Retiisin 7 loistavaa terveyshyötyä

Retiisin väri kertoo siitä, että siinä on runsaasti flavonoideja. Tämän kasviksen mausteikas maku on puolestaan muistutus siitä, että retiisi edistää tehokkaasti maksan terveyttä.
Retiisin 7 loistavaa terveyshyötyä

Viimeisin päivitys: 08 marraskuuta, 2018

Retiisit ovat pieniä, maultaan intensiivisiä sekä herkullisia kasviksia, jotka ovat oivallinen lisä esimerkiksi salaatteihin. Jos rakastat retiisejä, olet hyvin onnekas, sillä terveytesi ja kehosi hyötyvät tästä kasviksesta suuresti.

On olemassa monen tyyppisiä retiisejä: valkoisia, liloja, mustia ja jopa vihreitä. Ja tiesitkö sitä, että wasabi-tahnaa saadaan eräästä tulisesta retiisityypistä?

Mielenkiintoista on myös se, että retiisin siemenistä saatava öljy on myös hyvin terveellistä. Sitä käytetään monenlaisissa ihonhoitotuotteissa, kuten esimerkiksi vitiligon eli valkopälvin hoitoon tarkoitetuissa tuotteissa.

Retiisit ovat edullisia kasviksia, ja niitä löytää helposti useimmista supermarketeista ja toreilta. Niitä kannattaa syödä tuoreina, luonnonmukaisesti tuotettuina ja esimerkiksi osana salaatteja.

Kehosi hyötyy retiisin syömisestä, ja seuraavaksi kerromme näistä hyödyistä tarkemmin. Jatka lukemista ja kokeile retiisiä!

1. Retiisit ovat hyväksi maksalle

Retiisit ovat erittäin hyviä maksan terveyden edistämiseksi. Ne poistavat myrkkyjä sekä puhdistavat verta myrkyllisistä aineista ja jätteistä.

  • Esimerkiksi keltataudista kärsivät henkilöt hyötyvät retiisistä, sillä se pystyy hallitsemaan ja vähentämään kehon bilirubiinin tasoa.
  • Retiisit myös suojaavat veren punasoluja sekä parantavat hapen virtaamista veressä.

2. Retiisit lievittävät virtsatietulehdusta

Retiisit lievittävät virtsatietulehdusta

Kuten kaikki jo tiedämme, virtsatietulehdukset ovat tavallinen ilmiö naisilla. Retiisi on avuksi tässäkin, sillä sen syönti säännöllisesti esimerkiksi salaateissa on hyvä keino kyseisten tulehdusten estämiseksi tehokkaammin.

  • Retiisit ovat nestettä poistavia tuotteita, jotka lisäävät luonnollisesti virtsan muodostusta.
  • Ne ovat myös tehokkaasti bakteereja torjuvia kasviksia, jotka taistelevat kyvykkäästi tulehduksia vastaan sekä suojelevat munuaisia.

Yksi tapa estää virtsatietulehdusta onkin juoda seuraavaa retiisipohjaista juomaa kaksi kertaa viikossa.

Ota reseptimme talteen ja nauti!

Tarvittavat ainekset

  • 2 retiisiä
  • Mehu yhdestä appelsiinista
  • 5 mansikkaa
  • 200 ml vettä

Näin tämä juoma valmistetaan

  • Pese ensin huolellisesti retiisit ja mansikat, ja purista sitten mehu appelsiinista.
  • Sekoita kunnolla retiisit ja mansikat tehosekoittimessa ja yhdistä ne veteen ja puristettuun appelsiinimehuun.
  • Tämän juoman maku on voimakas ja hiukan tulinen, ja juoma on ihanteellinen virtsateiden terveyden suojelemiseksi.

3. Retiisit auttavat painon vähentämisessä

Retiisit auttavat painonpudotuksessa

Retiisit ovat mahtava lisä mihin tahansa ruokavalioon, jonka tarkoituksena on vähentää painoa. Niissä on nimittäin vain vähän hiilihydraatteja, mutta paljon kuitua, C-vitamiinia, kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia.

Ravitsemuksen asiantuntijat sanovat, että retiisejä kannattaisi syödä muun muassa siksi, että ne stimuloivat painonlaskua sekä tervettä aineenvaihduntaa (jolloin keho muuntaa rasvaa energiaksi tehokkaasti).

4. Retiisit ja sydämen terveys

Retiiseistä saa runsaasti antosyaania, joka on erään tyyppinen flavonoidi – tästä retiisi saa kirkkaan värinsä. Lisäksi tämä flavonoidi edistää sydämen ja verisuonten terveyttä.

  • Antosyaaneilla on poikkeuksellinen kyky suojella verisuonia ja valtimoita kovettumista ja tulehtumista vastaan.
  • Syömällä minkä tahansa tyyppisiä punaisia tai sinisiä hedelmiä ja vihanneksia turvaat tämän flavonoidin hyvän saannin.

5. Retiisit laskevat verenpainetta

Retiisit laskevat verenpainetta

Tämä juures on todella hyvä kaliumin lähde, ja kyseinen mineraali on elintärkeä verenpaineen hallitsemiseksi. Se auttaa myös parantamaan veren virtausta, niin että kehon eri osat saavat sitä oikean määrän.

Jotta voisit hyötyä retiisistä maksimaalisesti tässä mielessä, pidä tallessa seuraava juomaresepti.

Tarvittavat ainekset

  • 2 retiisiä
  • 2 porkkanaa
  • 200 ml vettä

Näin tämä juoma valmistetaan

Kuten voit arvata, kaikkien näiden retiisiin pohjautuvien juomien maku on hiukan voimakas. Ne ovat kuitenkin herkullisia ja niiden teho on loistava, joten älä epäröi kokeilla myös tätä juomaa!

  • Pese ensin retiisit ja porkkanat kunnolla. Muista, että on aina parempi vaihtoehto käyttää luonnonmukaisesti kasvatettuja kasveja, hedelmiä ja vihanneksia.
  • Kun olet puhdistanut tuotteet, valmista niistä mehu ja yhdistä se lasilliseen vettä.

Helppoa, edullista ja erittäin lääkinnällistä – loistava resepti!

6. Retiisi huolehtii ihostasi

Retiisin sisältämä C-vitamiini, fosfori, sinkki ja B-ryhmän vitamiinit auttavat pitämään ihosi kunnon hyvänä.

  • Retiisivesi (jota saadaan keittämisen tuloksena) auttaa säilyttämään ihon kosteuden määrän runsaana.
  • Kiintoisaa kyllä, jotkut käyttävät raakaa retiisiä myös kasvojensa ihon puhdistuksessa. Lisäksi on huomionarvoista, että kosmetiikkateollisuudessa retiisejä käytetään iho-ongelmien hoidossa, sillä tällä tuotteella on desinfioivia ominaisuuksia.

7. Retiisi vahvistaa ihmisen vastustuskykyä

Retiisit auttavat vahvistamaan immuunijärjestelmää

Kuten voit huomata, on olemassa monta erilaista hyvää syytä siihen, miksi retiisejä kannattaisi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon. Yksi kaikkein tärkeimmistä syistä on kuitenkin vielä kertomatta: retiisit ovat erittäin hyvä apu vastustuskyvyn vahvistamiseksi.

  • Retiiseissä on äärimmäisen paljon C-vitamiinia, joka vahvistaa ihmisen luontaista vastustuskykyä ja veren valkosolujen kuntoa.
  • Retiisit eivät ainoastaan paranna vastustuskykyä, vaan ne myös säätelevät aineenvaihduntaa ja avustavat kollageenisynteesissä. Niistä keho saa myös elintärkeää proteiinia, joka antaa suojaa ateroskleroosia vastaan.

Älä siis epäröi, vaan lisää retiisiä salaatteihisi ja kokeile herkullisia reseptejämme!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  •  Banihani S. A. (2017). Radish (Raphanus sativus) and Diabetes. Nutrients9(9), 1014. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622774/
  • Beevi, S. S., Mangamoori, L. N., Subathra, M., & Edula, J. R. (2010). Hexane extract of Raphanus sativus L. roots inhibits cell proliferation and induces apoptosis in human cancer cells by modulating genes related to apoptotic pathway. Plant foods for human nutrition (Dordrecht, Netherlands)65(3), 200–209. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20652750/
  • Beevi, S. S., Mangamoori, L. N., & Gowda, B. B. (2012). Polyphenolics profile and antioxidant properties of Raphanus sativus L. Natural Product Research, 26(6), 557-563. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14786419.2010.521884
  • Blekkenhorst, L. C., Sim, M., Bondonno, C. P., Bondonno, N. P., Ward, N. C., Prince, R. L., Devine, A., Lewis, J. R., & Hodgson, J. M. (2018). Cardiovascular Health Benefits of Specific Vegetable Types: A Narrative Review. Nutrients10(5), 595. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986475/
  • Castro-Torres, I. G., Naranjo-Rodríguez, E. B., Domínguez-Ortíz, M. Á., Gallegos-Estudillo, J., & Saavedra-Vélez, M. V. (2012). Antilithiasic and hypolipidaemic effects of Raphanus sativus L. var. niger on mice fed with a lithogenic diet. Journal of biomedicine & biotechnology2012, 161205. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3471002/
  • Castro‐Torres, I. G., De la O‐Arciniega, M., Gallegos‐Estudillo, J., Naranjo‐Rodríguez, E. B., & Domínguez‐Ortíz, M. Á. (2014). Raphanus sativus L. var niger as a source of phytochemicals for the prevention of cholesterol gallstones. Phytotherapy Research28(2), 167-171. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.4964
  • Gamba, M., Asllanaj, E., Raguindin, P. F., Glisic, M., Franco, O. H., Minder, B., Bussler, W., Metzger, B., Kern, H., Muka, T., (2021). Nutritional and phytochemical characterization of radish (Raphanus sativus): A systematic review. Trends in Food Science & Technology113, 205-218. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224421003058
  • Hwang, K. A., Hwang, Y., Hwang, H. J., & Park, N. (2022). Hepatoprotective Effects of Radish (Raphanus sativus L.) on Acetaminophen-Induced Liver Damage via Inhibiting Oxidative Stress and Apoptosis. Nutrients14(23), 5082. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36501112/
  • Isemura M. (2019). Catechin in Human Health and Disease. Molecules (Basel, Switzerland)24(3), 528. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6384718/
  • Jadoun, J., Yazbak, A., Rushrush, S., Rudy, A., & Azaizeh, H. (2016). Identification of a New Antibacterial Sulfur Compound from Raphanus sativus Seeds. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM2016, 9271285. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5066007/
  • Kumar A. (2004). Influence of radish consumption on urinary calcium oxalate excretion. Nepal Medical College journal : NMCJ6(1), 41–44. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15449653/
  • Lee, S. W., Yang, K. M., Kim, J. K., Nam, B. H., Lee, C. M., Jeong, M. H., Seo, S. Y., Kim, G. Y., & Jo, W. S. (2012). Effects of White Radish (Raphanus sativus) Enzyme Extract on Hepatotoxicity. Toxicological research28(3), 165–172. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834419/
  • Lee, K. D., & Shim, S. Y. (2022). Anti-Inflammatory Food in Asthma Prepared from Combination of Raphanus sativus L., Allium hookeri, Acanthopanax sessiliflorum, and Dendropanax morbiferus Extracts via Bioassay-Guided Selection. Foods11(13), 1910. https://www.mdpi.com/2304-8158/11/13/1910
  • Manivannan, A., Kim, J. H., Kim, D. S., Lee, E. S., & Lee, H. E. (2019). Deciphering the Nutraceutical Potential of Raphanus sativus-A Comprehensive Overview. Nutrients11(2), 402. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412475/
  • Moon, P. D., & Kim, H. M. (2012). Anti-inflammatory effect of phenethyl isothiocyanate, an active ingredient of Raphanus sativus Linne. Food chemistry131(4), 1332-1339. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030881461101404X
  • Oh, M. J., Lee, H. H. L., Lee, H. B., Do, M. H., Park, M., Lee, C. H., & Park, H. Y. (2022). A water soluble extract of radish greens ameliorates high fat diet-induced obesity in mice and inhibits adipogenesis in preadipocytes. Food & function13(14), 7494–7506. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35686604/
  • Taniguchi, H., Kobayashi-Hattori, K., Tenmyo, C., Kamei, T., Uda, Y., Sugita-Konishi, Y., Oishi, Y., & Takita, T. (2006). Effect of Japanese radish (Raphanus sativus) sprout (Kaiware-daikon) on carbohydrate and lipid metabolisms in normal and streptozotocin-induced diabetic rats. Phytotherapy research : PTR20(4), 274–278. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16557609/
  • United States Department of Agriculture. (2019). Radishes, raw. FoodData Central. Recuperado de: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169276/nutrients

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.