Miten diabetes vaikuttaa mielenterveyteen?
Diabetes on sairaus, joka aina vain yhä yleisempi koko maailmassa. On arvioitu, että tällä hetkellä siitä kärsii lähes 422 miljoonaa ihmistä. Silti monet eivät edelleenkään ymmärrä täysin tämän sairauden vaikutusta jokapäiväiseen elämään. Tässä artikkelissa haluamme keskittyä siihen, miten diabetes vaikuttaa mielenterveyteen, sillä se on aihe josta ei usein puhuta.
Mikä on diabetes?
Karkeasti sanottuna diabetes on sitä, että elimistö ei pysty tuottamaan tai käyttämään insuliinia. Insuliini on “avain”, jonka avulla glukoosi pääsee soluihin, ja solut tarvitsevat glukoosia saadakseen energiaa.
Ongelma on, että glukoosi jää vereen, ja jos sen pitoisuus pysyy korkeana pitkään, se vahingoittaa kudoksia. Siksi diabetespotilaan on pidettävä verensokeritasonsa hallinnassa ja noudattaa asianmukaista, lääkärin määräämää hoitoa.
Diabetes on krooninen sairaus, jossa keho ei tuota tarpeeksi insuliinia tai ei voi käyttää sitä päästääkseen glukoosia soluihin. Diabetesta on eri tyyppejä, mutta yleisimmät ovat 1- ja 2-tyypin diabetes.
1-tyypin diabetes alkaa normaalisti lapsuudessa ja se johtuu haiman kyvyttömyydestä erittää insuliinia. Tämän diabeteksen hoito koostuu yleensä insuliinihormonin pistämisestä kehoon glukoosipitoisuuksien säätelemiseksi.
2-tyyppi taas on yleisempi aikuisiässä ja siinä keho kyllä tuottaa insuliinia, mutta ei pysty käyttämään sitä asianmukaisesti. 2-tyypin diabetes on yleisempi kuin 1-tyypin, ja siitä kärsivien ihmisten lukumäärä on hurjassa nousussa. Se liittyy pitkälti liikalihavuuteen ja liikkumattomaan elämäntapaan.
Sekä 1- että 2-tyypin diabetekseen voi periaatteessa sairastua kuka vain ja missä tahansa iässä, vaikka genetiikallakin on oma vaikutuksensa. Elämäntavoilla on suuri merkitys 2-tyypin diabeteksen esiintymisessä. Suuri ongelma diabeteksen kohdalla on se, että siihen liittyy monia erilaisia komplikaatioita jotka kehittyvät “salaa” vuosien varrella, eikä ihminen ole niistä välttämättä tietoinen ennen kuin on liian myöhäistä. Toisaalta diabetes lisää myös monien muiden sairauksien riskiä ja voi heikentää elämänlaatua paljonkin etenkin köyhemmissä maissa.
Kiinnostuitko aiheesta? Lue tämäkin artikkeli: Näin hallitset tyypin 2 diabetesta luontaishoidoilla
Kuinka diabetes vaikuttaa mielenterveyteen?
Diabetes vaikuttaa sitä sairastavien ihmisten moniin elämän osa-alueisiin etenkin siksi, että se on niin suuri vastuu. Lääkityksen lisäksi sen hoito vaatii myös tarkkaa ruokavalion ja liikuntatottumusten hallintaa.
Tästä syystä on hyvin yleistä, että diabetes lisää sitä sairastavan stressitasoja. Stressi taas saa kehon vapauttamaan kortisolia, hormonia, joka vaikuttaa myös glukoosin aineenvaihduntaan. Loppujen lopuksi kehon kaikki toiminta liittyy läheisesti toisiinsa.
Diabetespotilaiden on vältettävä joitakin käyttäytymismalleja tai toimia. He eivät esimerkiksi voi nauttia alkoholia tai syödä mitä tahansa mieleen juolahtaakin ilman asianmukaisia varotoimenpiteitä. Tämä voi tietenkin aiheuttaa ahdistusta ja stressiä.
Kaiken lisäksi diabetes on tavallaan arvaamaton sairaus. Joskus, vaikka yrittäisimmekin noudattaa kaikkia sääntöjä ja suosituksia, emme välttämättä siltikään saavuta odotettuja tuloksia. Tämä voi lisätä turhautumisen tunnetta.
Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin: Lasten ja nuorten diabetes: oireet ja hoito
Mitkä mielenterveyshäiriöt liittyvät diabetekseen?
Valitettava tosiasia on, että diabetes vaikuttaa mielenterveyteen. On arvioitu, että riski sairastua masennukseen on kolme kertaa suurempi diabetesta sairastavalla kuin terveellä ihmisellä. Samoin yleistynyt ahdistuneisuushäiriö on erittäin yleinen diabeetikoilla.
Kaikista näistä syistä on erittäin tärkeää ymmärtää, että diabetes tuo elämään monia häiriöitä, eikä pelkästään fyysisellä tasolla, vaan myös psyykkisellä. Lääkärit usein suosittelevatkin diabetesta sairastavia hankkiutumaan terapeutin juttusille, sillä tämä voi auttaa heitä kehittämään tarpeellisia mekanismeja ja kanavia purkaa turhautumistaan ja pahaa oloaan.
Meidän tulee muistaa, että keho ja mieli ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään. Kaikki mielenterveysongelmat voivat vaikuttaa negatiivisesti muiden sairauksien, kuten diabeteksen, kulkuun. Siksi on tärkeää huolehtia sekä psyykkisestä että fyysisestä terveydestä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Salud mental y emociones en pacientes con enfermedades crónico-degenerativas. (n.d.). Retrieved April 16, 2020, from https://www.redalyc.org/pdf/676/67621319013.pdf
- Cómo Impacta la Diabetes tu Salud Mental. (n.d.). Retrieved April 16, 2020, from https://es.beyondtype1.org/como-impacta-la-diabetes-tu-salud-mental/
- 5 formas en que la diabetes afecta la salud mental. (n.d.). Retrieved April 16, 2020, from https://sumedico.lasillarota.com/especialidades/5-formas-en-que-la-diabetes-afecta-la-salud-mental-salud-mental-depresion-ansiedad-diabetes/318454
- Diabetes. (n.d.). Retrieved April 16, 2020, from https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/diabetes
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.