Miksi hiukset harmaantuvat?

Hiusten harmaantuminen johtuu fysikaalisista ja kemiallisista prosesseista, joiden vuoksi hiukset menettävät luontaisen pigmenttinsä. Hiusten harmaantumisesta on kuitenkin meneillään useita tutkimuksia, joista saatujen tulosten perusteella tämä prosessi saattaisi olla kumottavissa lähitulevaisuudessa.
Miksi hiukset harmaantuvat?

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Hiusten harmaantuminen on vääjäämätöntä useimmille ihmisille. Se on luonnollinen biologinen prosessi, joka tulee iän myötä. Se voi kuitenkin johtua myös muista tekijöistä. Tässä artikkelissa perehdymme siihen, miksi hiukset harmaantuvat.

Harmailla hiuksilla on paljon enemmän vaikutusta ulkonäköön kuin biologiaan. Tästä syystä moni panikoi nähdessään harmaita hiuksia hiusharjassaan ja kokeilee kaikenlaista saadakseen ne peitettyä. Jotkut värjäävät hiuksensa jo ennen harmaiden ilmaantumista.

Hiusten harmaantumisen todennäköisyys kasvaa noin 10-20 prosentilla jokaisella vuosikymmennellä ihmisen täytettyä 30 vuotta. Joillakin ihmisillä on kuitenkin harmaita hiuksia jo alle 30-vuotiaana.

Miksi hiukset harmaantuvat? Mikä tämän luonnollisen prosessin aiheuttaa? Katsotaan tätä tarkemmin.

Hiusten harmaantuminen

Toisilla hiukset voivat harmaantua ennenaikaisesti

Harmaita hiuksia ilmaantuu yleensä vähitellen ikääntymisen myötä. Huomaa kuitenkin, että meillä kaikilla on valkoisia hiuksia ennen syntymäämme, elämämme alussa. Sikiönkehityksen aikana hiuksiin alkaa muodostua värejä melaniinista johtuen, joka on pigmentoiva aine.

Melaniinia on kahdenlaista:

  • Eumelaniini, joka johtaa tummaan hiusväriin.
  • Feomelaniini, joka johtaa vaaleaan hiusväriin.

Nämä kaksi sekoittuvat toisinaan ja synnyttävät muita hiusten sävyjä, kuten ruskeaa, punaista jne. Melaniini muodostuu melanosyytteinä tunnetuissa soluissa, joiden tehtävänä on tuottaa hiuspigmenttiä. Kun harmaita hiuksia esiintyy, se johtuu siitä, että melanosyytit eivät enää tuota pigmenttiä.

Tämä voi tapahtua missä iässä tahansa, mutta alle 20-vuotiailla se on hyvin harvinaista. Kun hiukset harmaantuvat alle 30-vuotiaana, kyseessä on ennenaikainen harmaantuminen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: 4 tapaa poistaa hiusväri luonnollisin tuottein

Miksi hiukset harmaantuvat?

Hiusten harmaantumisen syitä koskien on joitakin yleisiä myyttejä, mutta tiede on määrittänyt vain kaksi täysin vahvistettua syytä.

  • Perintötekijät: Vaikka tästä prosessista vastuussa olevia geenejä ei ole vielä tunnistettu, perintötekijöillä tiedetään olevan ratkaiseva rooli. Se muun muassa määrittää sen, missä iässä hiukset alkavat menettää pigmenttiään ja muuttua harmaiksi. Lisäksi ennenaikaista harmaantumista esiintyy enemmän kaukasialaisilla ja aasialaisilla.
  • Sairaudet: Esimerkiksi valkopälvi saa hiuspigmentin katoamaan. Myös pernisiöösilla anemialla, B12-vitamiinin puutoksella, kilpirauhasen vajaatoiminnalla ja Wernerin oireyhtymällä on samankaltainen vaikutus.

On myös ehdotettu, että muutkin tekijät edistävät tai nopeuttavat harmaantumista. Tästä ei kuitenkaan ole todisteita, vaikka viitteitä niiden vaikutuksesta onkin olemassa. Näitä ovat:

  • Stressi: Stressin aiheuttama aineenvaihdunnan ja hormonien muutos saattaa vaikuttaa melaniinintuotantoon. Ihmiset, jotka käyvät läpi vaikeita aikoja toistuvasti, harmaantuvat yleensä nopeammin.
  • Epätasapainoinen ruokavalio: On esitetty, että matala antioksidanttien, vitamiinien ja mineraalien saanti vaikuttaa harmaantumiseen.
  • Myrkylliset aineet: Jotkut uskovat, että tupakointi sekä alkoholin ja muiden päihteiden käyttö saattaa johtaa hiusten harmaantumiseen. Tämän väitteen tueksi ei kuitenkaan ole vielä vahvaa näyttöä.

Uutta tietoa

Ikääntyminen on yksi syy siihen, miksi hiukset harmaantuvat

Ryhmä saksalaisia tiedemiehiä teki tutkimuksen, jossa tultiin siihen johtopäätökseen, että alhainen melaniinintuotanto johtuu liiallisesta vetyperoksidista hiussoluissa. Keino välttää tämä on nauttia runsaasti katalaasia sisältäviä ruokia, kuten avokadoja, purjoa, sipuleita ja naudanmaksaa.

Professori Desmond Tobin Bradfordin yliopistosta, Iso-Britanniasta, tuli puolestaan siihen johtopäätökseen, että karvatupissa on eräänlainen biologinen kello, joka määrittelee sen milloin melanosyytit lakkaavat tuottamasta hiuspigmenttiä. Uutta tässä on se, että on olemassa näyttöä siitä, että harmaantumisprosessi on jopa kumottavissa.

Sen sijaan Kairon yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa, jota johti professori Irini Samuel, todettiin, että hiusten harmaantumisen ja miesten sepelvaltimotautiriskin välillä on yhteys. Hiusten harmaantuminen varhaisessa iässä saattaisi olla merkki tästä riskistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Castaño, C., Lorente, C., Martins-Froment, N., Olivero, E., & Thomas, A. (2014). Degradación de hormona estimulante de melancitos fotosensibilizada por pterina. Investigación Joven, 1(2).
  • Montaudié, H., Bertolotto, C., Ballotti, R., & Passeron, T. (2014). Fisiología del sistema pigmentario. Melanogénesis. EMC – Dermatología. https://doi.org/10.1016/s1761-2896(14)66800-x
  • Buendía, Agustín Mazuecos, J. C. F. (2018). Anatomía y fisiología de la piel. Manual de Dermatología.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.