Sitrusallergia: oireet, hoito ja suositukset

Sitrushedelmille on ominaista antioksidanttinen fytoravinnepitoisuus. On kuitenkin mahdollista, että joillekin kehittyy sitrusallergia.
Sitrusallergia: oireet, hoito ja suositukset
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Sitrusallergia on varsin selkeäoireinen sairaus, joten diagnoosin tekeminen on yleensä yksinkertaista. Vaikka sitrusallergia on harvinainen ongelma, se voi vaikuttaa merkittävästi ihmisen ruokavalioon. On tärkeää pitää mielessä, että nämä hedelmät ovat tärkeiden ravintoarvojen lähteitä, kuten C-vitamiinin.

Sitrushedelmien ryhmästä löytyy suuri määrä hedelmiä, jotka sisältävät merkittävän määrän sitruunahappoa. Esimerkiksi sitruunat, greipit ja appelsiinit. Niillä on huomattava antioksidanttiteho, ja asiantuntijat suosittelevatkin sitrushedelmien säännöllistä syömistä.

Sitrusallergian syyt

Sairaus, jonka tunnemme sitrusallergiana, ilmenee koska immuunijärjestelmä tulkitsee haitallisiksi tietyt proteiinit, jotka toimivat antigeeneinä. Ensimmäisestä altistuksesta lähtien immuunijärjestelmä tuottaa puolustusvasteen, joka saa aikaan erilaisia oireita.

Asiantuntijat uskovat, että genetiikalla on suuri vaikutus siihen kenellä tämä sairaus ilmenee, vaikka ympäristötekijöillä, kuten liiallisella hygienialla tai vähäisellä altistuksella näille tuotteille, on myös merkitystä. Itse asiassa asiantuntijat sanovat, että näiden hedelmien liiallinen puhdistus voi olla yksi sitrusallergian taustalla olevista syistä.

Sitrusallergia on valitettava vaiva.
Sitrushedelmät sisältävät C-vitamiinia, joka on antioksidantti. Sitrushedelmät ovat tärkeä osa tasapainoista ruokavaliota, paitsi jos henkilö kärsii sitrusallergiasta.

Sitrusallergian oireet

Sitrushedelmien nauttimisen jälkeen sitrusallergiasta kärsivä henkilö alkaa saada sairaudelle tyypillisiä oireita. Tyypillisiä oireita ovat punaisten täplien esiintyminen iholla sekä kutina. Jos henkilö kärsii sitrusallergiasta, on tärkeää hankkia antihistamiinilääkitys. Tämä vähentää allergian aiheuttamaa epämukavuutta.

On tärkeää pitää mielessä, että allergisen reaktion aiheuttavan ruoan nauttiminen voi aiheuttaa ripulia, vatsakipua, suolistokaasuja ja jopa oksentelua. Vaikka nämä oireet riippuvat itse reaktion voimakkuudesta.

Sitrusallergian diagnosointi

Tämän allergian diagnoosi tehdään altistamalla potilas sitrushedelmille ja sen jälkeen mittaamalla veren immunoglobuliini. Pelkkä kosketus kyseisen allergeenin kanssa voi joskus riittää, koska se ilmenee ihoärsytyksenä.

Joskus on kuitenkin välttämätöntä, että henkilö nauttii pienen palan sitrushedelmää. Tämän tarkoituksena on arvioida, kuinka tietyt immuunijärjestelmän toimintaan liittyvät biokemialliset parametrit muuttuvat.

Vaihtoehtoja sitrushedelmille

Kun sitrusallergia on diagnosoitu, henkilön tulisi välttää sitrushedelmien syöntiä. Niiden nauttiminen voi vaarantaa terveyden. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että heidän pitäisi vähentää antioksidanttien saantia. Tutkimukset ovat paljastaneet, että nämä yhdisteet neutraloivat vapaiden radikaalien muodostumisen.

On tärkeää välttää erilaisia valmiskastikkeita, koska monet niistä sisältävät yleensä sitruunaa tai appelsiinia. Voit useimmiten korvata ne vinaigretella tai kotitekoisilla kastikkeilla, jotka eivät sisällä sitrushedelmiä.

Nutrients -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan on myös tärkeää muistaa, että C-vitamiinista on paljon apua immuunijärjestelmän moitteettoman toiminnan varmistamiseksi. Ruokavaliovaatimusten täyttämisen varmistamiseksi sitrushedelmille allergisten tulisi lisätä paprikan saantia tai turvautua tarvittaessa lisäravinteiden käyttöön.

C-vitamiini on antioksidantti, jonka pitäisi olla osa ruokavaliota. Sitrusallergia tapauksessa lisäravinteiden tarpeellisuutta tulisi arvioida.

Sitrusallergian hoito

Sitrusallergiaan ei ole tällä hetkellä saatavilla parantavaa hoitoa. Farmakologisella avulla on kuitenkin mahdollista hallita oireita. Tämä ei kuitenkaan ole lopullinen ratkaisu, koska lääkitys voi aiheuttaa pitkällä aikavälillä sisäisiä vaurioita.

Tällä hetkellä testataan erilaisia ​​immunoterapiaan perustuvia hoitoja, joiden tavoitteena on tarjota parempia hoitomahdollisuuksia. Tällä hetkellä ne eivät kuitenkaan ole suuren yleisön saatavilla ja ovat vasta kokeiluvaiheessa.

Sitrusallergia on harvinainen sairaus

Onneksi sitrusallergiaa esiintyy vain pienellä osalla väestöä. Mutta se on vaiva, joka voi vaikuttaa ihmisen ruokavalioon ja jolle ei ole olemassa parantavaa hoitoa.

Mikäli henkilöllä on diagnosoitu sitrusallergia, on henkilön tärkeää varmistaa riittävä C-vitamiinin saanti. Sitrusallergiaa sairastavien tulisi lisätä paprikoiden määrää ruokavaliossa tai mennä asiantuntijan luokse arvioimaan erilaisten ravintolisien tarpeellisuutta.

Puutostilat voivat aiheuttaa immuunijärjestelmän toimintahäiriön sekä ongelmia raudan imeytymisessä suolistossa. Mikäli siis epäilet, että sinulla olisi sitrusallergia, mene asiantuntijan luokse suorittamaan asianmukaiset diagnostiset testit.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ege MJ. The Hygiene Hypothesis in the Age of the Microbiome. Ann Am Thorac Soc. 2017
  • Sharma GN, Gupta G, Sharma P. A Comprehensive Review of Free Radicals, Antioxidants, and Their Relationship with Human Ailments. Crit Rev Eukaryot Gene Expr. 2018;28(2):139-154.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.