Lapsuuden astma: syyt ja diagnoosi

Lapsuuden astman aiheuttamat hengitysvaikeudet vaikeuttavat lapsen leikkimistä ja fyysistä aktiivisuutta.
Lapsuuden astma: syyt ja diagnoosi

Viimeisin päivitys: 23 heinäkuuta, 2020

Lapsuuden astma on hyvin yleinen sairaus; se on itse asiassa yleisin krooninen sairaus lapsilla. Tämänhetkiset arviot osoittavat, että siitä kärsii 5–15 % lapsista, ja sen esiintyvyys kasvaa vähitellen.

Astma on sairaus, jolle on ominaista hengitysteiden tulehtuminen. Se aiheuttaa siis hengitysvaikeuksia, jotka ilmenevät yskimisenä, tukehtumisen tunteena ja hengityksen vinkumisena. Tämä vaiva liittyy usein allergioihin, ja tämä onkin yksi syy astman yleistymiseen lapsilla. On esimerkiksi tavallista, että astmasta kärsivä lapsi on myös allerginen siitepölylle ja pölypunkeille.

Tässä artikkelissa kerromme yleisimmät syyt lapsuuden astmaan sekä sen oireista. Kerromme myös astman diagnosoinnista, sillä se on hyvin tärkeä erottaa muista sairauksista oikeanlaisen hoidon tarjoamiseksi.

Mikä on lapsuuden astma?

Kuten yllä mainittiin, lapsuuden astmassa on kyse lapsen hengitysteiden tulehduksesta. Ilma kohtaa enemmän vastusta kulkeutuessaan sisään ja ulos keuhkoista. Tämä sairaus ilmenee tavallisesti kohtauksittain.

Useimmat astmasta kärsivät lapset saavat ensimmäisen astmakohtauksensa ennen neljättä ikävuotta. Vaikka hengitysteiden tulehdus pysyy, se pahenee näiden kohtausten aikana. Siten myös oireet pahenevat.

Huomaa, että yli puolet astmaatikoista on allergisia joillekin aineille, kuten siitepölylle tai pölypunkeille. Tämä vaiva laukaisee useimmat astmakohtaukset.

Allergiat liittyvät lapsuuden astmaan

Oireet

Tämä sairaus ilmenee tavallisesti työläänä hengityksenä ja rinnan ahdistuksena. Astmaa potevilla lapsilla on usein yskänpuuskia, jotka yleensä pahenevat kun lapsella on infektio tai flunssa tai kun lapsi on stressaantunut.

Myös lapsen hengitys vinkuu; se kuulostaa tyypillisesti pilliltä. Muista silti, että jokainen on erilainen, joten oireetkin vaihtelevat lapsesta toiseen.

Yleisesti ottaen lapsuuden astmaan on kaksi pääasiallista syytä, jotka johtuvat sen yhteydestä allergioihin:

  1. Kaikkein altistavin ajanjakso näille lapsille on syksyn alku ja kouluun palaaminen. Tämä johtuu muutoksista lämpötilassa.
  2. Astmakohtauksia on enemmän keväisin. Tämä johtuu pääasiassa ympäristön siitepölyn lisääntymisestä, joka on yksi yleisimmistä väestöön vaikuttavista allergeeneista.

Komplikaatiot

Lapsuuden astma voi aiheuttaa nukkumisvaikeuksia

Vaikka useimmat lapset kärsivät vain yllä mainituista oireista, joillakin lapsilla voi esiintyä komplikaatioita. Usein lapsuuden astma johtaa nukkumisvaikeuksiin, mikä johtuu työläästä hengityksestä.

Myös hengitystieinfektioilla kestää kauemmin parantua. Astmaa poteva lapsi on yleensä myös väsyneempi ja hänellä on vaikeuksia suoriutua tavallisistakin aktiviteeteista, kuten leikkimisestä ja juoksentelusta.

Kuinka lapsuuden astma diagnosoidaan?

Lapsuuden astma on vaikea diagnosoida, erityisesti alle 5-vuotiailla lapsilla. Tämä johtuu joko muista sairauksista, joilla on samankaltaiset oireet, tai koska ne kuuluvat astmaan – kuten nuha, bronkioliitti tai poskiontelontulehdus.

Jotkut tutkimukset voivat auttaa lääkäriä diagnoosin tekemisessä. Esimerkiksi spirometrialla voidaan arvioida keuhkojen toimintaa. Jos tällä tutkimuksella ei saada varmaa tulosta, tehdään uloshengitysilman typpioksidimittaus.

Lopuksi

Lapsuuden astma on varsin yleinen sairaus, jolla on lukuisia aiheuttajia ja riskitekijöitä. Myös perintötekijöillä on oma vaikutuksensa stressin, kylmän ja allergioiden jne. lisäksi.

Lapsuuden astma on vaikea diagnosoida, koska sen oireet muistuttavat muiden sairauksien oireita. Oireet tuleekin kuvailla lääkärille tarkasti, jotta lääkäri osaa ohjata oikeisiin tutkimuksiin. Näin lapsesi saa asianmukaisen hoidon, eikä astma pahene.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Luontaishoitoja allergioiden lievittämiseen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Luontaishoitoja allergioiden lievittämiseen

Allergiaoireita on mahdollista hoitaa lääkityksellä, mutta haluamme antaa vaihtoehtona luontaishoitoja allergioiden lievittämiseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.