9 tapaa jotka aiheuttavat ahdistusta

Tiesitkö, että epäjärjestelmällisyys voi aiheuttaa stressiä ja ahdistusta? Jos et jätä kaikkia asioita viime tippaan, päiviesi kulku säilyy rauhallisempana.
9 tapaa jotka aiheuttavat ahdistusta

Viimeisin päivitys: 11 elokuuta, 2019

On normaalia, että elämääsi kuuluu huolia ja murheita, etenkin jos olet aikuinen ja vastuusi sekä velvollisuutesi lisääntyvät vuosi vuodelta. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että jotkut tietyt, monille huomaamattomat tavat aiheuttavat ahdistusta ja stressiä, ja niitä kannattaa tietenkin vältellä ja yrittää muuttaa terveempään suuntaan.

Jos löydät itsesi tilanteesta jossa tunnet olosi ahdistuneeksi, tutki itseäsi ja muuta näitä tapoja elämässäsi:

1. Kontrolloimisen tarve

työt aiheuttavat ahdistusta

Jos olet yksi niistä ihmisistä jotka ajattelevat, että “jos en tee sitä itse, se ei tule tehdyksi kunnolla,” on aika vaihtaa asennetta.

Vaikka kuinka haluaisit kantaa vastuun joka ikisestä elämäsi osa-alueesta (työ, perhe ja ihmissuhteet), se on mahdotonta yhdelle ihmiselle – ainakin mahdotonta säilyttäen samalla oman mielenterveytensä.

 • Opi delegoimaan, luottamaan sekä ohjaamaan asioita sivusta, jotta ne menevät odottamallasi tavalla mutta ympärillä olevien ihmisten avulla. Näin helpotat huomattavasti omaa taakkaasi.

2. Tarve miellyttää muita

Jos yrität tehdä kaikki ympärilläsi olevat ihmiset onnelliseksi, se on todella voimia vievää ja uuvuttavaa.

Ainoa asia, jonka saavutat yrittämällä miellyttää kaikkia on että teet itsesi tyytymättömäksi, asettamalla muiden prioriteetit ja tarpeet ennen omiasi.

Sinun täytyy priorisoida omat tarpeesi muiden tarpeiden edelle, näin autat sekä itseäsi että ympärillä olevia ihmisiä. Se ei ole itsekästä.

3. Liian vähäinen lepo

nainen ei saa nukuttua

Jos nukut vähemmän kuin aikuiselle suositeltava 7-8 tuntia joka yö, vietät päiväsi huonolla tuulella, väsyneenä ja ahdistuneena.

 • On tärkeää, että riittävän tuntimäärän lisäksi säilytät rutiinit unirytmiesi ylläpitämisessä.
 • Tee itsellesi aikataulu riittävän unen saannin varmistamiseksi, etenkin arki-iltoina. Ota tavaksi sammuttaa kaikki elektroniset laitteet ennen sänkyyn menoa. 

4. Kofeiiniriippuvuus

On totta, että kahvilla on paljon keholle hyödyllisiä ominaisuuksia. Mutta jos nautit sitä liikaa, kahvista voi tulla sinulle haitallisia sivuvaikutuksia.

 • Jos juot 4-6 kupillista kahvia päivässä, se voi aiheuttaa kofeiiniriippuvuutta. Tämä puolestaan voi aiheuttaa ahdistusta, hermostuneisuutta, ärtyneisyyttä ja unettomuutta.

5. Liiallinen alkoholi

alkoholin nauttiminen

Vaikka monet ihmiset etsivät alkoholista eräänlaista turvapaikkaa vaikeina aikoina, esimerkiksi silloin kun he tuntevat olonsa surulliseksi tai ylikuormittuneeksi kotona tai työpaikalla, alkoholi oikeastaan luokin inhottavan kierteen – liiallinen alkoholinkäyttö johtaa vain lisääntyneeseen stressiin ja ahdistukseen.

 • Alkoholin nauttimista ei suositella silloin, kun tunnet olosi surulliseksi tai muuten epätasapainoiseksi. Se voi ainoastaan pahentaa oloasi.

Mieti myös tätä: Muista miltä liiallisen alkoholin nauttimisen mukanaan tuoma krapula oikein tuntuu, tai kaikkia niitä ikäviä tilanteita joihin olet saanut itsesi mukaan alkoholin vaikutuksen alaisena ollessasi.

6. Epäjärjestelmällisyys

Järjestyksen puute ja kiire elämässä aiheuttavat ahdistusta ja stressiä. Siksi onkin hyvä idea aikatauluttaa seuraavan päivän kiireet jo edellisenä iltana.

 • Älä kiduta itseäsi miettien pystytkö tai ehditkö hoitamaan jonkin asian muilta kiireiltäsi. Joka päivällä on omat yllätyksensä ja muutoksensa.
 • Yritä kuitenkin tehdä hoidettavista asioistasi järkevä lista, jota seuraten alat toteuttamaan niitä päivän mittaan järjestyksessä.

7. Aamupalan syömättä jättäminen

terveellinen aamiainen

Aamiainen on päivän tärkein ateria, ja sinun ei pitäisi koskaan jättää sitä syömättä. Sinun täytyy aloittaa aamusi runsaalla energiamäärällä, koska alhainen energiataso on pääasiallinen syy niin masennukseen, stressiin kuin ahdistukseenkin.

8. Istumapainotteinen elämäntyyli

Liikunnan puute voi lisätä ahdistusta ja psyykkisiä ongelmia.
 • Aloita kevyellä liikuntarutiinilla, ja lisää vastusta päivien ja viikkojen kuluessa.

Liikunnan harjoittaminen auttaa sinua tuottamaan enemmän endorfiineja (ns. onnellisuushormoni), joka tekee olosi paremmaksi ja on samalla hyväksi myös terveydellesi.

9. Liiallinen sokeri

sokeripitoiset ruoat aiheuttavat ahdistusta

Kohtalaisesti nautittuna sokeri ei aiheuta haittaa terveydellesi, mutta jos nautit sokeria liikaa, tulet näkemään sen negatiiviset vaikutukset sekä fyysisessä että psyykkisessä terveydentilassasi.

 • Kun syöt prosessoituja sokereita, edistät serotoniinin vapautumista. Serotoniini on yksi niistä hormoneista, jotka saavat olosi tuntumaan hyvältä.
 • Jos kuitenkin syöt jatkuvasti sokeripitoisia ruokia, elimistösi tulee riippuvaiseksi sokerista, ja serotoniinin aiheuttama hyvän olon tunne hiipuu kerta kerralta. Näin kehosi oppii vaatimaan lisää ja lisää sokeripitoisia tuotteita.

Jatkamalla näin tulet jossain kohtaa kehittämään vakavan sokeririippuvuuden, joka voi aiheuttaa vakaviakin terveysriskejä kehollesi. Näihin ongelmiin lukeutuvat mm. ylipaino ja korkea verenpaine.

Kaikki nämä monille ihmisille arkipäiväiset tavat aiheuttavat ahdistusta ja stressiä. Pyri pääsemään niistä eroon vähä vähältä, ja tulet varmasti huomaamaan eron olossasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Vallejo-Najera J.A. Introducción a la Psiquiatría. 7ª Ed. Editorial Científico-Médica. Barcelona. 1974
 • Pinoos R (Editor). Posttraumatic Stress Disorder: A Clinical Review. 1994
 • Kaplan HI, Sadock BJ, Grebb JA. Synopsis of Psychiatry. 7a. Ed. USA. 1994
 • Reyes-Ticas JA. Manual de Exploración Psiquiátrica. UNAH. Honduras. 2000
 • Rodriguez, J. L., & Meadows, E. A. (2012). Anxiety Disorders. In Encyclopedia of Human Behavior: Second Edition(pp. 169–176). Elsevier Inc.
 • Ferrer-Cascales, R., Sánchez-SanSegundo, M., Ruiz-Robledillo, N., Albaladejo-Blázquez, N., Laguna-Pérez, A., & Zaragoza-Martí, A. (2018). Eat or skip breakfast? The important role of breakfast quality for health-related quality of life, stress and depression in Spanish adolescents. International journal of environmental research and public health, 15(8), 1781.
 • Basta, M., Chrousos, G. P., Vela-Bueno, A., & Vgontzas, A. N. (2007). Chronic insomnia and the stress system. Sleep medicine clinics, 2(2), 279-291.
 • Murphy, M., & Mercer, J. G. (2013). Diet-regulated anxiety. International journal of endocrinology, 2013.
 • Trastornos de ansiedad – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2018). Retrieved 25 August 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/anxiety/symptoms-causes/syc-20350961

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.