Suojaa hiukset kloorin aiheuttamalta vahingolta

Jos pidät uima-altaassa uimisesta, mutta olet hieman huolissasi kloorin hiuksiin aiheuttamasta vahingosta, älä huoli. Tässä artikkelissa annamme sinulle vinkkejä, joiden avulla ehkäiset kloorin aiheuttamaa vahinkoa hiuksissa!
Suojaa hiukset kloorin aiheuttamalta vahingolta

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Talven saapuessa yhä useammat ihmiset alkavat käydä tekemässä uintiharjoituksia uima-altaassa ja osa ihmisistä on huolissaan kloorin vaikutuksista hiuksiin. Kuntosaleilla ja kylpylöissä suositellaan yleensä käyttämään uimalakkia. Se ei ainoastaan estä vettä likaantumasta, vaan lakki suojaa myös hiuksia kloorin aiheuttamalta vahingolta.

Kuinka kloorin aiheuttamia vahinkoja voidaan ehkäistä

Olemme kaikki varmasti tietoisia siitä, että uima-altaan vesi sisältää klooria. Syy tähän on todella yksinkertainen: kloori on eniten käytetty desinfiointiaine.

Koska tätä kemikaalia käytetään desinfiointiin, ei ole ihme, että hiuksemme muuttuvat kuiviksi ja karheiksi ja menettävät luonnollisen kiiltonsa uima-altaaseen pulahdettuamme. Onneksi on kuitenkin useita apukeinoja, joiden avulla hiuksia voidaan suojata kloorin aiheuttamalta vahingolta.

Käytä uimalakkia

Naisella on uimalakki.

Tämä uima-asuste on tärkeä. Se suojaa hiuksia rajoittamalla niiden kosketusta veden kanssa. Uimalakkeja valmistetaan eri materiaaleista: kankaasta, silikonista, polyuretaanista ja lateksista. Viimeksi mainitun materiaalin kanssa tulee olla erityisen varovainen, sillä lateksi voi vahingoittaa hiuksia sen päähän laittamisen ja poistamisen takia.

Sekä lasten että aikuisten tulisi pitää uimalakkia suojatakseen hiukset kloorivedeltä.

Käytä öljyä

Tässä toinen tapa ehkäistä kloorin hiuksille aiheuttamaa vahinkoa, jos et halua olla ainoa joka käyttää uimalakkia altaassa. Sinun tulee vain levittää hiuksiin öljyä, kuten argan-, kookos- tai oliiviöljyä.

Hiero hieman öljyä kämmenissäsi ja levitä se tasaisesti hiuksiin. Se tekee hiuksista vastustuskykyisemmät klooria vastaan. Varmista etukäteen, että tämä on sallittua siinä uima-altaassa, johon olet aikeissa pulahtaa.

Kastele hiukset etukäteen

Toinen tapa suojata hiuksia uima-altaan kloorilta on kastella ne kylmällä vedellä ennen altaaseen menemistä. Voit myös halutessasi pestä ne. Tämä yksinkertainen menetelmä estää hiuksia imemästä altaan vettä itseensä.

On kuitenkin aina paras käyttää tätä menetelmää yhdessä jonkin toisen yllä olevan vaihtoehdon kanssa suojataksesi hiukset niin hyvin kuin vain mahdollista.

Käytä laadukasta hiusnaamiota

Vaikka käyttäisitkin uimalakkia tai muita yllä olevia vaihtoehtoja, on aina hyvä ajatus levittää hiusnaamio uinnin jälkeen. Kaupoissa on tarjolla monia eri vaihtoehtoja, mutta voit myös valmistaa sellaisen itse kotona.

Tällaiset naamiot tarjoavat erinomaisia tuloksia ja voit käyttää niitä hiuksiin päivittäin huolimatta siitä kuinka usein olet altaassa.

Entä jos sinulla on värjätyt hiukset?

Nainen uima-altaassa.

Hiuksiaan värjäävien ihmisten tulisi noudattaa erityisiä menetelmiä niiden suojaamiseksi kloorivedeltä.

Hiuksiaan värjäävät ihmiset huomaavat usein kuinka ne muuttuvat kellertäviksi tai vihertäviksi altaaseen menemisen jälkeen. Kuten tämä uima-altaiden veden hoitamiseen käytettyjen ainesosien terveysvaikutuksista kertova artikkeli huomauttaa (artikkeli on englanniksi), voi siitä aiheutua “muutoksia hiusten ominaisuuksiin, värjäyksen muuttumista ja niin edelleen”.

Estääksesi tätä tapahtumasta, tulee sinun noudattaa yllä olevia menetelmiä. On kuitenkin myös tärkeää, että totut käyttämään sinun hiustyypillesi sopivaa erityistä shampoota. Valkaistuille hiuksille on esimerkiksi omat erityistuotteensa.

Yhteenveto

Kuten huomaat, hiusten suojaaminen uima-altaiden kloorilta ei ole vaikeaa. Voit tehdä sen monella tapaa, mutta sinun tulee kuitenkin noudattaa joitakin ylimääräisiä menetelmiä riippuen siitä, käytkö uimassa usein vai vain muutaman kerran vuodessa.

Muista myös huolehtia hiuksista erityisesti silloin, jos olet vasta värjännyt tai valkaissut ne. Odota joko (vähintään) viikon ajan ennen uimista tai käytä uimalakkia. Tämä on tärkeää, jotta et saa muutoksia väriin.

Kuinka sinä suojaat hiuksiasi uima-altaaseen mennessä? Oletko koskaan kokeillut mitään näistä yllä mainituista vinkeistä?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Babaahmady, E., Mahmudy, M., & CHERAGH, A. (2011). Diagnóstico fúngico de las piscinas públicas cubiertas. Higiene y Sanidad Ambiental11, 815-819.
  • Fernández Luna, Á., Burillo Naranjo, P., Hernández, F., Luis, J., Plaza, M., Sánchez Sánchez, J., & Gallardo Guerrero, L. (2011). Percepción de problemas de salud en piscinas cubiertas con tratamiento químico cloro.
  • Morales-Molina, J. A., Grau Cerrato, S., Jiménez Martín, J., Antonio, M. D., Espona, M., Berges-Fraile, M. J., … & Salas, E. (2006). Quemaduras solares: fotoprotección y tratamiento.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.