Logo image
Logo image

Voiko keski-iän kriisin välttää?

3 minuuttia
Kriisi 40-vuotissyntymäpäivän lähestyessä voidaan ihan hyvin välttää, jos alat katsoa tulevaa jaksoa sellaisena kuin se tosiasiassa on: loistava, kypsän iän vaihe, jolloin olet paljon aiempaa rauhallisempi.
Voiko keski-iän kriisin välttää?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Lähestyt neljääkymmentä, ja sana “kriisi” kuuluu jo korvissasi. Olet tulossa keski-ikään. Mutta… tarkoittaako tämä oikeasti sitä, että on pakko kärsiä, vai voiko keski-iän kriisin välttää?

On totta, että kun ihminen tulee keski-ikään, biologisessa kehityksessä tapahtuu asioita, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi psykologiseen vointiin.

Samoin käy murrosiässä, mutta keski-iässä on kyse toisenlaisista muutoksista.

Olet tällöin myös tietoisempi kuolevaisuudestasi kuin ennen, ja voit nähdä vuosien vaikutuksen kehossasi. Sana “eläke” ei ole enää mikään merkityksetön, epämääräinen asia.

Tällöin sitten voi tulla se paljon puhuttu keski-iän kriisi, jolloin ihminen tyypillisesti haluaa elää uudelleen kauan sitten ohi menneitä, unohduksissa olleita nuoruusvuosiaan.

Tai sitten keski-iän kriisin voi välttää muuttamalla omia asenteita.

Yhteiskunta on suuri syy keski-iän kriisin syntymiseen

Some figure

Mistä olemme saaneet sellaisen käsityksen, että 40 tarkoittaa samaa kuin elämän loppu? Kuka on saanut aikaan ne ahdistuksen jaksot, jotka edeltävät jokaista syntymäpäivää?

Yhteiskuntamme, jossa valheellisella mainonnalla on suuri merkitys, saa ihmisen tavoittelemaan ikuista nuoruutta.

Tämä on nuoruutta, joka ei voi toimia, sillä silloin ei olisi myöskään ajan tuomaa kypsyyttä ja sitä henkilökohtaista kasvua, jota kertyy ajan kuluessa.

Mutta sitten alat lähestyä 40-vuotispäivääsi, ja kaikella tällä kasvulla ei olekaan enää mitään väliä. Pam! Jotakin tapahtuu ja tilanne riistäytyy käsistä.

Ei ole mikään sattuma, että joillakin meistä on tällainen kriisi ja joillakin taas ei. Erona on se, kuinka ihminen suhtautuu ikääntymiseen ja kuinka hyvin hän hyväksyy itsensä ja kehonsa.

Lue aiheesta lisää: 6 ennenaikaista ikääntymistä aiheuttavaa tapaa

Muutoksen hyväksyminen

On tärkeää myöntää itselleen, että muutos on tosiaankin meneillään. Kun ikää on noin 40, vartalo ei enää ole sama kuin kaksikymppisenä – mutta entä sitten? Mitään pahaa ei ole tapahtunut, et vain voi olla ikuisesti nuori.

Tästä huolimatta on surullista huomata kyseinen muutos, ja saatat taistella totuuden hyväksymistä vastaan.

  • Jos sinulla on hyvin nuoria lapsia, ihmiset voivat kysellä, oletko heidän isoäitinsä, mikä tietysti aiheuttaa kiusaantumista.
  • Jos lapsesi ovat sen sijaan jo teini-iässä, he saattavat olla noloina, jos joutuvat julkisille paikoille sinun kanssasi, kun ystävät ovat näkemässä.

Tämän tyyppiset tilanteet voivat saada itsetunnon heikentymään, ja lopulta se saattaa musertua joka kerta kun katsot peiliin. Torjut sen, mitä sieltä näkyy.

Tämä ei kuitenkaan ole mikään sinussa oleva vika, sillä yhteiskuntamme kertoo, mikä on haluttavaa, täydellistä ja oikein, ja tämä aiheuttaa meille ongelmia.

Älä unohda, että lähes kaikki televisiossa, lehdissä ja mainonnassa näkemäsi kuvat ovat nykyisin muokattuja, eivätkä todellisia – ne ovat fiktiota.

Ala siis katsoa kaikkia niitä hyvä asioita joita keski-ikä tuo tullessaan, ja sano “ei kiitos” paljon pelätylle keski-iän kriisille.

Kypsyys on vaihe, josta kannattaa nauttia

Some figure

Kypsyys on uusi vaihe, josta tulisi nauttia ilman että annat itsesi joutua epävarmuuksiin, jotka sitten johtavat kriisiin. Tämä voi olla sen tyyppinen kriisi, johon kuuluu rahan liikakäyttö, ihmissuhteiden vahingoittaminen sekä hullujen asioiden tekeminen siksi, että jalkasi eivät ole tukevasti maassa.

Kypsyys on vaihe, josta kannattaisi iloita. Sinulla on jo kenties tärkeä ammatillinen historia, olet ehkä omistautunut asioille joista pidät, ja kenties sinulla on taloudellista turvaakin.

Mitä tulee ihmissuhteisiin, olet varmasti oppinut paljon ja ehkäpä hankkinut lapsiakin. Nyt he ovat hiukan vanhempia, tai sitten saattaa olla, että olet vasta päättänyt perustaa perheen.

Olipa tilanteesi mikä tahansa, muista tämä: kaikissa asioissa on omat hyvät puolensa.

  • Jos lapsesi ovat jo vanhempia, sinulla on enemmän aikaa itsellesi nauttiaksesi elämästä ilman vaipanvaihtoja ja unettomien öiden kestämistä.
  • Jos lapsesi sen sijaan ovat pieniä, olet rauhallisempi äiti, sillä olet kypsempi ja vakaampi.

Kaiken kaikkiaan keski-ikään tulemisessa on monta hyvää asiaa, aivan kuten muissakin elämänvaiheissa. Keski-iän kriisin välttäminen tai siihen syöksyminen on ihan puhdas psykologinen päätös.

Jos et anna elettyjen vuosien painaa sinua alas, ja jos hymyilet elossaolosi johdosta joka kerta kun syntymäpäivä koittaa, et ehkä koskaan joudu kokemaan tätä paljon puhuttua ikäkriisiä.

Siinä, minkälaista elämäsi on keski-iässä, on suurilta osin kyse omasta asenteestasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


https://www.repository.cam.ac.uk/1810/270001

https://www.repository.cam.ac.uk/1810/273918

https://www.repository.cam.ac.uk/1810/277377

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.