Logo image
Logo image

Qtrilmet: uusi lääke diabetekseen

2 minuuttia
Qtrilmet on uusi ehdotettu lääke 2-tyypin diabeteksen hoitoon aikuisilla, joiden on hankala hallita diabetesta perinteisin lääkkein. Euroopan lääkevirasto on tullut siihen tulokseen, että Qtrilmetin hyödyt menevät riskien edelle.
Qtrilmet: uusi lääke diabetekseen
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Qtrilmet on diabeteksen hoitoon tarkoitettu lääke, joka sisältää kolmea aktiivista ainesosaa: metformiinia, saksagliptiinia ja dapagliflotsiinia. Tätä lääkettä määrätään usein hoidoksi 2-tyypin diabetesta sairastaville potilaille, jotka eivät pysty säätelemään verensokeritasoaan pelkän metformiinin tai saksagliptiinin ja dapagliflotsiinin yhdistelmän avulla.

Tätä lääkettä voidaan määrätä myös diabeetikoille, jotka käyttävät sulfonyyliureaa eivätkä pysty säätelemään veren glukoositasoa.

Qtrilmetin käyttö

Qtrilmet on reseptilääke, jota voidaan käyttää kahdella eri annostelulla:

  • Metformiini 850 mg/Saksagliptiini 2,5 mg/Dapagliflotsiini 5 mg
  • Metformiini 1000 mg/Saksagliptiini 2,5 mg/Dapagliflotsiini 5 mg

Kun lääkäri laskee tarvittavan Qtrilmetin määrän, ottaa hän huomioon myös potilaan sillä hetkellä käyttämän metformiinin määrän aina siihen asti, kunnes uusi lääkehoito aloitetaan. Kun Qtrilmetin sopiva annostus on arvioitu, on yleisenä ohjeistuksena ottaa kaksi tablettia kerran päivässä aterian yhteydessä tai jälkeen.

Qtrilmetin toimintamekanismi

2-tyypin diabetes on sairaus, joka johtuu haiman riittämättömästä insuliinin tuotannosta. Keho ei aina pysty käyttämään insuliinia tehokkaalla tavalla, joten se ei kykene muuttamaan glukoosia energiaksi.

Glukoositaso nousee, kun potilaalla on diabetes. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että diabetesta voidaan hoitaa Qtrilmetin avulla. Kuten mainitsimme aikaisemmin, Qtrilmet sisältää kolmea aktiivista ainesosaa ja jokaisella niistä on erityinen tehtävä:

  • Metformiini. Tämä ainesosa alentaa glukoosin tuotantoa ja imeytymistä.
  • Saksagliptiini. Tämän ainesosan tehtävänä on estää aterian jälkeen vapautuvien hormoneiden aktiivisuutta, jotta haima alkaisi tuottaa insuliinia. Kun tämä esto tapahtuu, saa saksagliptiini haiman tuottamaan enemmän insuliinia, kun veren glukoositaso kasvaa. Tällä aktiivisella menetelmällä osallistutaan myös maksan tuottaman glukoosin määrän vähentämiseen.
  • Dapagliflotsiini. Tämä aktiivinen ainesosa lukitsee munuaisproteiinin, nimeltä natrium-glukoosi-kuljettajaproteiini 2 (SGLT2). Kyseinen proteiini estää veressä olevaa glukoosia kulkeutumasta virtsaan ja poistumasta näin kehosta. Dapagliflotsiinin toiminta mahdollistaa jälleen glukoosin kulkeutumisen virtsaan ja poistumisen kehosta. Näin ollen se vähentää veren sokeritasoa.
Some figure
Metformiiniannostus määrittelee Qtrilmetin käytön.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kuinka hoidat diabetesta laakerinlehdillä

Qtrilmetin hyödyt

Metformiinin, saksagliptiinin ja dapagliflotsiinin yhdistelmä on hyödyllinen, sillä nämä lääkkeet ovat tehokkaita alentamaan 2-tyypin diabetesta sairastavien potilaiden verensokeritasoa. Sen mittarina pidetään kuuden kuukauden hoidon jälkeen esiintyvää glykatoituneen hemoglobiinitason (HbA1c) vaihtelua. Tämä hemoglobiini on luotettava osoitus verensokeritasosta.

HbA1c-arvo on diabeetikoilla yleensä yli 8 %. Tästä syystä tutkimusten tavoitteena on alentaa sitä vähintään seitsemään prosenttiin. Qtrilmet voi saada HbA1c-tason alenemaan yleisesti ottaen 0,51 %:lla. 

Tutkijat ovat kuitenkin havainneet muissa tutkimuksissa, että Qtrilmet vähentää HbA1c-tasoa 0,82 %:lla niihin potilaisiin verrattuna, jotka eivät käyttäneet kyseistä lääkettä ja joilla HbA1c-taso väheni vain 0,10 %.

Some figure
Glykatoitunut hemoglobiini mitataan verikokeella, jossa selvitetään diabeteshoidon tehokkuus.

Sivuvaikutukset

Kuten kaikki lääkkeet, myös Qtrilmet voi aiheuttaa sivuvaikutuksia. Yleisimpiä sivuvaikutuksia ovat:

Qtrilmetin käyttöä ei suositella, jos potilas on yliherkkä jollekin sen kolmesta aktiivisesta ainesosasta. Sen käyttöä ei suositella myöskään munuais- tai maksaongelmista kärsiville potilaille.

Lue myös:  Miten diabetes vaikuttaa mielenterveyteen?

Qtrilmet: yhteenveto

Euroopan lääkevirasto on tullut siihen määritelmään, että Qtrilmetin hyödyt ovat riskejä suuremmat, joten se suosittelee kyseisen lääkkeen käyttöä. Qtrilmetin käytöstä saatua tietoa tarkkaillaan kuitenkin jatkuvasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • (2019). Summary of opinion: Qtrilmet,metformin hydrochloride / saxagliptin / dapagliflozin. Case Medical Research. https://doi.org/10.31525/cmr-1d401a8

  • (2019). Human medicines European public assessment report (EPAR): Qtrilmet, metformin hydrochloride / saxagliptin / dapagliflozin, Diabetes Mellitus, Type 2, Date of authorisation: 11/11/2019, Status: Authorised. Case Medical Research. https://doi.org/10.31525/cmr-23ef88d

  • Reyes, B. (1982). Diabetes mellitus tipo II. Acta Méd. Colomb.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.