6 hyvää yskänlääkettä lapsille

· helmikuu 10, 2016
Tiesitkö, että kanakeitolla on rauhoittavan vaikutuksen lisäksi muitakin hyötyjä? Se nimittäin auttaa nopeuttamaan parantumisprosessia flunssasta kärsivällä. Kanakeiton voima on sen sisältämässä raudassa ja sinkissä.

Yskä on tavallinen oire flunssien ja vilustumisien aikana, ja se ei yleensä ole mikään vakava ongelma. Yskää voi hillitä apteekin tuotteiden lisäksi myös kotitekoisilla yskänlääkkeillä. Saatat jo tietää, että flunssat ovat yleisempiä kylmissä ilmastoissa ja vuodenaikoina, sillä tällöin vastustuskyky heikentyy, ja elimistö on siten alttiimpi monille viruksille ja bakteereille. Ne pääsevät tällöin vaikuttamaan elimistössä haitallisella tavalla.

Mitä tulee lasten vilustumiseen, on hyvin tärkeää käydä lastenlääkärin luona ja noudattaa tämän antamia suosituksia. Näin pystyt taistelemaan itse flunssaa vastaan sekä lievitämään ärsyttävää yskää, joka siihen liittyy. Voit myös kääntyä kotitekoisten yskänlääkkeiden puoleen –  niitä suosittelevat myös monet tutkijat, sillä ne on todistettu erittäin hyväksi avuksi oireiden lievittämisessä. Tässä artikkelissa kerromme siis hyvistä kotona valmistettavista hoidoista sekä klassisista avuista lasten yskän lievittämiseksi.

Mikä aiheuttaa yskimistä?

Vaikka mainitsimmekin jo, että useimmiten yskä on oire vilustumisista tai flunssista, ei se aina ole seurausta juuri näistä terveysongelmista. Yskiminen johtuu siitä, että virukset saavat aikaan tulehtumisen ja ärtymisen hengitysteiden yläosassa sekä aiheuttavat useimmiten myös liman erittymistä.

Terve ja tulehtunut keuhkoputki

Yskä voi olla selkeä merkki flunssasta, allergiasta tai jostakin sellaisesta sairaudesta, joka vaatii huolellisempaa hoitoa. Näitä sairauksia voivat olla keuhkoputkentulehdus, keuhkokuume, astma tai keuhkosyöpä. Lapsilla yskä voi ilmetä vähitellen, ja se kestää yleensä noin neljä viikkoa.

Joka tapauksessa, vaikka yskä onkin ärsyttävä vaiva, emme suosittele sen pysäyttämistä heti alkuun, sillä se on kehon luonnollinen tapa puhdistaa hengitystiet sekä hankkiutua eroon mikrobeista, pölystä, kemikaaleista ja muista ärsyttävistä tekijöistä.

Jotta lapsella ilmenevää yskää voisi hillitä, kannattaa kokeilla monia kotona toteutettavia hoitoja, joista saa hyvää apua kuten myös miellyttävän hoitokokemuksen. Monen kotihoidon maku on nimittäin paljon parempi kuin apteekkien yskänlääkkeiden – niistä ei siis ole aivan yhtä helppoa kieltäytyä!

Kanakeitto

Tämä on mahtava ruokahoito lapsille, ja se onkin paljon enemmän kuin perinteinen isoäidin keittoresepti. Kanakeitosta on tullut hyvin suosittua ruokaa, sillä se pystyy auttamaan flunssan oireiden lievittämisessä, joihin kuuluu myös yskä. Medical Center of the University of Nebraska -keskuksen tutkijat ovat todenneet, että rauta ja sinkki, joita kanakeitossa on, auttavat tehostamaan kovan yskän paranemisprosessia. Tämä keitto auttaa erityisesti sellaisissa yskissä, joihin kuuluu limaa.

Vicks VapoRub

Vicks yskään

Klassinen Vicks VapoRub -voide on suosittu apu yskän ja muiden tavallisten vilustumisen oireiden lievittämisessä. Ennen kuin lapsesi menee nukkumaan, laita Vicks VapoRub -voidetta hänen jalkapohjiinsa, ja laita sitten sukat jalkoihin. Voit myös hieroa tätä tuotetta hänen rintaansa, jotta voisit tehostaa Vicksin flunssaa lievittävää vaikutusta. Tuoteselosteen mukaan tämä on myös lapsille ja vauvoille sopiva hoito, mutta kannattaa kuitenkin kysyä varmuuden vuoksi ensin lastenlääkäriltä.

Hunaja ja sitruuna

Nämä kaksi ainesta ovat mahtava apu vastustuskyvyn vahvistamiseksi sekä flunssaa vastaan taistelemiseksi. Sitruunassa on paljon C-vitamiinia, ja hunaja on erinomainen luonnollinen antibiootti. Sekoita runsaasti sitruunamehua mehiläishunajaan, ja anna tätä seosta sitten pari lusikallista päivittäin.

Kuuma kaakao

Imperial College London -yliopisto Englannissa on todennut, että suklaassa on erästä äärimmäisen hyödyllistä yhdistettä nimeltään theobromiini, jolla on kyky lievittää sitkeää yskää lapsilla sen jälkeen kun heillä on ollut jokin virusinfektio.

Vaahtokarkit

Tämä on ehdottomasti herkullinen kotihoito, joka voi olla suureksi avuksi lapsesi yskän hoidossa – he tulevat taatusti rakastamaan tätä lääkettä! Laita kourallinen vaahtokarkkeja lasilliseen kuumaa maitoa, ja anna niiden sulaa nesteeseen. Juoma tulee nauttia ennen kuin lapsi menee illalla nukkumaan.

Banaanipyree

Banaania yskään

Tämä herkullinen banaanista valmistettu pyree on terveellistä ja hyvin ravinteikasta. Sen mahtava maku tekee siitä lasten suosikin yskän hoidossa, ja me voimmekin vakuuttaa, että tätä ei tarvitse tuputtaa kenellekään!

Tarvittavat ainekset

  • 2 keskisuurta, kypsää banaania
  • 2 ruokalusikallista hunajaa
  • 400 ml kiehuvaa vettä

Kuinka tämä hoito valmistetaan?

  • Murskaa banaanit lusikalla tai haarukalla, ja käytä mieluummin muovista välinettä, jotta voisit estää niiden värin muuttumisen ruskeaksi.
  • Kaada kuumaa vettä banaaneille, peitä seos, ja anna sen olla 30 minuutin ajan.
  • Lisää sitten hunajaa kun seos on muuttunut kylmäksi.
  • Voit halutessasi siivilöidä nesteen muovisella siivilällä.

Kuinka tämä hoito nautitaan?

Aina kun haluat antaa lapsellesi tätä yskänlääkettä, kuumenna seosta hiukan, ja anna sitä 4 kertaa pävässä. Helppoa , tehokasta ja hyvin herkullista!