Logo image
Logo image

Astman hoito: inhalaattorit ja lääkkeet

2 minuuttia
Inhalaattorit toimivat lääkehoidossa astman kanssa kamppailevilla. Tämän sairauden hillitsemiseksi on kuitenkin monenlaisia lääkkeitä, ja nyt kerromme asiasta lisää.
Astman hoito: inhalaattorit ja lääkkeet
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Astma on krooninen hengitysteiden sairaus, ja siihen kuuluu keuhkoputkien tulehdustila ja kutistuminen. Tällöin ilman pääseminen keuhkoihin on vaikeampaa, kun ihminen hengittää sisään, ja tarvitaan inhalaattoria. Astman hoito on tärkeä aloittaa heti oireiden ilmestyessä, jotta olo ei pääse äitymään pahaksi.

Turvotus voi johtua allergisesta reaktiosta joihinkin stimulaatioihin. Keuhkoputket voivat olla herkemmät tai liian aktiiviset ulkoisen ympäristön suhteen. Näin voi käydä kylmyyden, liikunnan, tupakansavun ja monen muunkin asian vuoksi. Sitten keuhkoputket voivat sulkeutua ja estää ihmistä hengittämästä normaalisti.

Vaikka tiedetään mikä astmakohtauksen aiheuttaa, asiantuntijat eivät edelleenkään tiedä, mikä itse sairauden aiheuttaa. Se on osittain perinnöllinen, sillä astma on tavallisempi niillä, joilla on sitä perheessään.

Potilas saattaa kokea oireettomia vaiheita sekä jaksoja, jolloin ilmenee astmakohtauksia. Tavallisimpiin oireisiin kuuluvat yskiminen, pihinä, äänet hengitettäessä sekä vaikeudet hengittää jopa levossa. Muita oireita ovat esimerkiksi limaneritys ja aivastelu.

Kun lääkäri on tunnistanut sairauden, asiantuntijat laativat hoitosuunnitelman. On kahdenlaista hoitomuotoa:

  • Elämäntavan muuttaminen: Tämä perustuu yksinkertaisiin neuvoihin, jotta voitaisiin estää astmakohtauksia ja pääasiallisia oireita. Potilaan tulisi esimerkiksi välttää ympäristöjä, joissa on vaikea hengittää.
  • Inhalaattoreiden käyttö oireiden hillitsemiseksi.

Mitä inhalaattorit ovat?

Yleisesti ottaen tällä sanalla viitataan erään tyyppisten lääkkeiden saantiin, joilla hoidetaan astmaa. Näitä välineitä voidaan käyttää astmakohtauksessa tai sellaisen estämiseksi.

Riippuen potilaan ominaisuuksista ja tilanteesta, voidaan käyttää eri tyyppisiä inhalaattoreita. Lääkärit kertovat mahdollisista sivuvaikutuksista, ja he tarkastavat myöskin sen, kuinka tehokkaasti ja kuinka pitkään inhalaattorit toimivat niitä kokeiltaessa.

Astman hoito: erilaiset lääkkeet

Tavallisimpia ovat seuraavat lääketyypit:

Tulehdusta torjuvat

Nämä toimivat siten, että ne vähentävät keukoputkien limakalvojen mahdollista tulehtuneisuutta. Yleensä käytetään kortikosteroideja, kuten flutikasonia, budesonidia tai beklometasoni-dipropionaattia.

Muita suosituksia ovat natriumkromoglikaatti sekä natriumnedokromiili. Nykyisin voidaan ottaa annoksia hengittämällä tai lääkkeinä suun kautta. Nämä pitävät astman tasaisena ja oireettomana.

Lue aiheesta lisää: Astman oireet, syyt ja diagnosointi

Bronkodilataattorit

Tässä kategoriassa on kahta eri tyyppiä:

  • Beeta-2-agonistit: Yleensä nämä ovat lääkärien suosittelemia. Ne vaikuttavat keuhkoputkia ympäröiviin lihaksiin, jotta hengitystiet rentoutuvat nopeasti ja toimivat oikein. Ne estävät kemikaaliyhdistettä nimeltä asetyylikoliini.
  • Ksantiinit: Nämä vastaavat myöskin keuhkoputkien rentouttamisesta ja laajentamisesta, ja siten ne parantavat verenkiertoa kyseisellä alueella. Näin sydän voi toimia paremmin ja hengitys helpottuu.
Some figure

Antihistamiinit

Tämä kemikaaliyhdisteiden ryhmä sisältää allergeeneille herkkyyttä vähentäviä lääkkeitä. Ne tuovat lopun kehon reaktioille kylmyyttä, tupakansavua ja monia muita vastaavia tekijöitä vastaan, ja siten ne hallitsevat astman oireita.

Ennen kaikkea antihistamiinit ovat apuna aivasteluun, silmien kutinaan ja vuotoon sekä nenän ongelmiin.

Immunoterapia

Tämä on hoitomuoto potilaille, jotka ovat allergisia astman oireita aikaansaaville tekijöille. Yleensä lääkäri antaa allergeenia itseään hyvin pienissä määrissä, ja potilaan keho tottuu kyseiseen aiheuttajaan, mikä sitten vähentää astmakohtauksia.

Yksi tavalllisimmista immunoterapiassa käytettävistä lääkkeistä on Omalitsumabi.

Lue aiheesta lisää: Luontaishoitoja kausiallergioihin

Leukotrieenien salpaajat

Nämä lääkkeet toimivat myöskin tulehduksia torjuen hengitysteissä, ja siten ne hillitsevät astman oireita.

Bronkiaalinen termoplastia

Tämä on uusi tekniikka, jota asiantuntijat kokeilevat parhaillaan. Se koostuu hallitusta kuumuuden käytöstä hyperaktiivisilla alueilla ulkoisista hiukkasista johtuvan tulehtuneisuuden vähentämiseksi.

Kysy aina neuvoa lääkäriltä, jotta saisit tietää, mikä hoitosuunnitelma sopii omaan tilanteeseesi, mikäli olet saanut diagnoosin astmasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Inhibitory effects of an anti-IgE antibody E25 on allergen-induced early asthmatic response. Boulet LP, Chapman KR, Cote J, et al. Am J Respir Crit Care Med 1997;155:1835-1840.
  • The effect of an anti-IgE monoclonal antibody on the early and late-phase responses to allergen inhalation in asthmatics subjects. Fahy JV, Fleming E, Wong H, et al. Am J Respir Crit Care Med 1997;155:1828-1834.
  • Sano, Y.; Ogawa, T.; Houjo, T.; Tou, T.; Otom, M. Anti-inflamatory effect of Suplatast on mild asthma. Am J Respir Crit Care Med 1997;155: A203.
  • Skoner DP. Balacing safety and efficacy in pediatric asthma management. Pediatrics, 109 (2002), pp. 381-92

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.