Logo image
Logo image

Limaa poistavat ruoat

3 minuuttia
Tiesitkö, että ananas sopii loistavasti astmaatikoille? Ananas vähentää tulehdusta hengitysteissä ja karkoittaa liman.
Limaa poistavat ruoat
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Liman kertyminen keuhkoihin ja nenään on yleinen ongelma. Vilustuminen, flunssa, poskiontelontulehdus ja astma voivat ahtauttaa ja tukkia hengitysteitä ja tehdä hengittämisestä hankalaa. Miten estät liman kertymisen? Limaa poistavat ruoat helpottavat oloa ja auttavat voimaan paremmin.

Limaa poistavat ruoat

Some figure

Lima on juoksevaa tai paksua nestettä, jota elimistön solut kehittävät tulehduksen tai viruksen takia. Limasta tulee ongelma, kun se on paksua ja sitä erittyy paljon. Kellertävä tai tumma lima on merkki infektiosta.

Limaa kehittyy etenkin allergioiden tai vilustumisen takia. Jos limasta ei pääse eroon, se voi tukkia nenän, kertyä keuhkoihin ja johtaa pahimmillaan kivuliaaseen poskiontelontulehdukseen.

On monia ruokia, joilla on limaa poistava vaikutus. Limaa poistavat ruoat auttavat irrottamaan ja poistamaan limaa keuhkoista ja nenäonteloista, joten seuraavan kerran kun kärsit tukkoisesta olosta tai lapsellasi on kova limainen yskä, kokeile jotakin näistä luonnollisista hoidoista.

1. Inkivääri ja sitruuna

Some figure

Tämä klassinen hoitokeino on varmasti jo monille tuttu. Inkivääri ja sitruuna ovat luonnollinen C-vitamiinin lähde, ja ne toimivat myös antibiootin tavoin ja poistavat kehosta bakteereja, myrkkyjä ja viruksia. Inkivääri ja sitruuna suojaavat soluja niin ettei liiallista limaa pääse syntymään.

Kun flunssa on tuloillaan tai jo päällä, nauti inkivääristä ja sitruunasta tehtyä kuumaa juomaa muutaman kerran päivässä. Uute valmistuu keittämällä kupillinen vettä, pilkkomalla sekaan tuoretta inkivääriä ja puristamalla joukkoon puolikkaan sitruunan mehun. Anna limaa poistavan uutteen seistä hetki ennen nauttimista. Voit siivilöidä inkiväärin pois tai syödä se.

2. Ananaksen parantava vaikutus

Some figure

Ananasta kutsutaan astmaatikon parhaaksi ystäväksi. Ananas sisältää bromelaiinia, joka helpottaa hengitysteiden tulehduksia ja sairauksia, kuten keuhkokuumetta ja keuhkoputkentulehdusta. Lasillinen tuoretta ananasmehua on hyvä keino hillitä tulehduksia keuhkoissa ja helpottaa vakavan astman oireita. Ananas avaa hengitysteitä ja tappaa tulehdusta tehokkaasti; ahtaat keuhkot alkavat hengittää paremmin.

3. Greippi ja vesimeloni

Some figure

Greipillä on mahtava vaikutus koko elimistöön ja syömällä greipin päivässä pidät huolta siitä, että keho saa tarpeeksi vitamiineja. Greippi poistaa liiallista suolaa elimistöstä ja eliminoi samalla limaa ja turvotusta hengitysteissä. 

Greippimehu on täydellinen limaa poistava hoitokeino. Sekoita tuoretta greippiä vesimeloniin tehosekoittimessa ja nauti sellaisenaan. Juoma poistaa ja liuottaa limaa nopeasti.

4. Appelsiini ja kiivi

Some figure

Nauti tätä juomaa heti aamulla. Kiivistä ja appelsiinista saat todellisen C-vitamiinipommin ja paljon hyödyllisiä antioksidantteja, jotka tappavat bakteereja ja poistavat tulehdusta. Yhdessä nämä kaksi superhedelmää poistavat limaa ja kuona-aineita.

5. Muista nämä kasvikset

Some figure

Flunssa-aikaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ruokavalioon ja suojata kehoa tulehduksia vastaan. Syö etenkin valkosipulia, selleriä, sipulia, parsaa ja kukkakaalia. Nämä kasvikset sisältävät aineita, jotka tehostavat vastustuskykyä ja hoitavat jo olemassa olevia tulehduksia.

Voit keittää näistä kasviksista herkullisen antibioottisen muhennoksen, joka liuottaa limaa ja avaa hengitysteitä. Pidä nämä kasvikset aina ruokavaliossasi ja lisää niiden määrää etenkin talvella.

6. Parhaat luonnolliset yrtit

Some figure

Tietyillä yrteillä on hoitava vaikutus, joka avaa hengitysteitä ja pitää ne puhtaina limasta. Voit valmistaa itsellesi hoitavan teeuutteen yrttejä käyttämällä tai lisätä niitä salaatteihin tai muihin ruokiin. Kokeile etenkin minttua, eukalyptusta, timjamia ja rosmariinia. Käytä hyvälaatuisia, tuoreita yrttejä ja pese ne huolellisesti ennen käyttöä.

Teeuutteet valmistuvat helposti keittämällä kupillinen vettä ja lisäämällä muutama oksa haluamaasi yrttiä. Nauti muutaman kerran päivässä.

Lääkeyrttejä voi turvallisesti antaa myös lasten käyttöön.

Vältä näitä ruokia, kun haluat päästä eroon limasta

Some figure

Tietyt ruuat kasvattavat liman määrää elimistössä ja niitä tulisi välttää tulehduksen yhteydessä. Poista siis seuraavat ruoka-aineet ruokavaliostasi pahimpana flunssa-aikana:

  • Maitotuotteet, kuten jäätelö, juusto, voi, maito jne.
  • Eläinperäiset tuotteet, kuten liha.
  • Rasvat ja öljyt. Etenkin voi johtaa liman kertymiseen elimistössä. Suosi kasviperäisiä öljyjä, kuten oliiviöljyä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Piccirillo, J. F. (2004). Acute Bacterial Sinusitis. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMcp035553
  • Slavin, J. L., & Lloyd, B. (2012). Health Benefits of Fruits and Vegetables. Advances in Nutrition: An International Review Journal. https://doi.org/10.3945/an.112.002154
  • Mashhadi, N. S., Ghiasvand, R., Askari, G., Hariri, M., Darvishi, L., & Mofid, M. R. (2013). Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. International journal of preventive medicine, 4(Suppl 1), S36.
  • Tochi, B. N., Wang, Z., Xu, S. Y., & Zhang, W. (2008). Therapeutic application of pineapple protease (bromelain): a review. Pakistan journal of nutrition, 7(4), 513-520.
  • Sorice, A., Guerriero, E., Capone, F., Colonna, G., Castello, G., & Costantini, S. (2014). Ascorbic acid: its role in immune system and chronic inflammation diseases. Mini reviews in medicinal chemistry, 14(5), 444-452.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.