6 munuaiskiviä aiheuttavaa ruoka-ainetta

Munuaiskivet ovat kivulias, inhottava vaiva. Tästä syystä onkin hyvä välttää tiettyjä ruoka-aineita, jotka edesauttavat niiden muodostumista. Samalla on tärkeää lisätä nauttimasi veden määrää, sillä tämä auttaa kiviä poistumaan munuaisista virtsaputken kautta.

Munuaiskivet ovat niukkaliukoisten aineiden muodostamia kasaumia virtsateissä ja munuaisaltaissa. Virtsakivi voi syntyä jos jokin virtsan niukkaliukoisista aineista, kuten virtsahappo saostuu. Kivet voivat jäädä jumiin virtsateihin ja aiheuttaa kohtausmaista kipua, sekä kuumeilua ja oksentelua.

 

Munuaiskivet ja viivoitin

Terveellinen ruokavalio on loistava apu virtsakivien muodostumisen ehkäisyssä ja muodostuneiden kivien liuottamisessa. Oikealla ruokavaliolla pääset myös eroon jo olemassaolevista virtsakivistä helpommin. Tässä artikkelissa löydät ohjeet siihen, mitä ruokia kannattaa välttää, jos pelkäät virtsakivien muodostumista ja miten niiden syntymistä voi ehkäistä elämäntapavalinnoilla.

Vältä alla mainittuja ruokia etenkin silloin, jos olet jo kärsinyt munuaiskivistä ja haluat ehkäistä uusien kivien muodostumista.

Ruoka-aineet, jotka voivat lisätä virtsakivien muodostumista

Kahvi

1. Kofeiini

Kahvi on itsestäänselvyys monelle, eikä sitä ilman päivä lähde käyntiin ollenkaan. Kahvi saattaa antaa sinulle tarvitun annoksen energiaa aamutuimaan, mutta kofeiinin nauttiminen voi myös olla elimistölle haitallista.

Yksi kofeiinin vaikutuksista on pakottaa munuaiset toimimaan rankemmin, mikä lisää riskiä munuaiskivien muodostumiseen. Kofeiinia ei löydy pelkästään kahvista, vaan sitä saa myös tee- ja virvoitusjuomista.

Kofeiinia sisältävät juomat lisäävät kalsiumin määrää virtsassa ja voivat johtaa munuaisten toimintaongelmiin sekä virtsakivien muodostumiseen.

2. Punainen liha

Punainen liha

Eläinproteiini ja eläinperäinen rasva ovat yhteydessä munuaiskiviin ja munuaisten toimintavaikeuksiin. Jos ruokavalioosi kuuluu runsaasti punaista lihaa, on sinun tärkeää tietää, että punaisen lihan sisältämien ainesten poistaminen elimistöstä on vaikeaa.

Punainen liha sisältää runsaasti virtsahappoa ja puriineja. Kun näiden ainesten määrä nousee korkealle elimistössä, voi munuaiskiviä kehittyä.

Muut ruoka-aineet, jotka sisältävät runsaasti puriineja ovat mm. parsa, pavut ja kaali. Vältä näiden ruokien liiallista nauttimista lyhyellä aikajaksolla, ja voit ehkäistä virtsahapon kertymisen.

3. Keinotekoiset makeutusaineet

Monet meistä suosivat keinotekoisia makeutusaineita, sillä uskomme niiden olevan terveellisempi vaihtoehto sokerille. Keinotekoisia makeutusaineita käytetään etenkin kevytjuomissa ja vähäkalorisissa valmisteissa, joita markkinoidaan terveystuotteina.

Makeutusaineilla voi kuitenkin olla monia haitallisia sivuvaikutuksia, ja ne voivat herkistää munuaisia kivien muodostumiselle.

4. Suola

Suola

 

Yksi yleisimmistä ongelmista nykyihmisen ruokavaliossa on liiallinen natriumin määrä, jota saadaan suolaisista ruuista. Vaikka et lisäisikään liikaa suolaa ruokiisi, sisältävät monet valmisruuat liikaa natriumia. Joskus suolaa löytyy jopa makeista tuotteista!

Liiallinen suolan nauttiminen voi kerryttää nesteitä kudoksiin ja johtaa turvotukseen sekä munuaiskivien muodostumiseen. Keho ei pysty poistamaan liiallista natriumia, joten se varastoituu munuaisiin ja virtsanjohtimiin.

Tämän lisäksi suuri määrä suolaa ruokavaliossa kohottaa verenpainetta ja voi johtaa painonnousuun.

Suositeltua lukemista: Paranna munuaistesi terveyttä – jätä suola pois

5. Merenelävät

Merenelävät

 

Munuaiskiville alttiiden ihmisten tulee välttää ruokia, jotka sisältävät paljon oksalaatteja. Oksalaatit ovat orgaanisia yhdisteitä, jotka voivat edesauttaa natriumin ja kalsiumin kertymistä munuaisiin. Eniten oksalaatteja sisältäviä ruokia ovat merenelävät, kuten katkaravut ja muut äyriäiset.

Merenelävien lisäksi vihreät lehtikasvikset, suklaa ja saksanpähkinät sisältävät oksalaatteja.

On suositeltavaa vähentää myös maapähkinöitä, leseitä, maksaa, selleriä ja punajuuria, jos haluat välttää munuaiskivet. Oksalaattia ei tulisi nauttia 50 milligrammaa enempää päivän aikana.

Jos haluat syödä mereneläviä tai muita oksalaatteja sisältäviä ruokia, varmista että saat samalla runsaasti kalsiumia. Kun nautit oksalaattia ja kalsiumia samanaikaisesti, munuaisten on helpompi käsitellä ne, eivätkä ne kerry elimiin.

 6. Maitotuotteet

Monet meistä rakastavat maitotuotteita, kuten juustoa, voita ja jogurttia. Maitotuotteet ovat yleinen osa nykyihmisen ruokavaliota, mutta kuten arvata saattaa, ne sisältävät paljon kalsiumia. Kalsium on tärkeä osa luuston terveyttä ja kasvua, mutta liika kalsium voi lisätä munuaiskivien määrää.

Kun syöt maitotuotteita, lisääntyy kalsiumin poistuminen virtsan välityksellä ja kuona-aineiden ja munuaiskivien poistuminen hankaloituu. On suositeltavaa nauttia kalsiumia sisältäviä ruokia kohtuudella, mutta älä kuitenkaan eliminoi niitä kokonaan.

Suosi erilaisia kalsiumin lähteitä ja kokeile vaikka manteleita. 

Tee näin ehkäistäksesi munuaiskiviä

Juo vettä

 

Nyt kun tiedät mitä ruoka-aineita sinun kannattaa välttää munuaiskiviä ehkäistäksesi, tutustutaan lähemmin ruokiin, joita sinun ehdottomasti kannattaa syödä munuaisten terveyden kannalta.

Terveellinen ruokavalio ja elämäntavat, kuten liikunta ja tupakoimattomuus ovat tärkeitä, samaten riittävä veden nauttiminen. Nauti vähintään 8 lasillista vettä päivässä ja nosta määrä 12 lasilliseen, mikäli sinulla on taipumusta munuaiskiville.

Kun juot 12 lasillista vettä, tuotat 8 lasillista virtsaa. Veden nauttiminen auttaa poistamaan kuona-aineita ja kertymiä virtsateistä.

Jos et pidä pelkän veden juomisesta, voit nauttia nesteesi tuoremehuina, makuvesinä tai kofeiinittomina teejuomina. Voit lisätä veteen sitruunalohkoja tai minttua maun virkistämiseksi.

 

UUTISIA VERKOSSA