Sellerin vaikutus tulehtuneisuuden lievittämisessä

Sen lisäksi, että selleri auttaa pudottamana painoa, se edistää myrkyllisten aineiden poistumista elimistöstä. Se myös vähentää tulehtuneisuutta, jota voi ilmetä esimerkiksi niveltulehduksen, keuhkosairauden, astman tai keuhkoputkentulehduksen yhteydessä.
Sellerin vaikutus tulehtuneisuuden lievittämisessä
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Selleri on rapea, raikkaan makuinen ja erittäin virkistävä kasvis, jota voidaan käyttää lukuisissa lämpimissä ruoissa ja salaateissa. Sellerin herkullinen maku on kuitenkin vain yksi syy hyödyntää tätä tuotetta ruoanlaitossa, sillä lisäksi se on yksi kaikkein terveellisimmistä vihanneksista, joita kaupoista löytyy ja sellerin vaikutus terveyteemme on suuri.

Sellerin vaikutus ja salaisuus piilee sen siemenissä, joissa on aromaattisia aineita. Niistä saa runsaasti eteerisiä öljyjä, jotka auttavat torjumaan tulehtuneisuutta sekä poistavat elimistöstä myrkyllisiä aineita.

Tällä kertaa kerromme tarkemmin syistä, joiden vuoksi selleriä kannattaisi nauttia säännöllisesti. Jatka siis lukemista, jos haluat parantaa terveyttäsi herkullisella ja vaivattomalla tavalla!

Selleri on mahtava apu painonpudotuksessa

Vihanneksia käsitteleviä tutkimuksia toteuttaneet asiantuntijat ovat todenneet, että selleriä ostettaessa tulisi valita mahdollisimman vaaleanvihreitä varsia, jotka ovat paksuja, kiinteitä ja täyteläisiä.

Älä siis koskaan valitse sellaisia, jotka ovat pehmeitä ja joiden yläosat ovat muuttuneet valkoisen suuntaan väriltään.

Selleri voi säilyä hyvässä kunnossa kolme tai neljä päivää, jos se kääritään kosteaan pyyhkeeseen ja pidetään jääkaapissa. Kun sitten haluat syödä sellerisi, kasta sen alaosa veteen, jotta saisit virkistettyä varsia.

Kun olet ostanut hiukan selleriä ja olet valmis kokeilemaan erilaisia reseptejä, haluat ehkä tietää tarkemmin tämän vihanneksen hyvistä vaikutuksista kehossasi. Seuraavassa kerromme sellerin monista terveyttä edistävistä kyvyistä.

1. Selleri on tehokas tulehtuneisuuden lievittäjä

 • Yksi tämän vihanneksen kiinnostavimmista ominaisuuksista on sen kyky vähentää tulehtuneisuutta.
 • Sellerin vaikutus tulehdukseen johtuu polyasetyleenistä, joka ei ainoastaan auta kehoasi poistamaan myrkyllisiä aineita sekä tehosta painonpudotusta, vaan tarjoaa myös helpotusta nivelreumaan, nivelrikkoon, kihtiin, astmaan ja keuhkoputkentulehdukseen.

2. Se tasapainottaa muiden ruokien vaikutuksia

Mitä ihmettä tämä tarkoittaa? Kuinka selleri voi vaikuttaa muihin ruokiin?

 • Selleri ei ole oleellinen energianlähde keholle, eikä siinä ole suurta määrää proteiineja tai ravinteita voiman lisäämiseksi.
 • Selleri ja kurkku ovat kaksi sellaista vihannesta, joissa on vain vähän energiaa, mutta sen sijaan runsaasti elimistöä puhdistavia ja kosteuttavia ominaisuuksia.
 • Ne auttavat siten parantamaan kehon prosesseja tasapainottamalla mineraalien määriä sekä puhdistamalla elimistöä sisältämiensä tärkeiden yhdisteiden avulla.
 • Sellerissä on runsaasti vettä, kuitua, kaliumia, natriumia, folaattia, kalsiumia sekä C- ja E-vitamiinia.

3. Sellerin vaikutus painonpudotuksen edistäjänä

reiden mittaus
 • Kuten ehkä muistatkin artikkelimme alkuosasta, yksi sellerin kiinnostavimmista ominaisuuksista piilee sen eteerisissä öljyissä, joita ovat muun muassa apiol, limoneeni, psoraleenit ja apilina.
 • Kaikki nämä ovat avuksi kehon ylimääräisen nesteen poistamisen kannalta, ja selleri lisääkin sappinesteen tuotantoa sekä tehostaa ruoansulatusta.
 • Seuraava sellerin mahtava ominaisuus on sen kyky luoda nopeasti kylläinen olo. Siten onkin erittäin suositeltavaa juoda jokin selleriä sisältävä vihersmoothie joka ikinen päivä. Näin voit ylläpitää kosteustasapainoasi, puhdistaa kehoasi myrkyllisistä aineista sekä estää liiallisen välipalojen syönnin aterioiden välillä.

4. Selleri on hyväksi sydämen terveyden kannalta

 • Siinä on runsaasti yhdistettä nimeltään ftalidin, joka auttaa rentouttamaan valtimoita ympäröiviä lihaksia sekä edistämään kunnollista verenkiertoa.
 • Älä myöskään unohda, että tämä vihannes on yksi parhaista vaihtoehdoista kolesterolitasojen tasapainottamiseksi, sillä se se vähentää huonon eli LDL-kolesterolin määrää kehossa.

Tulehtuneisuutta vähentävä salaatti selleristä ja vihreästä omenasta

vihersalaatti

Kokeile tätä herkullista salaattia, jossa on selleriä, vihreää omenaa ja pähkinöitä, jotta voisit nauttia sellerin kaikista aiemmin kuvaamistamme hyödyistä terveydellesi.

Tämä salaatti on hyvinvointia edistävä, helposti valmistettava sekä oivallinen lisä lohelle tai kananrinnalle, joka on maustettu vaikkapa sitruunalla. Se on mahtavaa ravintoa minkälaista dieettiä tahansa noudattavalle.

Laita siis seuraavat ohjeet muistiin!

Tarvittavat ainekset

 • 1 vihreä omena
 • 2 nippua selleriä
 • 5 suurikokoista salaatinlehteä
 • 100 grammaa rucolaa
 • 1 endiivin lehti
 • 5 saksanpähkinää paloiteltuina
 • Puolikkaan sitruunan mehu
 • Sinapinsiemeniä (maun mukaan)
 • 4 teelusikallista hunajaa
 • Valkopippuria (maun mukaan)
 • Hiukan neitsytoliiviöljyä

Näin tämä salaatti valmistetaan

 • Aloita pesemällä selleri ja omena. Paloittele sitten molemmat pieniin ja helposti syötäviin osiin. Sinun ei kuitenkaan tarvitse kuoria omenaa ennen paloittelua, mutta varmista, että heität pois kaikki sen siemenet.
 • Paloittele pähkinät.
 • Erillistä kulhoa käyttäen sekoita sitten sitruunamehu, sinapinsiemenet ja hunaja. Lisää oliiviöljy ja valkopippuri – tämä seos tulee olemaan kastikkeesi.
 • Miten tämä salaatti kannattaisi nauttia? Hyvin helppoa: valitse sopiva astia ja aseta sinne salaatinlehdet ja rucola. Laita mukaan omenan ja sellerin palat sekä pähkinät, ja lopuksi lisää vielä kastike. Nauti sitten tämän helpon ja herkullisen salaatin jokaisesta suupalasta maksimaalisesti!

Sellerisalaatti on ihanteellinen valinta lounaalla, ja se on mahtava apu jokaiselle terveellisesti painoaan pudottamaan pyrkivälle. Miksipä et siis kokeilisi tätä herkullista ja erittäin suositeltavaa salaattia selleristä ja vihreästä omenasta?

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
7 ruokaa lihasten vahvistamiseksi
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
7 ruokaa lihasten vahvistamiseksi

Proteiini on ehkä tärkein ruokaryhmä, koska se auttaa kehoa luomaan lihaskudoksia. Syö kalaa ja vaaleaa lihaa lihasten vahvistamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.