Hunaja ja sipuli: tehokas hoito yskään

Yskiminen on kehon puolustusmekanismi, joka syntyy yhtäkkisestä ja rajusta ilman poistumisesta keuhkoista. Yskimisen tarkoitus on poistaa haitalliset ja vieraat aineet keuhkoista.
Hunaja ja sipuli: tehokas hoito yskään

Viimeisin päivitys: 23 lokakuuta, 2018

Yskiminen voi olla kuivaa tai limaista. Lyhytaikaisesta limaisesta yskästä ei tule huolestua, sillä yskä ilmenee yleensä flunssan tai muun tulehduksen yhteydessä, ja yskiminen on elimistön tapa päästä eroon keuhkoissa olevasta limasta. Kuiva yskä puolestaan ei johdu liman kertymisestä, vaan voi olla merkki ärsytyksestä tai tulehduksesta, joka tulee hoitaa ennen kuin se muuttuu krooniseksi vaivaksi.

Monet luottavat yskänlääkkeisiin ja muihin lääkityksiin yskän hoidossa ja kontrolloinnissa. Yskänsiirappien ja muiden lääkkeiden liiallinen käyttö voi kuitenkin aiheuttaa ikäviä terveysoireita, ja suosittelemme kääntymään yskän hoidossa luonnollisten hoitokeinojen puoleen. Limainen yskä paranee usein itsestään kun tulehdus hellittää, mutta pitkään jatkuva ja kova yskä vaatii hoitoa.

Luonnolliset yskää hoitavat aineet lievittävät yskää ja rauhoittavat keuhkoja limaa poistaen ja ärsytystä helpottaen. Näillä aineksilla on antibioottinen vaikutus, joka poistaa tulehdusta aiheuttavia bakteereja ja viruksia. Tässä artikkelissa jaamme ohjeen tehokkaaseen yskänlääkkeeseen, joka valmistetaan sipulista ja hunajasta.

Tehokas hoito yskään hunajasta ja sipulista

hoito yskään hunajasta ja sipulista

Hunajan ja sipulin yhdistelmä tunnetaan hoitavasta tehostaan, ja kumpaakin ainetta on käytetty yskän hoitoon muinaisista ajoista lähtien. Sekä sipulilla että hunajalla on antibioottinen ja limaa poistava vaikutus, joka lievittää yskän oireita ja ehkäisee yskän pahenemista ja pitkittymistä. Lisäksi sipuli ja hunaja tehostavat vastustuskykyä, joka pystyy sitten taistelemaan tehokkaammin taudinaiheuttajia vastaan – tulehdus paranee nopeammin, eikä uusiudu yhtä helposti.

 • Hunajan hyödyt ja käyttö: Hunaja tunnistetaan lääkäripiireissä ja WHO:n puolelta mahdollisena yskää ja flunssaa hoitavana aineena. Hunaja lievittää etenkin kurkkukipua, sillä se desinfioi kurkkua ja poistaa kipua ja tulehdusta aiheuttavia bakteereita. Hunajalla on suotuisa vaikutus myös yskän lievittämiseen. Lisäksi hunajalla on antioksidanttinen vaikutus, joka lisää sytokiinien tuotantoa. Sytokiinit vaikuttavat positiivisesti vastustuskyvyn toimintaan.
 • Sipulin hyödyt ja käyttö: Sipulit tunnetaan ympäri maailmaa limaa poistavasta vaikutuksesta, joka toimii tehokkaasti yskän hoitoon. Sipuli auttaa poistamaan bakteereita, poistaa tukkoisuuden ja stimuloi hengitysteiden puhdistumista. Sipuli sisältää runsaasti antioksidantteja, puhdistavia ainesosia ja myrkkyjä karkottavia yhdisteitä, jotka auttavat pitämään yskän kurissa ja parantamaan sen. Sipuli sopii siis loistavasti yskän ja kurkun ärsytyksen hoitoon.

Tässä luonnollisessa yskänlääkkeessä yhdistyy sekä hunajan että sipulin parantava ja hoitava vaikutus, joka lievittää yskää ja tehostaa vastustuskykyä. Sipulilla tai hunajalla ei ole sivuvaikutuksia, ja hoitoa voi käyttää myös yli 1-vuotiaiden lasten yskän lievitykseen.

Hunajaa ja sipulia – resepti 1

Ainekset

 • 1 keskikokoinen sipuli
 • 2 lasillista vettä
 • Sitruunan mehu
 • 2 rkl hunajaa

Valmistus ja käyttö

 • Kuori sipuli, leikkaa suuriksi viipaleiksi ja keitä 15 minuuttia.
 • Poista liedeltä ja anna jäähtyä 5 minuuttia. Lisää kaksi ruokalusikallista hunajaa ja sitruunamehu.
 • Nauti juomaa 2-3 kertaa päivässä yskän helpottamiseen.

Hunajaa ja sipulia – resepti 2

Ainekset

 • 1 sipuli
 • 2-3 rkl hunajaa

Valmistus ja käyttö

 • Tämä on ehkä helpoin keino nauttia sipulia ja hunajaa yskän hoitoon. Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi viipaleiksi, kippaa kulhoon. Lisää perään hunaja ja anna hunajan imeytyä sipuliin yön ylitse.
 • Siivilöi neste seuraavana aamuna joko siivilällä tai kankaalla ja käytä annos päivän mittaan.
 • Voit nauttia siirapin sellaisenaan tai sekoittaa sen lasilliseen vettä – siirapin maku voi olla vahvan sipulinen ja epämiellyttävä joidenkin makuun.
 • Suosittelemme nauttimaan ruokalusikallisen siirappia kahden tunnin välein.

Valmistatpa sitten ensimmäisen tai toisen yllämainituista resepteistä, ei niiden vaikutusta huomaa heti. Muista nauttia siirappia säännöllisesti yskän lievittämiseen, näin saat tehokkaan avun yskään. Muista, että jos yskä jatkuu pitkään tai kärsit hengitysvaikeuksista yskän yhteydessä, on syytä käydä lääkärin vastaanotolla – etenkin jos yskä vaivaa pieniä lapsia.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Torju flunssa vuorokaudessa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Torju flunssa vuorokaudessa

Flunssa ja vilustuminen ovat nyt ajankohtaisia vaivoja, joiden oireita voit helpottaa lukemalla ohjeemme ja tietenkin noudattamalla niitä.


Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.