Miksi insuliiniresistenssi on yleinen nykyään?

Tiesitkö, että passiivinen elämäntapa on yksi yleisimmistä insuliiniresistenssiin liittyvistä tekijöistä? Sen voi välttää liikkumalla päivittäin.
Miksi insuliiniresistenssi on yleinen nykyään?

Viimeisin päivitys: 25 joulukuuta, 2019

Lääketieteen uusimmat edistysaskeleet ovat mahdollistaneet hoidon sellaisiin sairauksiin, jotka olivat kohtalokkaita vielä muutama vuosikymmen sitten. Mutta tällä hetkellä yleistyvät uudet sairaudet, joiden vakavuudesta moni ei ole riittävän tietoinen. Tällainen ongelma on muun muassa insuliiniresistenssi. Miksi insuliiniresistenssi on niin yleinen nykyään?

Alla kerromme syitä siihen, miksi tästä vaivasta on tulossa niin tavallinen. Opit tuntemaan myös sen riskit ja aiheuttajat sekä keinot ehkäistä sitä ajoissa.

Mikä on insuliiniresistenssi?

Insuliiniresistenssi on yhä yleisempi ongelma. Siitä on kyse silloin, kun elimistö lakkaa reagoimasta insuliiniin. Haima tuottaa tätä hormonia jakaakseen glukoosia elimille ja pitääkseen verensokerin tasaisena.

Kun tämä mekanismi pettää, verensokeri nousee ja insuliinin tarve lisääntyy. Tämä johtaa noidankehään, jolla voi olla hyvin haitallisia vaikutuksia terveydelle.

Insuliinin avulla elimistö palauttaa verensokerin tasapainon, mutta tämän hormonin kohonneella määrällä on muita haitallisia vaikutuksia elimistöön.

Insuliiniresistenssi on eri asia kuin diabetes, mutta se voi edeltää diabetesta. Se ei kuitenkaan välttämättä liity mitenkään diabetekseen; itse asiassa verensokeriarvot ovat yleensä normaalit.

Miksi insuliiniresistenssi on yleinen nykyään?

Alla on listattu 5 pääasiallista syytä siihen, miksi insuliiniresistenssi on yleinen nykyään.

1. Ylipaino

Lisääntynyt ylipaino on yksi syy siihen, miksi insuliiniresistenssi on niin yleinen nykyään

Rasvasolut liittyvät insuliiniresistenssiin ylipaino onkin hyvin tärkeä tekijä sen synnyssä. Tämä pätee erityisesti silloin, kun rasvalla on taipumusta kertyä vyötärön seudulle.

Diagnoosi on lähes takuuvarma, jos henkilöllä on lisäksi korkea verenpaine, korkea kolesteroli, rasvamaksa, monirakkulaiset munasarjat tai tummunut iho kaulalla ja kainaloissa.

2. Ruokavalio

Ylipaino liittyy insuliiniresistenssiin, mistä syystä ruokavaliolla onkin voimakas vaikutus sen syntyyn. Mutta myös hoikilla ihmisillä voi olla insuliiniresistenssi.

Mitkä ruoat altistavat insuliiniresistenssille?

 • Sokeri
 • Makeiset
 • Jalostetut hiilihydraatit (keksit, leivonnaiset jne.)
 • Makeat hedelmät

3. Passiivinen elämäntapa

Ylipaino on yksi insuliiniresistenssille altistava tekijä

Pitkään jatkuva passiivinen elämäntyyli vaikuttaa myös insuliiniresistenssin syntyyn. Toimistotyö ja pitkäaikainen istuminen ruudun ääressä saa rasvan kertymään vyötärölle. Lisäksi passiivisuus johtaa myös verenkierron heikkenemiseen.

Nämä tekijät voivat lisätä alttiutta insuliiniresistenssille. Päivittäinen liikunta ja muu liikkuminen auttaa kehoa käyttämään insuliinia sekä edistää rasvanpolttoa ja terveessä painossa pysymistä.

4. Stressi

Kuten voi nähdä, kaikki nämä tekijät ovat nykyään yleisiä ja liittyvät toisiinsa. Myös stressi on yksi tämän vuosisadan pahimmista vitsauksista. Se on hyvin monimutkainen tila, joka muuttaa täysin kehon toimintoja. Jatkuva stressi muuttaa myös kehon vastetta insuliinille ja nostaa verensokeria.

Käy lukemassa myös tämä artikkeli: Kasviperäiset lääkkeet apuna stressin vähentämisessä

5. Lääkkeet

Lääkkeiden liiallinen syönti on yksi syy siihen, miksi insuliiniresistenssi on yleinen nykyään
 • Nykylääketieteen edistymisen myötä moni ihminen syö liikaa lääkkeitä.
 • Lääkkeiden syöminen on yleistä jopa terveillä ihmisillä. Moni käyttää esimerkiksi ehkäisypillereitä, allergialääkkeitä, unilääkkeitä jne.
 • Liiallinen lääkkeiden syönti on yksi insuliiniresistenssin riskiä nostava tekijä, erityisesti jos myös muut tekijät pätevät.

Yleisimmät insuliiniresistenssin oireet

Kuten yllä jo mainittiin, verensokerin mittaaminen ei ole oikea menetelmä insuliiniresistenssin diagnosoimiseksi, sillä verensokeriarvo voi olla normaali.

Seuraavat insuliiniresistenssille tyypilliset oireet voivat auttaa määrittämään, tulisiko henkilön aloittaa terveellisemmät elämäntavat ehkäistäkseen mahdollisia kroonisia ongelmia tulevaisuudessa.

 • Selittämätön ja toistuva väsymys
 • Mielialan muutokset, taipumus masentuneisuuteen tai ärtyisyyteen
 • Hiustenlähtö ja niiden liiallinen rasvaisuus (erityisesti naisilla)
 • Akne
 • Hedelmättömyys ja keskenmenot raskauden ensimmäisen kolmen kuukauden aikana
 • Äänen käheys
 • Korkea kolesteroli ja korkeat triglyseridit
 • Pienet syylät kaulalla ja kainaloissa
 • Korkea verenpaine
 • Makeanhimo iltaisin
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
8 diabeteksen alkuvaiheen oiretta
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
8 diabeteksen alkuvaiheen oiretta

Yksi yleisistä diabeteksen alkuvaiheen merkeistä ovat ihon haavaumat tai haavat, jotka vievät pitkän aikaa parantua, tai sitten ne eivät parane oll...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Yazıcı D, Sezer H. Insulin Resistance, Obesity and Lipotoxicity. Adv Exp Med Biol. 2017;960:277-304. doi: 10.1007/978-3-319-48382-5_12. PMID: 28585204.
 • Softic S, Stanhope KL, Boucher J, Divanovic S, Lanaspa MA, Johnson RJ, Kahn CR. Fructose and hepatic insulin resistance. Crit Rev Clin Lab Sci. 2020 Aug;57(5):308-322. doi: 10.1080/10408363.2019.1711360. Epub 2020 Jan 14. PMID: 31935149; PMCID: PMC7774304.
 • Whillier S. Exercise and Insulin Resistance. Adv Exp Med Biol. 2020;1228:137-150. doi: 10.1007/978-981-15-1792-1_9. PMID: 32342455.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.