6 merkkiä siitä, että olet verbaalisen väkivallan uhri

Aggressiivinen kieli tai korkea äänensävy eivät aina tule verbaalisen väkivallan mukana. Joku saattaa käyttää hienovaraisia tapoja pelotteluun tai saadakseen meidät tuntemaan itsemme alempiarvoiseksi.
6 merkkiä siitä, että olet verbaalisen väkivallan uhri

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kun kuulemme sanan “väkivalta”, yleensä ajattelemme automaattisesti fyysistä aggressiota. On kuitenkin olemassa myös verbaalista väkivaltaa, joka jättämättä mitään näkyvää vahinkoa, on aivan yhtä vahingollista kuin fyysinen väkivalta. Tässä artikkelissa kerromme kuudesta merkistä, jotka kertovat siitä, että saatat olla verbaalisen väkivallan uhri.

Johtuen ulkoisten tai fyysisten merkkien puuttumisesta verbaalisen väkivallan uhria on vaikea tunnistaa, edes silloin kun olet itse mahdollisesti sellainen. Siitä syystä sinun pitäisi olla valppaana seuraavien merkkien ilmaantuessa.

Mistä tiedät, että olet verbaalisen väkivallan uhri?

1. Tunnet pelkoa, vaikka sinulle ei edes huudeta

Verbaalisen väkivallan uhri pelkää, vaikka hänelle ei huudettaisikaan.

Saatamme virheellisesti ajatella, että verbaalinen väkivalta on sama kuin huutaminen, mutta niin ei aina ole. Tosiasiassa verbaalisen tai henkisen pahoinpitelijän on tapana manipuloida ja saada uhri epäilemään itseään.

Pahoinpitelijä saattaa jopa käyttää kilttiä ja rakastavaa äänensävyä. Sen takia sinun tulee aina muistaa, että vaikka joku ei käyttäydy aggressiivisesti, ei se tarkoita etteikö hän voisi olla pahoinpitelijä. Siihen voi liittyä myös uhkauksia, joko suoria tai epäsuoria.

Oletko huolissasi siitä, kuinka toinen henkilö saattaa reagoida, mikäli et tee jotakin? Pelkäätkö omien kommenttiesi sanomista jatkuvasti? Huolehditko jokaisesta sanasta ja teosta, jottet vain häiritse häntä?

2. Hän vertailee sinua jatkuvasti tai syyttää sinua kaikesta

Me kaikki haluamme kunnioittaa omaa yksilöllisyyttämme ja hyväksyä itsemme sellaisena kuin olemme. Verbaalinen väkivalta kuitenkin usein heikentää itsevarmuuttamme vertailun ja syyllisyyden kautta.

Kukaan ei halua kuulla, että joku toinen on viisaampi, kauniimpi tai tekee asiat paremmin, varsinkaan kun se sanotaan nuhtelemalla, pilkkaamalla tai julmalla tavalla. Sen kuunteleminen päivittäin on iso isku itsetunnollemme.

  • Sinun täytyy jättää tällainen tilanne niin pian kuin huomaat ongelman.
  • Muista, että kenelläkään ei ole oikeutta saada sinua tuntemaan itseäsi alempiarvoiseksi missään olosuhteissa.
  • Syyllisyys tulee vertailusta ja pahoinpitelijälle on normaalia saada sinut tuntemaan syyllisyyttä pienimmästäkin asiasta.

3. Tunnet olosi pelokkaaksi koko ajan

Verbaalisen väkivallan uhri pelkää kaltoinkohtelijansa läheisyydessä.

Saatat huomata olevasi verbaalisen väkivallan uhri, mikäli tunnet pelkoa ollessasi lähellä tuota henkilöä.

Tuo merkki saattaa olla hyvin hienovarainen ja se vaihtelee vitseistä ja halventavista kommenteista epäasialliseen kielenkäyttöön, joka vahingoittaa itsetuntoasi.

On sanomattakin selvää, että pelottelu voi saavuttaa huolestuttavamman tason ja voit olla pakotettu tekemään jotakin, jota et halua tai jota pidät alentavana.

4. Tunnet olevasi syytettynä tai kuulusteltavana koko ajan

Suorat hyökkäykset ovat myös merkki verbaalisesta väkivallasta. Ne juontavat juurensa turvallisuuden ja itsevarmuuden puutteesta, josta väkivaltainen henkilö on kärsinyt. Yleisesti ottaen tämä itsevarmuuden puute yhdistetään huonoon itsetuntoon, mikä saa sinut kyseenalaistamaan jokaisen liikkeesi ja tekosi.

  • On mahdollista, että nämä kysymykset ja syytökset ovat asteittaisia, joten sinun pitää olla valppaana havaitaksesi tilanteen synnyn.
  • Yleinen virhe on alkaa antamaan selityksiä pelkojesi rauhoittamiseksi. Ongelmana on se, että ajan kuluessa tilanne pahenee.

5. Sinulla on negatiivisia mielialan muutoksia

Verbaalinen väkivalta aiheuttaa negatiivisia mielialojen heilahteluita.

Ihmisyyteen liittyy se, että kaikki ympärillämme oleva vaikuttaa meihin. Siten jonkinlaisen verbaalisen väkivallan uhrina oleminen voi jättää meihin useita seurauksia, jotka tunnistamme jos kiinnitämme niihin huomiota.

  • Yritä olla tietoinen mielialastasi, kun olet toisten ihmisten lähellä: pystytkö erottamaan heidät, jotka tekevät sinut onnelliseksi, ja heidät jotka kuormittavat sinua?

Jos tunnistat, että joku vain tuo sinulle jatkuvaa epämukavuuden tunnetta, oli se sitten surua tai epämukavuutta, on aika vältellä häntä.

  • Toisinaan on vaikea tunnistaa, että jollakulla on kyky vaikuttaa sinuun, mutta on parempi hvväksyä se ja ottaa siihen etäisyyttä.
  • On erittäin tärkeää kiinnittää huomiota siihen, mitä tunnet odotustesi takana, koska nuo ihmiset ovat yleensä hyvin hienovaraisia väkivaltansa suhteen.

Jos kyseessä on sinun kumppanisi tai joku jota rakastat, sinun pitäisi yrittää olla objektiivinen, jotta voit erottaa, mikä vahinkoa aiheuttaa. Siihen perustuen päätä, mitä askeleita aiot ottaa parantaaksesi tilannettasi.

6. Olet toisen henkilön pahoinpitelijä

Ihmiset oppivat näkemästään käytöksestä. Väkivallan tapauksessa valitettavasti monista uhreista tulee itse pahoinpitelijöitä. 

Esimerkiksi lapsesta, joka on kasvanut ympäristössä, jossa hänen vanhempansa eivät hallinneet tunteitaan, tulee todennäköisesti verbaalisesti aggressiivinen aikuinen, koska hän ei oppinut hallitsemaan omia tunteitaan.

Tietenkin on aina tapoja parantua ja rikkoa nämä kehät. On suositeltavaa etsiä asiantuntija auttamaan sinua käsittelemään kärsimääsi väkivaltaa ja antamaan sinulle suuntaviivat terveiden ihmissuhteiden luomiseksi.

Reagoi verbaaliseen väkivaltaan

Ei ole kovin helppoa tunnistaa ja hyväksyä sitä, että olet verbaalisen väkivallan uhri. Muista, että sinun hyvinvointisi riippuu antamastasi huomiosta sille tilanteelle, jossa elät.

Ennen kuin mietit kuinka ympärilläsi olevat ihmiset reagoivat tai mitään muita tekijöitä, muista että sinun päähuolenaiheenasi pitäisi olla sinä itse.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Hienovarainen sanallinen väkivalta parisuhteessa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Hienovarainen sanallinen väkivalta parisuhteessa

Väkivalta voi olla hyvin hienovaraista. Tällaisiin tapoihin vahingoittaa toista kuuluu myös sanallinen väkivalta parisuhteessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Evans P. Abuso verbal. La Violencia Negada.  Ediciones B Argentina S.A. (2000)

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.