Miten kannabiksen käyttö vaikuttaa MS-taudin oireisiin?

Kannabis voi olla hyvä vaihtoehto useiden multippeliskleroosin oireiden hoitamiseen. Ihanteellisesti lääkärin tulisi määrittää, onko sen käyttö tarkoituksenmukaista.
Miten kannabiksen käyttö vaikuttaa MS-taudin oireisiin?

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Monet potilaat ympäri maailmaa ovat raportoineet, että kannabiksen käyttö auttaa heitä hallitsemaan multippeliskleroosin (MS-tauti) oireita. Tutkimusnäyttö on jossain määrin epäselvää. Tällä hetkellä mitään lopullisia johtopäätöksiä ei ole, mutta kaikki viittaa siihen, että toivoa on.

Multippeliskleroosi on vakava ja parantumaton, rappeuttava sairaus. Se johtaa immuunijärjestelmän hyperaktiivisuuteen, mikä aiheuttaa vakavaa haittaa hermosoluille.

Viime vuosina lääkekannabiksen käyttö eri sairauksiin, kuten multippeliskleroosiin, on lisääntynyt. Kaikki viittaa siihen, että se kykenee vähentämään lihaksiin liittyviä ja neuropaattisia ongelmia sekä parantamaan jopa unenlaatua. Tästä ei kuitenkaan ole mitään lopullisia todisteita.

Kannabiksen käyttö ja MS-tauti

Multippeliskleroosi on autoimmuunisairaus, joka voi vahingoittaa aivoja, selkäydintä ja näköhermojaSe aiheuttaa erilaisia oireita, jotka vaihtelevat henkilöstä toiseen. Sille on kuitenkin tyypillistä hyvin epämiellyttävät oireet, kuten lihaskipu, krampit ja puutuneisuus.

Kannabista, erityisesti kannabiskasvista johdettua kannabidiolia eli CBD:tä, on käytetty jo jonkin aikaa MS-taudin oireiden hallitsemiseen. Kannabidioli ei sisällä tetrahydrokannabinolia (TCH), joten se ei vaikuta tajuntaan.

Kannabidiolia myydään kolmenlaista:

 • CBD-isolaatti: Tämä on puhdasta kannabidiolia, eikä se sisällä muita Cannabis spp.:n aineita.
 • Laajakirjoinen CBD: Tämä ei sisällä THC:tä, mutta siinä on muita Cannabis spp.:n yhdisteitä.
 • Täyden spektrin CBD: Sisältää hyvin vähäisiä määriä THC:tä. Kaikki viittaa siihen, että tämä on tehokkain valmistemuoto MS-taudin oireisiin.

Kannabiksen hyödyt MS-taudin oireisiin

Vaikka lisää tutkimuksia kannabiksen käytöstä MS-taudin oireisiin tarvitaankin, esimerkiksi Yhdysvaltojen kansallinen multippeliskleroosiyhdistys kannattaa sen käyttöä. Samoin vuoden 2018 tutkimuksessa selvisi, että useimmat potilaat sietävät sitä hyvin.

Haittavaikutusten osoitettiin olevan harvinaisia, mutta niiden mahdollisuudesta tietyissä tapauksissa varoiteltiin.

MS-tauti aiheuttaa ongelmia liikkuvuudessa.
MS-tauti etenee ja alkaa hävittää potilaan perustoimintoja. Liikkumisongelmat ja lopulta hengitysongelmat kuuluvat sairauteen.

Auttaa palauttamaan lihashallinnan

Vuoden 2014 tutkimuksessa tultiin siihen tulokseen, että kannabiksen käyttö vähentää MS-potilailla jäykkyyttä ja lihaskramppeja. Tämä suotuisa vaikutus havaittiin suun kautta otettavalla kannabisuutteella (OCE), ei muilla valmistemuodoilla.

Sen sijaan 11 tutkimusta kattanut katsaus antoi erilaisia tuloksia. Viisi näistä tutkimuksista osoitti, ettei kannabiksen hyödyistä ollut riittävästi näyttöä.

Voi lievittää kipua

Saatavilla olevat tiedot osoittavat, että kannabiksen käyttö on tehokas keino vähentää kipua. Tämä vaikutus on osoitettu sekä kannabista polttaneilla että sitä suun kautta nauttineilla potilailla. Tämän on vahvistanut vuoden 2018 tutkimuskatsaus.

Tulehduksenvastainen

Kannabiksen vaikutuksista on tehty useita eläintutkimuksia. Niissä on todettu, että sen käyttö vähentää tulehdusta ja sen seurauksia. Näiden havaintojen vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin ihmisillä tehtyjä tutkimuksia.

Auttaa vähentämään rakko-ongelmia

Monilla MS-taudista kärsivillä potilailla on häiriöitä virtsarakon toiminnassa.  Vuoden 2014 tutkimuksen mukaan kannabis voi auttaa vähentämään ja hallitsemaan tästä ongelmasta johtuvia oireita.

Muut hyödyt

Useat raportit osoittavat, että kannabiksen käyttö auttaa vähentämään myös muita MS-taudille yleisiä oireita, kuten väsymystä ja kutinaa. On käynyt ilmi, että sitä käyttävillä potilailla on myös vähemmän merkkejä masennuksesta ja he nukkuvat paremmin.

Mahdolliset riskit ja käytön esteet

Yksi riski kannabiksen käytössä MS-taudin oireisiin on se, että se ei välttämättä vaikuta mitenkään. Samoin tiedetään, että se ei auta hallitsemaan yhtä MS-taudin yleisintä oiretta, vapinaa.

Useimmat ihmiset eivät ilmeisesti saa kannabiksen käytöstä sivuvaikutuksia, mutta osalla saattaa ilmetä seuraavia haittoja:

 • Nopeutunut syke
 • Pahoinvointi ja oksentelu
 • Sekavuus
 • Suun ja silmien kuivuminen
 • Lisääntynyt ruokahalu
 • Uneliaisuus
 • Huimaus
 • Väsymys

Raskaana olevien ja imettävien naisten ei tulisi käyttää kannabista. Sitä ei tulisi käyttää myöskään siinä tapauksessa, että kärsii sydänsairauksista, Parkinsonin taudista tai on kärsinyt psykoosista tai käyttänyt tiettyjä lääkkeitä, kuten klobatsaamia tai valproiinihappoa.

CBD-uutteet ja -öljyt on laillistettu useissa maissa, mutta ei mihin tahansa sairauteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Missä iässä multippeliskleroosi voi ilmaantua?

Muita käyttötapoja ja suosituksia

Kannabista saa erilaisina valmisteina ja sen lääkejohdannaisissa on eri koostumukset. Ihanteellista olisi, että lääkäri neuvoisi kullekin potilaalle käytettävän tuotteen. Muussa tapauksessa se saattaa olla tehotonta tai jopa haitallista.

Valmisteen ei tulisi mielellään sisältää yli 0,3 % TCH:ta, ja sen tulisi noudattaa ISO 17025 -standardia. Tunnetusta laboratoriosta peräisin oleva kannabis on varmempi valinta.

MS-tautiin suositeltava valmistemuoto on tavallisesti öljy tai voide. Öljyt laitetaan ruoan sekaan tai suoraan kielelle. Myös kapseleita ja nenäsuhkeita on olemassa, mutta niiden tehosta ei ole paljoakaan näyttöä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Maailman MS-päivä: sosiaalisten esteiden voittaminen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Maailman MS-päivä: sosiaalisten esteiden voittaminen

Vuodesta 2009 lähtien on vietetty maailman kansainvälistä MS-päivää. Mikä on MS-päivä ja mitä voimme tehdä auttaaksemme?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Marijuana FAQs. (s. f.). National Multiple Sclerosis Society. https://www.nationalmssociety.org/Treating-MS/Complementary-Alternative-Medicines/Marijuana/Marijuana-FAQs.
 • Rice J, Cameron M. Cannabinoids for Treatment of MS Symptoms: State of the Evidence. Curr Neurol Neurosci Rep. 2018 Jun 19;18(8):50. doi: 10.1007/s11910-018-0859-x. PMID: 29923025.
 • Koppel, B. S., Brust, J. C., Fife, T., Bronstein, J., Youssof, S., Gronseth, G., & Gloss, D. (2014). Systematic review: efficacy and safety of medical marijuana in selected neurologic disorders: report of the Guideline Development Subcommittee of the American Academy of Neurology. Neurology, 82(17), 1556–1563. https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000000363.
 • Nielsen S, Germanos R, Weier M, Pollard J, Degenhardt L, Hall W, Buckley N, Farrell M. The Use of Cannabis and Cannabinoids in Treating Symptoms of Multiple Sclerosis: a Systematic Review of Reviews. Curr Neurol Neurosci Rep. 2018 Feb 13;18(2):8. doi: 10.1007/s11910-018-0814-x. PMID: 29442178.
 • Vučković, S. (2018). Cannabinoids and Pain: New Insights From Old Molecules. Frontiers. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2018.01259/full.
 • Koppel, B. S., Brust, J. C., Fife, T., Bronstein, J., Youssof, S., Gronseth, G., & Gloss, D. (2014). Systematic review: efficacy and safety of medical marijuana in selected neurologic disorders: report of the Guideline Development Subcommittee of the American Academy of Neurology. Neurology, 82(17), 1556–1563. https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000000363.
 • Hernández Mendoza, L. M. (2019). Cannabinoides y esclerosis múltiple.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.