8 fyysistä tapaa kohottaa mielialaa

helmikuu 3, 2017
Psyykkisen hyvinvoinnin lisäämiseksi meidän tulisi harjoittaa joitakin tapoja. Niiden avulla voimme välttää suuremmat ongelmat, eivätkä ne maksa paljon mitään.

Pienillä muutoksilla voi olla suuria seurauksia. Tämä pätee erityisesti fyysisiin rutiineihin. Pienet muutokset voivat parantaa psyykkistä hyvinvointia hurjasti.

Mieti asiaa näin: hyvät ja huonot uutiset vaikuttavat mielialaasi, eikö totta? Samalla tavalla mikä tahansa fyysinen tai ympäristöön liittyvä muutos voi vaikuttaa tunteisiisi.

On olemassa keinoja parantaa psyykkistä hyvinvointia. Psykologisten tutkimusten mukaan on olemassa joukko fyysisiä tapoja, joilla on tällainen vaikutus.

1. Energinen asento

Hormonipitoisuudet muuttuvat asennosta riippuen. Sen lisäksi että ne kulkevat kaikkialla elimistössäsi, ne myös vaikuttavat mielialaasi. Eri hormoneilla on erilainen vaikutus mieleesi.

Hyvä mieliala tulee hyvällä asennolla

 • Kortisoli esimerkiksi vastaa stressitasojen säätelystä. Kun tämä hormoni on aktiivinen, tunnet olosi stressaantuneemmaksi.
 • Testosteronia sen sijaan pidetään itseluottamushormonina. Kun sitä virtaa suonissasi enemmän, tunnet olosi itsevarmemmaksi.

Amy Cuddyn suorittamien tutkimusten mukaan tietyillä asennoilla on eri vaikutukset. Esimerkiksi ottaessasi voimaa uhkuvan asennon, nostat samalla testosteronitasojasi ja vähennät veressäsi olevan kortisolin määrää. Tämän ansiosta saat enemmän itsevarmuutta päämääräsi saavuttamiseen.

2. Fyysinen kontakti

Tiesitkö, että oksitosiinia kutsutaan rakkaushormoniksi? Tämäkin hormoni vaikuttaa psyykkiseen tilaasi. Kun elimistösi oksitosiinipitoisuus on korkeampi, tunnet olosi rentoutuneemmaksi ja rauhallisemmaksi.

 • Tämän hormonin ansiosta emme ole yhtä herkkiä negatiivisille tunteille ja ympäristössä oleville psyykkisesti kuluttaville asioille.
 • Oksitosiinia vapautuu paljon nopeammin fyysisessä kontaktissa. Tämä tapahtuu mm. halauksien, kättelyn, selkääntaputusten ja orgasmien kautta.
 • Pienemmässä mittakaavassa myös sileiden, lämpimien esineiden koskettelu saa tämän hormonin vapautumaan.

3. Hymy

Kasvojesi lihaksilla on erittäin tärkeä merkitys tunteidesi kannalta. Näin on erityisesti siksi, että ne voivat määrittää, mitä hormoneja elimistösi vapauttaa. Jos aloitat uuden tavan, kuten vaikka hymyilet jatkuvasti, tulet huomaamaan positiivisia muutoksia mielialassasi.

 • Hymyillessäsi aivosi alkavat nähdä asioita positiivisesta näkökulmasta. Näin voit kohdata elämän haasteet paremmalla asenteella.
 • Kun kurtistat kulmiasi, tapahtuu sama mutta negatiivisessa mielessä. Tähän kuuluu mm. se, ettei kykene näkemään hauskuutta jossakin oikeasti mielenkiintoisessa asiassa.

4. Pysy liikkeellä

Ajatteletko koskaan kuntoilevasi? Jos ajattelet, niin vakuutteletko silloin itsellesi, ettei sinulla ole riittävästi aikaa siihen? Usein sanomme, ettei meillä ole aikaa lähteä kuntosalille, tehdä kävelylenkkiä lähialueella tai edes kuntoilla kotona.

Juoksulenkki rannalla

 • Paras tapa toimia tässä tilanteessa on hankkiutua eroon kaikista mahdollisista tekosyistä. Näin valmistelet aivosi liikuntaan.
 • Jos työpaikallasi saa pukeutua rennosti, kokeile käyttää lenkkikenkiä kannustaaksesi itseäsi liikkumaan.

5. Hoida ihoasi

Ihosi heijastaa sitä, mitä sisälläsi ja ulkopuolellasi tapahtuu. Stressi aiheuttaa monia iho-ongelmia. Ne voivat olla aknea, ihottumaa ja psoriasista.

 • Sinulla pitäisi olla päivittäinen puhdistus- ja kosteutusrutiini. Tämä ei ainoastaan paranna ulkonäköäsi, vaan saa myös olosi tuntumaan paremmalta.
 • Ihonhoidon kautta tunnet olosi paremmaksi. Tämä johtuu siitä, että tiedät tekeväsi jotakin oman hyvinvointisi eteen. Tämä voi parantaa mielialaa.

6. Laula

Kuka on sanonut, että voidakseen laulaa siinä on oltava hyvä? Ainoa asia, mitä tarvitset, on intohimo. Tietysti jos nolostelet muiden edessä laulamista, sinun ei tarvitse tehdä sitä. Laula suihkussa, tai milloin ikinä tahdotkin.

 • Laulaminen kohottaa mielialaa. Se vapauttaa serotoniinia ja tryptofaania, jotka molemmat ovat mielialaan vaikuttavia hormoneja.
 • Laulamisella on myös todettu olevan monia muitakin positiivisia vaikutuksia. Näiden joukossa ovat mm. parempi itsetunto, parempi muisti ja kipujen lievitys.

7. Syö paremmin

Olet varmasti kuullut lauseen ”olet mitä syöt”.

On hyvin tunnettu fakta, että paremmin syövät ihmiset kärsivät harvemmin erilaisista häiriöistä. Tähän lukeutuvat sekä psyykkiset että tunneperäiset häiriöt, kuten:

kasvikset

Siksi kannattaa kiinnittää huomiota syömiinsä ruokiin. Tämä ei tarkoita sitä, että ruokavalion pitäisi olla jotenkin tylsä. Nykyään on valittavana runsaasti erilaisia herkullisia ja terveellisiä ruokavaihtoehtoja.

8. Pidä huolta ulkonäöstäsi

Jos annat ulkomuotosi rappeutua, mielialasi seuraa todennäköisesti perässä. On tärkeää kiinnittää huomiota siihen, kuinka näet itsesi ja mitä heijastat ulospäin.

 • Käytä hetki aikaa ulkonäöstäsi huolehtimiseen. Tämä on yksi niistä fyysisistä tavoista, joiden avulla pysyt hyvällä mielellä.
 • Muista, että ulkonäkösi avulla esittelet itsesi muille ihmisille. Siksi on tärkeää pohtia, kuka olet. Kun kohtaat haasteet hymyillen ja positiivisella asenteella, kaikki sujuu hyvin.

Sinussa on se, mitä vaaditaan asioiden kohtaamiseen positiivisemmin. Hyödynnä näitä fyysisiä tapoja auttaa aivojasi. Näin pystyt helpommin taistelemaan negatiivisia ajatuksia vastaan.

Jätä paha mieli taakse. Keskity kehoosi ja mielialasi muuttamiseen.

 

 

UUTISIA VERKOSSA