Rasvoittuvien hiusten pesu: parhaat vinkit

Joskus päänahan talirauhasten toiminnassa tapahtuvat muutokset saavat ne tuottamaan normaalia enemmän talia, minkä seurauksena hiukset näyttävät nopeasti rasvaisilta ja likaisilta. Tästä artikkelista voit lukea siitä, kuinka rasvoittuvat hiukset kannattaa pestä ja kuinka niiden rasvoittumista voi hillitä.
Rasvoittuvien hiusten pesu: parhaat vinkit

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Jos sinulla on herkästi rasvoittuvat hiukset, ota niiden pesussa huomioon eräät suositukset. Runsas hiuspohjan talineritys edellyttää oikeiden tuotteiden valintaa, jotta hiukset eivät näyttäisi rasvaisilta ja likaisilta. Mitä muuta tulisi ottaa huomioon? Tässä artikkelissa kerromme, kuinka rasvoittuvien hiusten pesu onnistuu parhaalla tavalla.

Ihan ensiksi on kuitenkin tärkeää tietää, miksi rasvaa kertyy hiuksiin ja mitkä tekijät ongelmaa pahentavat. Voit sitten tehdä joitakin toimia saadaksesi hiuksesi näyttämään paremmilta.

Jatka lukemista!

Mikä saa hiukset rasvoittumaan?

Terve päänahka erittää normaaleissa olosuhteissa jonkin verran talia, jotta hiuspohja pysyisi kosteutettuna ja hiukset terveinä. Tätä talia pidetään itse asiassa hiusjuurten herkkien osien puolustusmekanismina.

Vaikka tuotetun talin määrä vaihteleekin henkilöstä toiseen, voivat riittämätön hygienia, runsas hikoilu ja muut elämäntapatekijät johtaa liialliseen talintuotantoon. Seuraus? Rasvaisen ja likaisen näköiset hiukset, joita on vaikea muotoilla ja käsitellä.

Rasvoittuvien hiusten pesu edellyttää oikeanlaisia tuotteita
Hormonaaliset muutokset, liiallinen hikoilu ja vääränlaiset hiustenhoitotuotteet voivat tehdä hiuksista rasvaisen näköiset.

Miksi sitten joillakin ihmisillä on rasvaiset hiukset ja toisilla ei? Mikä saa talintuotannon kiihtymään?

Tähän on useita mahdollisia syitä. Alla kerromme yleisimmistä syistä tarkemmin.

Hormonaaliset muutokset

Hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa päänahan talirauhasten liiallista toimintaamikä tekee hiuksista likaisen näköiset. Tämä on yleistä raskaana olevilla, teini-ikäisillä ja ehkäisypillereitä käyttävillä naisilla.

Hiusten peseminen liian usein

Vaikka rasvaisia hiuksia yleensä pestään useammin, liiallinen pesu voi olla haitallista. Mistä syystä? No, aina kun peset hiuksesi hiustenhoitotuotteilla, päänahka saa viestin tuottaa enemmän talia.

Hiustyyppi

Kenen tahansa hiuspohjan talintuotanto voi muuttua, mutta ohuet ja suorat hiukset omaavilla henkilöillä on suurempi riski talin kertymiseen hiuksiin. Koska hiukset eivät ole kiharat, tali liukuu helpommin alas hiusta pitkin.

Hiustenhoitotuotteiden vääränlainen käyttö

On oleellisen tärkeää valita oikeat tuotteet rasvoittuvien hiusten pesemiseen. Talin ominaisuuksista johtuen hiusten peseminen pelkällä vedellä ei poista sitä. Puhtaan näköisiä hiuksia ei myöskään saavuteta öljypohjaisilla tuotteilla. On tärkeää valita shampoo, jossa on talia hajottavia yhdisteitä.

Hoitoainetta ei tulisi käyttää liiaksi, ja sitä tulisi levittää ainoastaan hiusten keskiosista latvoihin. Varmista, että hoitoaine sisältää mahdollisimman vähän rasvaisia aineita.

Muita mahdollisia syitä

 • Raskas liikunta (runsaasta hikoilusta johtuen).
 • Liialliset hiustenkäsittelyt.
 • Ulkoilu kosteilla hiuksilla.
 • Hiusten altistaminen auringolle tai muille lämmönlähteille.

Rasvoittuvien hiusten oikeanlainen pesu

Oletko koskaan miettinyt, millä tavalla rasvoittuvat hiukset tulisi pestä? Rasvoittuvien hiusten pesu on itse asiassa varsin yksinkertaista: ideana on stimuloida päänahan pH:n tasapainoa ja säädellä talintuotantoa. Tämän tekemiseksi sinun on osattava valita oikeat hiustenhoitotuotteet ja käytettävä niitä oikein. Tässä noudatettavat vaiheet:

1. Valitse hiustenhoitotuotteet huolellisesti

Useimmat hiustenhoitotuotteet on tarkoitettu normaaleille tai kuiville hiuksille. Niiden koostumus auttaa tekemään hiuksista kiiltävämmät ja parantaa hiusten kosteustasapainoa. Ne eivät kuitenkaan sovellu rasvoittuvalle tukalle. Jos yrität estää rasvoittumista, kannattaa etsiä rasvaisille hiuksille sopiva hoitotuote.

Onneksi nykyään on paljon tuotteita, jotka säätelevät talintuotantoa; ne vaihtelevat kevyistä misellituotteisiin. Esimerkiksi vihreää teetä, sitrushedelmiä tai aloe veraa sisältävät tuotteet ovat hyviä vaihtoehtoja.

2. Käytä lämmintä tai kylmää vettä

Myös veden lämpötilalla on merkitystä. Tarkemmin ottaen hiuksia ei tulisi pestä kuumalla vedellä. Vaikka se poistaakin sillä hetkellä likaa ja rasvaa, se voi myöhemmin johtaa lisääntyneeseen talintuotantoon.

Näin ollen on parasta käyttää lämmintä tai kylmää vettä. Hyvä vaihtoehto on aloittaa hiustenpesu lämpimällä vedellä ja huuhdella ne lopuksi kylmällä vedellä hiussuomujen sulkemiseksi.

3. Käytä tuotetta

Yksi tärkeimmistä seikoista on käyttää hiustenhoitotuotteita oikeassa vaiheessa. Ensiksi on huomioitava se, kuinka paljon shampoota tulisi käyttää. Hiusten pituudesta ja paksuudesta riippuen shampoota tulisi levittää noin yhdestä kahteen ruokalusikallista.

Lisäksi tulee kiinnittää huomiota siihen, kuinka shampoo levitetään. Se kannattaa levittää kaikkialle päähän ja hieroa päänahkaa sormenpäillä sinne kertyneiden jäämien poistamiseksi. Lopuksi, ensimmäisen huuhtelun jälkeen, levitä hoitoainetta hiusten keskivaiheilta latvoihin.

Rasvoittuvien hiusten pesu tulee tehdä niille tarkoitetuilla tuotteilla
Tuotteet on tärkeää levittää sormenpäillä hieroen. Tämä auttaa poistamaan päänahasta jäämiä.

4. Rasvoittuvien hiusten pesu: pesuväli

Toisin kuin moni luulee, rasvaisia hiuksia ei tarvitse pestä kovinkaan usein. Kuten jo mainittiin, tämä muuttaa niiden pH:ta ja voi aiheuttaa haluttua päinvastaisen vaikutuksen. Hiukset onkin parasta pestä vain joka toinen päivä. Jotta tukka ei tuntuisi likaiselta, voit koittaa kuivashampoita.

5. Täydennä hiustenhoitorutiinia muilla tavoilla

Aiemmin mainittujen vinkkien lisäksi myös muunlaisella hiustenhoidolla voidaan saada puhtaan ja terveen näköiset hiukset. Esimerkiksi rasvaisille hiuksille tarkoitettujen hiusnaamioiden käyttö on hyvä ajatus. Voit myös koittaa hiuspohjan kuorinta-ainetta, kunhan se on öljytöntä.

Näin vähennät hiusten rasvoittumista

Oikeaoppisella pesulla voidaan vähentää hiusten rasvoittumista, mutta myös muita vinkkejä noudattamalla tukka saadaan näyttämään paremmalta ja vältetään talin liiallinen tuotanto. Kokeile niitä jo tänään!

Käytä eteerisiä öljyjä

Eteerisistä öljyistä voi olla apua liiallisen talintuotannon hillitsemiseksi päänahassa. Niiden ominaisuudet hajottavat talia ja helpottavat hiustuppien puhdistusta.

Tässä ovat suositeltavimmat vaihtoehdot:

 • Eteerinen teepuuöljy
 • Piparmintun eteerinen öljy
 • Kamomillan eteerinen öljy

Laimenna muuta tippa näitä öljyjä veteen tai tavallisesti käyttämääsi shampooseen. Toinen vaihtoehto on rosmariiniöljy, joka on lisäksi yhdistetty terveeseen hiustenkasvuun.

Tätä artikkelia ei kannata jättää lukematta: Tutkimus vahvistaa, että stressi aiheuttaa harmaita hiuksia

Omenaviinietikkaa rasvoittuvaan tukkaan

Tällä hetkellä ei ole mitään tieteellistä näyttöä omenaviinietikan hyödyistä hiusten terveydelle. Ihmisten kokemuksiin pohjautuvat tiedot kuitenkin viittaavat siihen, että sen käyttö kohtuullisissa määrissä saattaisi tehdä hiuksista vähemmän rasvaiset ja ehkäistä esimerkiksi hilseongelmaa.

 • Laimenna muutama ruokalusikallinen omenaviinietikkaa kahteen litraan vettä.
 • Huuhtele hiukset sitten tällä seoksella.
 • Pese hiukset shampoolla ja huuhtelun jälkeen levitä niihin hoitoainetta.
 • Tätä hoitoa voi käyttää kahdesta kolmeen kertaan viikossa.

Aloe vera -naamion käyttö

Kuten on monien muiden kotikonstien kohdalla, mitkään tieteelliset todisteet eivät tue aloe veran tehoa hiusten rasvaisuuden torjumisessa. Sitä on kuitenkin käytetty luonnonkosmetiikassa hoitamaan liiallista talintuotantoa, hilsettä sekä vahingoittuneita latvoja tai kaksihaaraisia.

Näin käytät sitä:

 • Erota ensin tuore geeli aloe vera -lehden sisältä.
 • Hiero sitä sitten päänahkaan hellävaraisin, pyörivin liikkein.
 • Anna vaikuttaa 20 minuuttia ja huuhtele.
 • Voit käyttää geeliä kahdesta kolmeen kertaan viikossa.
Rasvoittuvien hiusten hoidossa voi käyttää aloe vera -geelistä valmistettuja naamioita
Luonnonkosmetiikassa aloe vera -geeli on yksi suosituimmista hiustenhoitotuotteista.

Käytä rasvaisiin hiuksiin kuivashampoota

Liikunnan jälkeen tai kuumana kesäpäivänä hiusten tyveen kannattaa levittää talia imevää kuivashampoota. Sitä löytyy monista kosmetiikkaa ja kauneudenhoitotuotteita myyvistä kaupoista tai apteekeista. Sitä ei kuitenkaan tule käyttää liikaa.

Käytä maissitärkkelystä tai vauvatalkkia

Maissitärkkelys ja vauvatalkki vähentävät hiuksista hikoilun tai lämmön aiheuttamaa rasvaisuutta. Ne muistuttavat melko paljon kuivashampoita, mutta ne ovat koostumukseltaan luonnonmukaisia. Hiero vain pieni määrä valittua tuotetta päälaelle.

Vältä hiusten harjaamista pesujen välillä

Myös liiallinen hiusten harjaaminen vaikuttaa tukan rasvoittumiseen. Harjaaminen levittää talia ja hikeä päänahasta hiusten koko pituuksiin. Hiuksia ei siis kannata harjata liian usein ennen kuin rasvoittuminen on saatu kuriin. Sama koskee suoristusrautoja ja kihartimia.

Hiusten rasvoittumista voi ehkäistä

Liiallinen talintuotanto riippuu monista eri tekijöistä. Oikeaoppisella pesulla ja joillakin kotikonsteilla hiusten ulkonäköä voidaan kuitenkin kohentaa.

Muista tietysti se, että jakamamme vinkit on tärkeää sisällyttää päivittäiseen hiustenhoitorutiiniin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Nayak BS, Ann CY, Azhar AB, Ling ECS, Yen WH, Aithal PA. A Study on Scalp Hair Health and Hair Care Practices among Malaysian Medical Students. Int J Trichology. 2017;9(2):58-62. doi:10.4103/ijt.ijt_76_16
 • Szöllősi AG, Oláh A, Bíró T, Tóth BI. Recent advances in the endocrinology of the sebaceous gland. Dermatoendocrinol. 2018;9(1):e1361576. Published 2018 Jan 23. doi:10.1080/19381980.2017.1361576
 • Draelos ZD. Essentials of Hair Care often Neglected: Hair Cleansing. Int J Trichology. 2010;2(1):24-29. doi:10.4103/0974-7753.66909
 • Hoover E, Aslam S, Krishnamurthy K. Physiology, Sebaceous Glands. [Updated 2020 Jun 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499819/
 • Bassino E, Gasparri F, Munaron L. Protective Role of Nutritional Plants Containing Flavonoids in Hair Follicle Disruption: A Review. Int J Mol Sci. 2020;21(2):523. Published 2020 Jan 14. doi:10.3390/ijms21020523
 • Vardy, D., Cohen, A., Tchetov, T., Medvedovsky, E., & Biton, A. (1999). A double-blind, placebo-controlled trial of anAloe vera (A. barbadensis)emulsion in the treatment of seborrheic dermatitis. Journal of Dermatological Treatment, 10(1), 7–11. https://doi.org/10.3109/09546639909055904
 • Lawrence R, Tripathi P, Jeyakumar E. Isolation, Purification and Evaluation of Antibacterial Agents from Aloe vera. Braz J Microbiol. 2009;40(4):906-915. doi:10.1590/S1517-838220090004000023
 • D’Souza P, Rathi SK. Shampoo and Conditioners: What a Dermatologist Should Know?. Indian J Dermatol. 2015;60(3):248-254. doi:10.4103/0019-5154.156355
 • Gavazzoni Dias MF. Hair cosmetics: an overview. Int J Trichology. 2015;7(1):2-15. doi:10.4103/0974-7753.153450

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.