10 syytä syödä kukkakaalia

helmikuu 4, 2017
Kukkakaali sisältää runsaasti ravintoaineita, joista yksi on kuitu. Kuitu auttaa puhdistamaan elimistöä ja pysymään terveenä.

Pidätkö kukkakaalista? Vai oletko kenties yksi niistä ihmisistä, joka ei voi sietää kukkakaalin makua ollenkaan?

Jos kuulut jälkimmäiseen ryhmään, tässä hieman lisätietoja kukkakaalin terveyshyödyistä, jotka voivat saada sinutkin innostumaan sen syömisestä: kukkakaali pitää sisällään monia B-ryhmän vitamiineja, kuten B1, B2, B3, B6 ja foolihappo. Tämän lisäksi kukkakaalista saa C-, K-, ja E-vitamiinia, sekä tärkeitä mineraaleja, kuten kalsiumia, magnesiumia, fosforia, kaliumia ja mangaania. Kukkakaalista saa myös runsaasti kasviperäistä proteiinia.

Kukkakaali sisältää hyvin vähän rasvaa, joten se on hyvä vaihtoehto myös laihduttajalle. Proteiinin lisäksi kukkakaalista saa runsaasti kuitua ja Omega-3 -rasvahappoja.

Kun nautit kukkakaalia säännöllisesti pysyt terveenä ja vahvana. Kukkakaali vaikuttaa suotuisasti elimistöön seuraavin tavoin:

1. Kukkakaali parantaa verenkiertoelimistön toimintaa

Kukkakaalista saatava K-vitamiini ehkäisee tulehduksia ja rasitusta, sekä parantaa verenkierron toimintaa. Tämä puolestaan ehkäisee rasvan kertymistä suonistoon – rasvakertymät voivat aiheuttaa erinäisiä verenkierron ongelmia, kuten suonten kovettumista ja tukkeutumista.

Kukkakaalin sisältämät yhdisteet ehkäisevät myös korkeaa verenpainetta.

2. Vatsavaivat

Kukkakaali sisältää hyvälaatuista kuitua, joka edesauttaa ruuansulatuksen ja suoliston toimintaa. Kuitu nopeuttaa myrkkyjen ja kuona-aineiden poistumista elimistöstä, ja samalla se suojaa vatsan limakalvoa. Tämä parantaa vatsan kykyä suojautua haitallisia bakteereja vastaan.

Kukkakaalin sisältämät isotiosyanaatit ehkäisevät vatsahaavojen muodostumista ja suolistosyöpää.

3. Ehkäise lasten syöpäsairauksia

Syöpää sairastava tyttö

Kukkakaalin sisältämä sulforafaani ja isotiosyanaatti ehkäisevät syöpää. Näillä aineilla on antiestrogeeninen vaikutus, joka ehkäisee ja hidastaa syöpäsolujen kasvua ja leviämistä.

Kukkakaalin nauttiminen voi auttaa ehkäisemään etenkin seuraavia syöpäsairauksia:

  • rakkosyöpä
  • rintasyöpä
  • eturauhasen syöpä
  • munasarjasyöpä
  • kohtusyöpä

4. Ehkäise silmiä rappeuttavia sairauksia

Kukkakaali on hyväksi silmien terveydelle, sillä se sisältää runsaasti C-vitamiinia ja antioksidantteja. Nämä ainekset ehkäisevät silmiä rappeuttavien tekijöiden muodostumista ja joissain tapauksissa ne voivat ehkäistä jopa näön heikkenemistä.

Sulforafaani suojelee verkkokalvon kudoksia, jotka vaurioituvat helposti. Kukkakaalia nauttiessasi suojaat siis silmien terveyttä ja ehkäiset vaurioiden ja silmäsairauksien, kuten kaihin muodostumista.

5. Ehkäise UV-säteiden aiheuttamia vaurioita

Kukkakaalin sisältämä sulforafaani voi suojata myös ihoa auringon haitallisilta UV-säteiltä. Se ehkäisee mm. seuraavia ongelmia:

  • ihoärsytys ja tulehdus
  • ihosyöpä
  • ihon punoitus ja palovammat
  • ihosolujen vaurioituminen

On tärkeää välttää liiallista auringolle altistumista, eikä pelkkä kukkakaalin popsiminen riitä ihon suojaamiseen. Muista käyttää myös aurinkosuojaa, aurinkolaseja ja hattua – vältä suorassa auringonvalossa oleskelua.

6. Aivoja rappeuttavat sairaudet

Yksi loistava syy kukkakaalin nauttimiseen on sen aivoja suojaava vaikutus, joka ehkäisee rappeuttavien sairauksien kuten Parkinsonin taudin ja Alzheimerin muodostumista.

Sulforafaani aktivoi elimistön puhdistumista ja se auttaa aivoja korjaamaan tulehduksista ja hapenpuutteesta johtuvia vaurioita.

7. Ehkäise korkeaa verenpainetta

Voit parantaa verisuonten terveyttä nauttimalla kukkakaalia, sillä sen sisältämät antioksidantit ja tulehdusta hillitsevät yhdisteet pitävät huolta verenkiertoelimistöstä.

Kukkakaalin Omega-3 -rasvahapot ja kuitu pitävät kolesteroliarvot hyvällä tasolla ja ehkäisevät pahanlaatuisen kolesterolin kertymistä suoniin – tämä on erityisen hyödyllinen vaikutus niille, jotka kärsivät verenkiertoelimistön vaivoista.

8. Elektrolyytit tasapainoon

Kuntosali

Kukkakaalin syöminen auttaa tasapainottamaan elimistön elektrolyyttitasoa, jolloin hermosto toimii ihanteellisesti ja lihakset supistelevat tehokkaasti.

Jos olet atleettinen ja paljon liikkuva ihminen, on hyvin mahdollista että nautit runsaasti urheilujuomia tai muita suoritusta tehostavia tai palauttavia valmisteita. Elektrolyytit huuhtoutuvat elimistöstä hikoilun ja rasituksen aikana, ja niiden palauttaminen tehostaa suoritusta. Ikävä kyllä monet urheilujuomat sisältävät runsaasti ylimääräistä sokeria. Kokeile korvata palautusjuomat kukkakaalilla, sillä se tasapainottaa myös elektrolyyttejä.

9. Aivojen ja solujen terveys

Kukkakaalin sisältämä fosfori auttaa korjaamaan solukalvoja; tämä on erityisen tärkeää aivojen ja hermoston toiminnalle.

Fosforin lisäksi kalium ja B6-vitamiini ovat hyödyllisiä aivoille, sillä ne tukevat välittäjäaineiden ja aivojen toimintaa. Tämä on tärkeää, jos haluat aivojesi toimivan tehokkaasti ja keskittymiskykysi parantuvan.

10. Kukkakaalin syöminen pitää diabeteksen loitolla

Kukkakaali voi ehkäistä diabeteksen syntymistä sen sisältämän C-vitamiinin ja kaliumin ansiosta. Nämä kaksi ainesta säätelevät veren glukoosia ja aineenvaihduntaa. Kun kaliumin määrä on vähäinen, voi verensokeri nousta korkealle – verensokerin säätely on erityisen tärkeää diabeetikoille ja on suositeltavaa nauttia riittävästi kaliumia, sillä se auttaa kontrolloimaan glukoosia luonnollisesti.

UUTISIA VERKOSSA