Autoimmuunisairaudet: mitä ruokia tulisi syödä ja välttää

Autoimmuunisairauksista kärsittäessä on noudatettava omiin tarpeisiin sopivaa ruokavaliota.
Autoimmuunisairaudet: mitä ruokia tulisi syödä ja välttää

Viimeisin päivitys: 01 maaliskuu, 2019

Tässä artikkelissa kerromme mitä autoimmuunisairaudet ovat, ja jaamme joitakin vinkkejä hyvään ruokavalioon niistä kärsiville ihmisille. Ruoalla on hyvin suuri merkitys näissä sairauksissa. Onkin tärkeä yrittää parantaa elimistön toimintaa syömällä oikein ja löytää ruokavaliosta mahdollisesti jopa parannuskeino.

Mitä ovat autoimmuunisairaudet?

Autoimmuunisairaudet johtuvat immuunijärjestelmästä. Se hyökkää elimistön omia soluja vastaan tuhoten joitakin elimiä ja kudoksia. Tähän mennessä on löydetty yli 80 autoimmuunisairautta. Joitakin tunnetuimmista ovat keliakia, nivelreuma ja MS-tauti.

iäkkäällä naisella reumaa

“Autoimmuuniprotokolla” on keino ehkäistä autoimmuunisairauksien vaikutuksia. Se on ruokavalio, joka auttaa parantamaan immuunijärjestelmän.

Mikä on autoimmuuniprotokolla?

Vaikka tämä ruokavalio onkin suunniteltu autoimmuunisairauksista kärsiville ihmisille, se soveltuu täydellisesti kaikille muillekin. Kaikki ruoat tässä ruokavaliossa ovat hyvin terveellisiä.

Autoimmuuniprotokollalla eli AIP-ruokavaliolla on monia samoja periaatteita kuin paleoruokavaliolla. Ainoa ero on se, että AIP:ssa poistetaan aluksi viljojen, palkokasvien, maitotuotteiden ja lisättyjen sokerien lisäksi myös muita sellaisia ruokia, jotka aiheuttavat tulehdusta ruoansulatusjärjestelmässä.

Muita mahdollisesti ärsyttäviä ruokia ovat kananmunat, kuivatut hedelmät ja pähkinät, keinotekoiset makeutusaineet, alkoholi, mausteet, kahvi ja kaakao. Kuten mainitsimme, nämä ruoat poistetaan vain ruokavalion aluksi. Tämä parantaa vähitellen suoliston seinämän ja vuotavan suolen oireyhtymän. Nämä ruoat lisätään myöhemmin takaisin ruokavalioon yksi kerrallaan, jotta tiedetään mitkä niistä aiheuttavat tulehdusreaktioita omassa elimistössä.

Muita kiellettyjä ruokia autoimmuunisairauksissa

Ensiksi ruokavaliosta on poistettava teollisesti käsitellyt ruoat. Ne kielletään yleensä kaikissa ruokavalioissa, mutta ne ovat aivan erityisen pahaksi autoimmuunisairauksista kärsiville ihmisille.

Emme myöskään suosittele lihatuotteita, kuten makkaroita, jauhelihaa ja leikkeleitä, emmekä liiallista lohen tai tonnikalan syömistä, sillä ne sisältävät paljon raskasmetalleja.

autoimmuunisairaudet ja ruokavalio: vältä lihaa

AIP-ruokavalion vaikutukset

Lähes kaikki tätä ruokavaliota noudattavat huomaavat merkittävää parannusta tai jopa sairauden remissiota. Tämä riippuu tietysti siitä, minkä tyyppisestä kroonisesta sairaudesta on kyse.

Koska näihin sairauksiin ei ole parannuskeinoa, tätä ruokavaliota ei tulisi noudattaa vain lyhyen aikaa; harkitse sitä pikemminkin elämäntavaksi kuin väliaikaiseksi ruokavalioksi.

Autoimmuunisairauksia ehkäisevät terveelliset ruoat

Parhaat ruoat autoimmuunisairauksien torjuntaan ovat ne, joista saa paljon energiaa. Gluteenittomat ja hiilihydraattipitoiset ruoat, kuten perunat, maniokki, jamssi, bataatti ja tapioka ovat loistavia vaihtoehtoja. Ne ovat hyvin terveellisiä aamiaisvalintoja, ja niitä voidaan lisätä myös keittoihin, salaatteihin ja kasvisruokiin sekä syödä jopa perunalastujen tapaan.

maniokki

Myös runsaasti terveellisiä rasvoja sisältävät ruoka-aineet, kuten avokado, rasvainen kala, siemenet ja kasviöljyt sopivat loistavasti autoimmuunisairauksien hoitoon. Vaikka monet ihmiset kauhistelevat rasvaa, näiden ruokien hyvät rasvat ovat tärkeitä terveydelle. Niistä saa Omega-3:a ja Omega-6:ta, jotka ovat voimakkaasti tulehdusta lievittäviä aineita. Vältä kuitenkin kaikkia rasvassa käristettyjä ruokia. Onkin parasta olla lämmittämättä öljyjä ja lisätä ne sen sijaan suoraan ruokaan.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Mistä tiedät, että kilpirauhasesi voi huonosti?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Mistä tiedät, että kilpirauhasesi voi huonosti?

Kilpirauhasesi ongelmat saattavat jäädä huomaamatta, sillä usein ne sekoitetaan tavallisiin terveyspulmiin.