Näin hallitset tyypin 2 diabetesta luontaishoidoilla

02 toukokuu, 2019
Nykyisessä modernissa yhteiskunnassamme yksi tavallisimmista sairauksista on juurikin diabetes. Sitä on olemassa kahta laatua, tyyppiä 1 ja tyyppiä 2. Näistä ensimmäistä hallitaan insuliinilla, mutta jälkimmäistä voidaan kontrolloida hyvällä ruokavaliolla.
 

Jotta tyypin 2 diabetesta voitaisiin hallita tehokkaasti, on tärkeää pitää ruokavalio hyvänä. Lisäksi kannattaa kysyä asiantuntijalta, mitkä ovat parhaat tuotteet tämän sairauden oireiden hillitsemiseksi.

Nyt siis kerromme, miten ravintoa voidaan käyttää tyypin 2 diabeteksen hoidossa, joten jos kärsit tästä sairaudesta tai sitä on ilmennyt perheessäsi, jatka lukemista!

Diabeteksen tyypit

1-tyyppi

Tämä on tila, jossa haima lakkaa tuottamasta hormonia nimeltä insuliini.

Koska kehossa ei siis ole insuliinia, potilas tarvitsee sitä keinotekoisena. Useiden tutkimusten mukaan tämän tyypin diabetes on perinnöllinen, joten sitä ei voida ehkäistä.

2-tyyppi

Tässä on kyseessä insuliinin riittämättömyys, vaikka sitä on kehossa jonkin verran. Keho siis valmistaa insuliinia, mutta ei riittävästi.

Vaihtoehtoisesti keho voi tuottaa riittävästi insuliinia, mutta se ei kuitenkaan vaikuta kunnolla.

Lue aiheesta lisää: Ehkäise diabetesta syömällä greippiä

Insuliini ja glukoosi

Näin hallitset tyypin 2 diabetesta luontaishoidoilla

Insuliini on hormoni, joka on erittäin tärkeä ihmisen terveyden kannalta, ja tämä johtuu sen toiminnasta glukoosin suhteen.

Kun syöt, osa ruoastasi muuntuu glukoosiksi. Tämä on hyvin oleellinen kehon prosessi, sillä glukoosi on pääasiallinen energianlähde.

 

Insuliini mahdollistaa sen, että glukoosi pääsee sitä tarvitseviin soluihin. Kun insuliinia ei ole riittävästi, glukoosi jää vereen ja aiheuttaa terveysongelmia.

Diabeteksen tyypit 1 ja 2 ovat hyvin erilaiset, mikä johtuu pääasiassa siitä, että tyypin 1 kohdalla ei ole insuliinia ollenkaan. Tyypin 2 kohdalla sitä taas on, mutta ei riittävästi tai se ei toimi asianmukaisella tavalla.

Siksi ainoa tapa hallita tyypin 1 diabetesta on antaa keholle insuliinia. Sitä ei tarvita tyypin 2 kohdalla, vaan ongelmaa säädellään muilla tavoilla.

Tämä ei tarkoita, että insuliinista riippuvaisten ei tarvitsisi olla tarkkana ruokavalionsa kanssa, eikä sitä, että tyypistä 2 kärsivien ei tarvitsisi käyttää lääkkeitä – usein tämä on välttämätöntä.

Ravinnolla voi kuitenkin olla hyvin merkittävä rooli tyypin 2 diabeteksen hallinnassa, ja nyt kerromme asiasta tarkemmin.

Miten tyypin 2 diabetesta hallitaan?

Glukoosin varominen

On virhe olettaa, että verensokerin määrä nousee vain silloin, kun syödään makeisia ja muita vastaavia tuotteita. Glukoosia muodostuu siksi, että jotkut ruoat muuntuvat täksi aineeksi, eivätkä ne välttämättä ole makeita.

On tärkeää selkeyttää tätä, sillä moni luulee, että makeisia välttämällä voidaan estää verensokerin nouseminen. Tämä ei ole totta – hiilihydraatitkin nostavat glukoositasoja.

Syö kompleksisia hiilihydraatteja

Näin hallitset tyypin 2 diabetesta luontaishoidoilla
 

Vaikka hiilihydraatit muuttuvat sokeriksi veressä, niitä ei tule lakata syömästä. Se, että ihmisellä on tyypin 2 diabetes, ei tarkoita, että tiettyjä ruokaryhmiä tulisi poistaa ruokavaliosta.

Sen sijaan tulisi etsiä parhaita tuotteita jokaisesta ruokaryhmästä. Hiilihydraattien osalta on parempi nauttia monimutkaisia kuin yksinkertaisia.

Toisin sanoen kannattaa syödä tummaa riisiä, täysjyväviljoja sekä kasviksia – pastan, jauhon, hillojen ja teollisten ruokien sijaan.

Älä käytä runsaasti makeuttajia

On tärkeää välttää runsasta sokerinsaantia, sillä se vaikuttaa suoraan veren glukoositasoihin. Makea on kuitenkin herkullista, joten voit käyttää muita makeutusaineita ruokasi maun parantamiseksi.

Tutkimusten mukaan makeutusaineilla voi olla eräitä haittavaikutuksia, ja niitä tulisi siksi käyttää vain kohtuudella, jotta ne eivät vahingoittaisi terveyttä.

Syö proteiinia

proteiini

Voit syodä runsaasti proteiinia ilman että joudut pelkäämään verensokerin nousua, sillä se ei muutu glukoosiksi.

Vältä runsasta rasvaa

Rasvat eivät muutu glukoosiksi, mutta ne kylläkin lisäävät kolesterolia.

Tämä voi tehdä tilanteesta vaikeamman, jos kärsit diabeteksesta, ja siksi on hyvin tärkeää pitää rasvan saanti kurissa.

 

Lue aiheesta lisää: Inkivääri-valkosipuli-hunajahoito korkeaan kolesteroliin

Insuliinia imeyttävät ruoat

Nauti tuotteita, jotka auttavat imeyttämään insuliinia paremmin. Ensinnäkin poista glukoosiksi muuntuva ravinto, mutta lisäksi yritä parantaa tuottamasi insuliinin laatua. Tämän tehdäksesi kannattaa nauttia sieniä, kanelia ja kookosöljyä.

Kuten huomaat, on monia ruokia, jotka vaikuttavat diabetekseen hyvällä tai huonolla tavalla. Jos kärsit tyypin 2 diabeteksesta, kysy asiasta lääkäriltä, jotta saat tietää tarkemmin, minkälaista ruokavaliota sinun kannattasi noudattaa.

 
  • Cernuda-Martinez, J. A., & Fernández García, A. (2016). Los edulcorantes y su papel sobre el metabolismo humano. Enfermería Comunitaria.
  • Ramírez, M. P. R., González, J. A. M., & Santillán, E. O. M. (2009). Diabetes. Tratamiento nutricional. Medicina Interna de Mexico.
  • Socarrás Suárez, M. M., Bolet Astoviza, M., & Licea Puig, M. (2002). Diabetes mellitus: tratamiento dietético. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas21(2), 102-108.