliumin suositusmäärästä.

Myöskään taateleita ei suositella syötävän suuria määriä. Tämä johtuu siitä että niissä on runsaasti sokeria, ja siten ne voivat saada aikaan verensokeritason muutoksia.

Kestävyyslajeja harrastavat urheilijat syövät taateleita, sillä niissä on runsaasti antioksidantteja ja mineraaleja. Näihin kuuluvat kalium, fosfori, kalsium ja magnesium.

Lisäksi niissä on runsaasti B5-vitamiinia. Tämä on tarpeellinen vitamiini hormonaalisen tuotannon kannalta, ja se on avuksi myös rasvojen ja hiilihydraattien muuntamisessa energiaksi.

Aloita siis taateteleiden nauttiminen, mutta varmista, että harrastat tarpeeksi liikuntaa joka päivä. Tällä tavalla voit pitää itselläsi vain tämän hedelmän hyödyt, ja päästä eroon siitä suuresta määrästä sokeria, jonka taatelit kehoosi tuovat.

Lisäksi muista, että ei kannata syödä enempää kuin kaksi tai kolme kappaletta taateleita päivässä.

5. Viikuna

 

Some figure

100 grammassa kuivattuja viikunoita on 19 % päivittäisestä suositusmäärästä kaliumia.

Tiesitkö, että viikunat eivät olekaan hedelmiä? Itse asiassa ne kuuluvat ryhmään nimeltään mulperikasvit. Toisin sanoen ryhmään, joissa kukka sijaitsee kasvin sisällä.

Hedelmälihaa runsaasti sisältävä viikunan aines on se varsi, joka suojaa sisintä. Tämä on se paikka, jossa sijaitsevat siemenet, jotka myöhemmin tulevat pölytetyiksi.

6. Avokado

Avokado on myös yksi sellainen hedelmä, jossa on runsaasti kaliumia. Lisäksi tämä tuote tunnetaan hyvin sen terveellisistä rasvoista sekä hyödyistä kauneudenhoidossa.

Jokaisessa reilussa 100 grammassa avokadoa on noin 14 % päivittäisestä suositellusta määrästä kaliumia.

7. Guanabana

Guanabana, tai graviola, on yksi kaikkein monikäyttöisimmistä hedelmistä listallamme. Tämä johtuu siitä, että sen lisäksi että saat tästä tuotteesta 12 % päivittäisestä suositusmäärästä kaliumia, saat siitä myös runsaasti kuitua, C-vitamiinia, antioksidantteja ja mineraaleja.

Täten tämä hedelmä on ihanteellista ravintoa seuraavien asioiden kannalta:

 • vastustuskyvyn lisääntyminen
 • sydämen ja verisuonten terveyden kohentuminen
 • diabeteksen parempi hallinta
 • syövän ehkäisy, sillä tämä hedelmä sisältää kversetiiniä, C-vitamiinia ja lykopeenejä
 • kognitiivisten toimintojen stimulointi, sillä saat tästä runsaasti B3- ja B6-vitamiineja

Yksi tämän tuotteen vähän tunnetuista hyödyistä on sen vaikutus suun terveyteen. Tämä johtuu siitä, että se toimii bakteereja torjuen, ja se vähentää plakin määrää. Lisäksi se hoitaa tulehtuneisuutta, kuten ientulehduksia.

Guanabanaa on vaikea löytää Suomen marketeista ja toreilta, sillä se on harvinaisempi eksoottinen hedelmä. Koita kuitenkin löytää sitä matkoillasi, ja tulet varmasti ihastumaan!

8. Banaani

Some figure

On hyvin tunnettu fakta, että banaanit ovat yksi niistä hedelmistä, joista saa eniten kaliumia.

Banaanit pitävät solujen nesteet tasapainossa, ja ne myös pitävät hermostosi, suolistosi ja lihastesi järjestelmät hyvässä toiminnassa.

9. Passiohedelmä

Reilussa sadassa grammassa tätä hedelmää on 10 % päivän tarpeestasi kaliumia. Saat siitä myös elintärkeitä ravinteita, joita kehosi tarvitsee suuresti: A-, B2- ja C-vitamiinit sekä fosfori, kalsium ja kuitu.

Lisäksi tätä tuotetta suositellaan kuukautiskipujen lievittämiseksi, sillä se toimii kehossa kouristuksia vähentäen.

10. Kiivi

Lopuksi vielä kiivi, joka on täydellinen tuote monellakin tapaa. Sen lisäksi että saat siitä runsaasti kaliumia, kiivi tarjoaa kuitua ja suuren määrän C-vitamiinia.

Voit sen ansosta vahvistaa vastustuskykyäsi sekä estää tehokkaammin ruoansulatusongelmia.

Ota siis avuksesi nämä kymmenen runsaasti kaliumia sisältävää ruokaa, ja voit parantaa terveyttäsi erittäin herkullisella tavalla!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.