Logo image
Logo image

6 aineenvaihduntaa hidastavaa tapaa aamuisin

3 minuuttia
Sopivien, hyvälaatuisten tuotteiden nauttiminen aamiaisella on tärkeää, jotta aineenvaihdunta voisi toimia hyvin jo heräämisestä lähtien.
6 aineenvaihduntaa hidastavaa tapaa aamuisin
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Aineenvaihdunta koostuu sarjasta kemiallisia prosesseja, joiden tarkoituksena on muuntaa ravinteita energiaksi, jotta kaikki kehosi järjestelmät voisivat saada sitä. On olemassa muutama aineenvaihduntaa hidastavaa tapaa, joita sinun olisi hyvä vältellä. Lue lisää niin tiedät mitkä ne ovat!

Aineenvaihdunta mm. säätelee glukoosin tasoja veressä, mikä puolestaan vastaa siitä, että paino pysyy aisoissa ja sydämen kunto hyvänäAineenvaihdunta vaihtelee henkilön mukaan, ja siihen vaikuttavat ikä, sukupuoli, elintavat ja moni terveyteen liittyvä tekijä.

Vältä aineenvaihduntaa hidastavaa aamurutiinia

Useimmat ihmiset yrittävät pitää aineenvaihduntansa aktiivisena, sillä jos se hidastuu, ylipainon ja eräiden sairauksien riski kasvaa.

Ikävä kyllä monet ihmiset edelleen jättävät huomioimatta ne prosessit, jotka voivat vaikuttaa aineenvaihduntaan. Suuresta vaivannäöstä huolimatta voi lopputuloksena olla se, että paino ei vain laske, eikä henkilön terveydentila kohene.

Siksi onkin erittäin tärkeä tunnistaa haitalliset, aineenvaihduntaa hidastavat elintavat ja korjata niitä. Näin voidaan estää mahdolliset ongelmat tulevaisuudessa.

Koska hyvin moni ihminen ei ole tietoinen näistä haitoista, tai sitten sivuuttaa ne, haluamme nyt kertoa kuudesta sellaisesta asiasta, jotka vaikuttavat aineenvaihduntaan negatiivisesti aamulla.

1. Liian aikaisin herääminen

Some figure

On selvä, että aikaisin herääminen voi tarjota suuret hyödyt, joita ovat esimerkiksi aamiaisen nauttiminen rauhassa sekä liikunta.

Jos tämä kaikki kuitenkin vaatii sitä, että unen määrä vähenee, seurauksena voi olla aineenvaihdunnan ongelmien ilmaantumista ja ylipainoa.

 • Kun nukut alle seitsemän tuntia vuorokaudessa, tämä aktivoi nälkää ja stressiä aiheuttavia hormoneja, minkä vuoksi alat kerätä rasvaa kehoosi.
 • Jotta tämä voitaisiin välttää, on parasta pitää unirytmi terveellisenä ja nukkua ainakin 7-8 tuntia yössä keskeytyksettä.

2. Liian vähäinen vedenjuonti

Kun juot runsaasti vettä aamulla, teet kehollesi hyvää, sillä tämä aktivoi aineenvaihduntaa koko päivän ajaksi. Kehosi suorittaa monia toimintoja silloin, kun nukut. Kun heräät, saatat tuntea nesteytyksen puutetta kehossasi.

Tämän vuoksi on hyvin tärkeää juoda paljon nesteitä aamulla. Ne voivat olla vettä tai muita terveellisiä juomia.

 • Jos haluat antaa itsellesi lisää ravinteita, aloita päiväsi lämpimällä vedellä ja sitruunamehulla.

3. Epäterveellinen aamiainen tai ei aamiaista ollenkaan

Some figure

Muista tämä: aamiainen on yksi tärkeimmistä aterioistasi, jos haluat pitää aineenvaihduntasi hyvänä. Yksi yleisimmistä aineenvaihduntaa hidastavaa tapaa onkin syödä huono aamupala.

Vaikka jotkut saattavatkin jättää sen väliin vähentääkseen kalorien määrää päivän aikana, nykyisin on erittäin selvää, että aamiainen on yksi kehon tärkeimmistä energianlähteistä.

Nauti siis hyvälaatuisia ruokia ja sisällytä aamiaiseen runsaasti seuraavien tekijöiden lähteitä:

 • proteiinit
 • kompleksiset hiilihydraatit
 • kuitu
 • antioksidantit
 • vitamiinit
 • mineraalit
 • rasvahapot

Lisäksi tulisi välttää kaikkia teollisesti käsiteltyjä ruokia sekä sokeria ja tyydyttyneitä rasvoja tähän aikaan päivästä.

4. Aamiaisen syönti liian myöhään

Jatkamme edelleen päivän ensimmäisen aterian parissa. Kun nautit aamiaista, kannattaa miettiä myös sen ajankohtaa.

 • Jotta voisit välttää liiallista nälkähormonien tuotantoa, kannattaa nauttia terveellinen aamiainen tunnin sisällä siitä, kun nouset ylös.
 • Pidempään odottaminen voi vähentää kehosi kykyä polttaa kaloreita ja muuntaa rasvoja ja sokereita energiaksi.

5. Epäterveellisten kahvijuomien nauttiminen

Some figure

On tietysti totta, että kahvi kuuluu monen suosikkijuomiin etenkin aamuisin. Onhan siinä energiaa, ja se auttaa karkottamaan sen uneliaisuuden, joka usein saattaa vaivata juuri aamun aikaisina tunteina.

Huolimatta näistä hyödyistä, kahvi voi kuitenkin vaikuttaa aineenvaihduntaan haitallisesti etenkin, kun valitset juomia jotka eivät ole kovin terveellisiä.

Kahvi sokerin, siirapin tai kermavaahdon kanssa on aina huono idea.

Parasta olisi nauttia kahvia mustana ja ilman makeutusaineita.

6. Stressi matkalla töihin

Kun aikaa on vähän, ruuhka vaivaa ja yöuni jäi lyhyeksi, tuloksena voi olla vihaisuutta tai stressiä ennen kuin edes pääset töihin.

Kortisolitasot nousevat tällöin korkealle, ja siten saatat kärsiä stressistä koko päivän ajan.

Moni ei tiedä, että tämä tila vaikuttaa ihmisen aineenvaihduntaan ja voi aiheuttaa painonnousua.

 • Kun stressiä ei hoideta, se estää lihaksia auttamasta rasvojen hajottamisessa, ja siten rasvaa kertyy kehoon helpommin.
 • Siksi on tärkeää aloittaa rentoutustekniikoiden käyttö ja etsiä muita tapoja hoitaa haastavat tilanteet, jotta voisit välttää stressiä.

Oletko tänä aamuna tehnyt jotakin tällä listalla olevaa? Jos et, hyvä niin, mutta varmista, että nämä tavat eivät tulevaisuudessakaan pääse vaikuttamaan aineenvaihduntaasi haitallisesti.

Vaikka nämä tottumukset voivat vaikuttaa harmittomilta, niiden aineenvaihduntaa hidastavaa vaikutusta ei voi välttää, ja tulet huomaamaan sen sekä painossasi, että yleisesti ottaen voinnissasi.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.