Logo image
Logo image

Hiusväriallergia: syyt, oireet ja hoito

4 minuuttia
Hiusväriallergiat ovat harvinaisia ja oireet ovat usein lieviä. Pahimmassa tapauksessa hiusvärien aiheuttama allerginen reaktio voi kuitenkin olla hengenvaarallinen. Hiusvärien käytössä tulisi olla varovainen sekä noudattaa pakkauksen mukana tulevia ohjeita.
Hiusväriallergia: syyt, oireet ja hoito
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Näyttää siltä, ​​että hiusväriallergia on joka vuosi yhä yleisempi ilmiö. Allerginen reaktio ei johdu itse hiusväristä, vaan jostakin sen komponentista. Nämä tuotteet sisältävät useita aineita, jotka voivat aiheuttaa allergisenreaktion.

Hiusväriallergiat johtuvat immuunijärjestelmän reaktiosta. Useimmissa tapauksissa se aiheuttaa allergisen kosketusihottuman. Allerginen reaktio voi kuitenkin olla myös paljon vakavampi, jopa hengenvaarallinen.

On joka tapauksessa tärkeää tietää ero hiusväriallergian ja hiusväriherkkyyden välillä. Hiusväriallergia aiheuttaa useita oireita, jotka saattavat vaatia välitöntä lääkärihoitoa. Toisaalta hiusväri herkkyys aiheuttaa vain lievää ihon kutinaa, polttelua ja punoitusta.

Mikä aiheuttaa hiusväriallergian?

Some figure
Hiusväriallergia aiheuttaa yleensä lieviä oireita. Pyörtymisen tai äärimmäisen ärsytyksen sattuessa tulee hakeutua lääkäriin.

Useimmissa tapauksissa hiusväriallergiaa aiheuttava aine on parafenyleenidiamiini (PPD). Se on väriaineen ainesosa, joka hapettuu osittain peroksidiin sekoitettuna. Se laukaisee todennäköisemmin ihon allergisen reaktion.

PPD:stä käytetään joskus myös muita nimiä, kuten “PPDA”, “1,4-bentseenidiamiini” ja “fenyleenidiamiiniemäs”. Se ei kuitenkaan ole ainoa komponentti, joka voi aiheuttaa hiusväriallergiaa. Toinen kemikaali, joka voi aiheuttaa allergisen reaktion, on para-toluendiamiini (PTD).

Muita aineita, joita on joissakin hiusväreissä ja jotka voivat aiheuttaa tällaisia ​​reaktioita, ovat seuraavat:

 • Koboltti
 • Glyseryylitioglykolaatti
 • Ammoniakki
 • Peroksidi
 • Resorsinoli

Mitkä ovat oireet?

Hiusväriallergia voi aiheuttaa lieviä tai vakavia oireita. Kun esiintyy vain lievää kutinaa, polttamista ja ärsytystä, se ei ole allerginen reaktio, vaan osoitus ihon herkkyydestä tuotteelle.

Hiusväriallergian yhteydessä ilmeneviä oireita ovat:

 • Kosketusihottuma. Se on punainen, hilseilevä, kutiava ihottuma. Sitä esiintyy kaikilla väriaineen kanssa kosketuksiin joutuneilla alueilla eli päänahassa ja yleensä kasvojen, korvien sekä kaulan alueella.
 • Ihottumat. Harvinainen päänahassa. Voidaan kuitenkin havaita millä tahansa kehon alueella.

Nämä oireet voivat ilmaantua jopa 48 tunnin päästä tuotteen levittämisestä. Vakavissa hiusväriallergiatapauksissa ilmenee seuraavia oireita:

 • Kasvojen turvotus. Silmäluomien, huulten ja kasvojen turvotus yleensä. Se voi esiintyä myös käsissä tai jaloissa.
 • Hengitysvaikeudet
 • Pahoinvointi ja oksentelu
 • Pyörtyminen

Vaikeat allergiset reaktiot voivat johtaa anafylaktiseen sokkiin muutamassa minuutissa. Tämä on hengenvaarallinen tila, ja se käsitetään lääketieteellisenä hätätilanteena.

Mitä minun pitäisi tehdä?

Jos sinulla on vain lieviä oireita, voit hallita allergista reaktiota seuraavilla toimenpiteillä:

 • Huuhtele hiukset runsaalla vedellä ja miedolla shampoolla. Tavoitteena on poistaa ylimääräinen väriaine.
 • Levitä mietoa kosteusvoidetta vaurioituneille alueille.
 • Kosketusihottuman oireita voidaan vähentää kortikosteroideja sisältävällä käsikauppavoiteella.
 • Käytä laimeaa kaliumpermanganaattia. Tämä aine auttaa hapettamaan PPD:tä; tämä aine aiheuttaa allergiaa vain, jos se on osittain hapettunut.
 • Vetyperoksidi. Tämä on mieto antiseptinen aine, joka auttaa lievittämään kutinaa ja ihoärsytystä.

Lue lisää: Suojaa hiukset kloorin aiheuttamalta vahingolta

Jos oireet eivät häviä muutaman tunnin kuluessa tai jos sinulla ilmenee vakavan allergian oireita, sinun tulee mennä ensiapuun asianmukaista hoitoa varten.

Miten voin ehkäistä allergista reaktiota?

Some figure
Allergiatesti ennen tuotteen käyttämistä on paras tapa ehkäistä allergisten reaktioiden aiheuttamia ongelmia.

Ihminen voi saada hiusväristä allergisen reaktion, vaikka olisi käyttänyt tuotetta aiemmin. Siksi sinun tulee aina tehdä allergiatesti ennen hiusvärin käyttöä.

Valmista vain pieni määrä väriaineen ja kehitteen seosta. Levitä vanulappulla korvasi taakse ja peitä alue. Odota 24 tuntia ja jos reaktiota ei tapahdu, tuotteen käyttäminen on turvallista. Voit suorittaa saman toimenpiteen ranteeseesi.

On erittäin tärkeää noudattaa tarkasti tuotteen mukana tulleita ohjeita. Lisäksi on joitain toimenpiteitä, jotka voivat auttaa, kuten:

 • Käytä väriaineita, jotka eivät sisällä PPD:tä tai muita mahdollisesti allergiaa aiheuttavia aineita.
 • Emulgoi väriaine hyvin ennen sen poistamista.
 • Huuhtele hiuspohja runsaalla vedellä. Tee tätä vähintään kaksi minuuttia. Jatka sitten hiusten pituuksiin.
 • Pese hiukset ei-pesuainepohjaisella shampoolla, kun olet poistanut väriaineen kokonaan.
 • Käytä haaleaa vettä, mieluummin viileää kuin kuumaa.

Lue lisää: Miksi hiukset harmaantuvat?

Mitkä ovat vaihtoehdot?

On olemassa useita tuotteita, jotka ovat vaihtoehtoja perinteiselle hiusvärille. Nämä ovat vaihtoehtoja, jotka eivät sisällä allergisia reaktioita aiheuttavia kemikaaleja. Lisäksi ne tarjoavat yleensä hyviä tuloksia ja mikä tärkeintä, ne ovat turvallisempia terveydelle.

Joitakin vaihtoehtoja:

 • Hypoallergeeniset väriaineet. Ne eivät sisällä kaikkein allergiaa aiheuttavia kemikaaleja. Ne ovat yleensä puolipysyviä, mutta viimeistely on hyvin samanlainen kuin perinteinen hiusväri.
 • Henna. Se on luonnollinen väriaine. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että se ei sisällä PPD:tä, vaan että se on kasvisperäistä ja luonnollista. Se antaa punertavan tai mahonkivärisen sävyn.
 • Käytä luonnollisia väriaineita. On olemassa useita aineita, jotka antavat hiuksille luonnollisen värin. Vaikka ne ovat kalliimpia, tulos on erinomainen. Kamomilla, saksanpähkinän kuoret ja muut vihannekset kuuluvat tähän ryhmään.

Jotkut puolipysyvät hiusvärit voivat sisältää lyijyä tai muita vaarallisia aineita. Jos olet epävarma, kysy asiasta ihotautilääkäriltäsi.

Hiusten värjäys luonnontuotteilla on paras vaihtoehto

Hiusten värjäys on yleinen käytäntö monille naisille. Muista kuitenkin, että voit saada hiusväristä allergisen reaktion vaikka olisit käyttänyt tuotetta aiemmin. Siksi allergiatestejä ei pidä koskaan jättää väliin.

Vaihtoehtoisilla menetelmillä on rajoituksia värivalikoiman, pysyvyyden tai käytön käytännöllisyyden suhteen. Ne eivät kuitenkaan vain suojaa allergiselta reaktiolta, vaan ne säilyttävät pitkällä aikavälillä hiusten terveyttä ja tuottavat kauniimman lopputuloksen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Di Prisco, M. C., Puig, L., & Alomar, A. (2006). Contact dermatitis due to para-phenylenediamine (PPD) on a temporal tattoo with henna. Cross reaction to azoic dyes. Investigacion clinica, 47(3), 295-299.
 • Bozzo, R. B. (2021). Anafilaxia y shock anafiláctico. Rev Chil Anest, 50, 27-55.
 • Sotés, P. I., Baldrich, E. S., & Sanz, C. C. Nuevas expectativas para la alergia a tintes del cabello.
 • Rev Cent Dermatol Pascua • Vol. 15, Núm. 2. May-Ago 2006. Pérez CS y col. Dermatitis por contacto alérgica a tinte de pelo. https://www.medigraphic.com/pdfs/derma/cd-2006/cd062f.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.