Logo image
Logo image

Mitä on valkopälvi? Opi kaikki sen aiheuttajista ja oireista

3 minuuttia
Vaikka valkopälveä pidetään niin sanotusti hyvänlaatuisena sairautena, se voi olla sosiaalisesti ja psykologisesti hankala tila kantajalleen.
Mitä on valkopälvi? Opi kaikki sen aiheuttajista ja oireista
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Valkopälvi eli vitiligo on krooninen sairaus, joka tekee ihoon epänormaalin pigmentaation. Se muodostaa eri kokoisia ja muotoisia valkoisia alueita iholle. Niitä löytyy yleensä ihon tummemmilta alueilta tai niiltä osin, jotka ovat alttiina kitkalle. Kasvot, kainalot, huulet, intiimialueet ja kädet ovat esimerkiksi valkopälvelle alttiimpia. Tässä artikkelissa jaamme sinulle faktoja valkopälvestä.

Faktoja valkopälvestä

Tämä sairaus vaikuttaa 1-2 prosenttiin väestöstä. Yleisesti se vaikuttaa 20-30 -vuotiaisiin ihmisiin, tai yli 50-vuotiaisiin. Se voi kuitenkin ilmaantua mihin tahansa aikaan elämässä, ja se on yleisempää naisilla kuin miehillä.  

Valkopälvi ei ole tarttuvaa. Sen ilmaantuminen on ennalta-arvaamatonta, ja sillä on tapana edetä. Kummallista kyllä, tällä sairaudella on muutamia uhreja, joille normaali ihonväri palaa myöhemmin takaisin. Ne harvat tapaukset, kun tämä tapahtuu, melkein aina tapahtuu lapsille.

Perimä

Tähän asti tiede on jättänyt tämän sairauden lähteen huomiotta. Asiantuntijat uskovat, että se voi olla autoimmuunisairaus, mutta ei ole olemassa tarpeeksi todisteita tämän varmistamiseen. Lisäksi on olemassa positiivinen yhteys geenitekijöihin. Yhdellä viidestä valkopälvistä kärsivästä ihmisestä on sukulainen, jolla on myös tämä sairaus.

Kaikista hyväksytyin hypoteesi on, että pigmentaation katoaminen tapahtuu, koska melanosyytit kehittävät itsetuhoamisen prosesseja. Tähän liittyy myös muita tekijöitä, kuten auringonpolttamia ja psyykkistä stressiä.

Pigmentaation katoamisen taso vaihtelee potilaasta toiseen. Aika ajoin se alkaa nopeasti ja sitten pysähtyy äkillisesti, ja tästä syystä se jätetään huomiotta. Pääosassa tapauksista on mukana kliininen arviointi: aktiiviset sairauden kaudet vaihtelevat stabiilien kausien kanssa.

Oireet

Valkopälvin päämerkit ovat valkoiset alueet iholla. Ne ilmaantuvat ennen kaikkia alueille, jotka ovat auringolle alttiina. Kuten mainitsimme aikaisemmin, ne ilmaantuvat myös limakalvoille ja alueille, joilla on kitkaa.

Some figure

Pilkkujen määrä kasvaa ajan myötä. Tämä on täysin ennalta ennustamatonta ja ilmaantuu eri tavoin jokaisella. Tietysti se on paljon huomattavampaa ihmisillä, joilla on tummempi iho. Vaaleaihoiset huomaavat nämä alueet vain, kun heidän ympärillä oleva ihonsa on punainen tai heillä on ihottumaa.

Vaikka päänahka ei näyttäisi valkopälvin vaikuttamalta, on yleistä että hiukset muuttuvat harmaiksi ennenaikaisesti. Kaikissa tapauksissa tätä sairautta pidetään hyvälaatuisena, sillä se ei aiheuta vakavia vaurioita kehoon. Pääongelma on esteettinen ja psykologinen.

Valkopälven tyypit

On olemassa kahdentyyppistä valkopälveä: ei sirpaloitunutta, eli A-tyyppi, sekä sirpaloitunutta, eli B-tyyppi. A-tyyppi on yleisempi, ja se on pääasiassa geneettinen tekijä. On olemassa neljä alatyyppiä, jotka riippuvat pigmentaation puutoksen prosessin jakautumisesta.

Some figure
  • Paikallinen. Pilkkuja on muutamia, ja ne ovat kaikki tietyllä alueella.
  • Ne ovat käsissä tai kasvojen aukkojen läheisyydessä.
  • Pigmentaation puute jaloissa ja käsissä.
  • Yleinen. Pilkkujen jakaantuminen on sattumanvaraista ja peittää suurimman osan kehosta. Tämä on valkopälven yleisin muoto.

B-tyypin valkopälvi on vähemmän yleinen. Se yleensä ilmaantuu aikaisessa iässä, lapsilla ja nuorilla ihmisillä. Se alkaa melkein aina pilkkujen kiivaana kasvuna, mutta sitten hidastuu yleensä noin vuoden jälkeen.

Diagnoosi ja prognoosi

Epätavallinen tie on hankkia lääkärin tekemä tutkimus sekä ottaa kliininen historia diagnoosin tekemiseksi. Tähän kuuluu yksityiskohtainen tutkimus pilkuista varmistuaksesi siitä, mikäli ne kuuluvat sairauteen. Samaan aikaan lääkäri kysyy perhehistoriasta ja potilaan yleisestä terveydentilasta.

Tilanteen ollessa epävarma, tai jos oireet viittaavat muihin sairauksiin, lääkäri tilaa lopulta lisätutkimuksia, kuten seuraavat:

Tutkijat etsivät parhaillaan valkopälven aiheuttajia. He keskittyvät periaatteessa kolmeen alueeseen. Ensimmäinen on määritellä tämän tilan aiheuttaman stressin ja trauman esiintyvyys. Toinen on määritellä geenien vaikutus valkopälveen. Lopulta he kehittelevät kokeita laboratoriorotilla kehittääkseen uusia hoitoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Richmond, J. M., & Harris, J. E. (2017). Vitiligo. In Clinical and Basic Immunodermatology: Second Edition. https://doi.org/10.1007/978-3-319-29785-9_28
  • Ezzedine, K., Whitton, M., & Pinart, M. (2016). Interventions for vitiligo. JAMA – Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.2016.12399
  • Gawkrodger, D. J., Ormerod, A. D., Shaw, L., Mauri-Sole, I., Whitton, M. E., Watts, M. J., … Young, K. (2011). Vitiligo: Guidelines for the Diagnosis and Management of Vitiligo. In British Association of Dermatologists’ Management Guidelines. https://doi.org/10.1002/9781444329865.ch1
  • Iannella, G., Greco, A., Didona, D., Didona, B., Granata, G., Manno, A., … Magliulo, G. (2016). Vitiligo: Pathogenesis, clinical variants and treatment approaches. Autoimmunity Reviews. https://doi.org/10.1016/j.autrev.2015.12.006

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.