Logo image
Logo image

Silmän melanooma: oireet ja syyt

2 minuuttia
Silmän melanooma on krooninen sairaus, joka vaikuttaa silmään. Se saattaa jäädä huomaamatta alkuvaiheessaan, ja se voi ajan myötä johtaa näköongelmiin ja sokeuteen.
Silmän melanooma: oireet ja syyt
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Silmän melanooma on terveysongelma, joka vaikuttaa nimensä mukaan silmiin. Melanooma on eräänlainen syöpä, joka on peräisin soluista, melanosyyteistä. Ne ovat vastuussa iholle, silmille ja hiuksille väriä antavan pigmentin tuottamisesta.

Miten tämäntyyppinen syöpä kehittyy, miten lääkärit voivat havaita sen ja mitkä ovat sen tyypillisimpiä oireita? Kerromme kaiken tämän alla, joten jatka lukemista.

Mikä on silmän melanooma?

Silmässä on monia osia, joten tämä melanooman muoto ja nimi riippuvat siitä silmän alueesta, johon se vaikuttaa.

Kun silmän melanooma vaikuttaa uveaan, silmän kerrokseen, joka on vastuussa veren kuljettamisesta tässä elimessä, kyseessä on uveal-melanooma. Jälkimmäinen muodostaa 85 prosenttia silmämelanooman tapauksista maailmassa, ja sitä sairastaa noin 6 ihmistä miljoonaa asukasta kohden vuodessa.

Silmän melanooman syyt

Nykyään silmän melanoomaan johtavat mekanismit eivät ole täysin selviä. On kuitenkin olemassa riskitekijöitä, jotka asiantuntijat yhdistävät tämän taudin kehittymiseen. Voimme korostaa seuraavaa:

 • Ihonväri (98 % tapauksista esiintyy vaaleaihoisilla).
 • Iiriksen vaalea väri (liittyy geenimutaatioihin, jotka altistavat tietyntyyppiselle melanoomalle).
 • Epätyypillisten luomien esiintyminen iholla.

Asiantuntijat uskovat myös, että pitkällä iällä (yli 70-vuotiaat) on tärkeä rooli tämän taudin ilmaantumisessa. Toisaalta joillakin sairauksilla näyttää olevan yhteys näihin terveysongelmaan:

 • Okulodermaalinen melanosytoosi
 • Neurofibromatoosi tyyppi 1
 • Li-Fraumenin oireyhtymä
 • Melanooma missä tahansa muussa kehon osassa (etäpesäkkeiden riski silmämunassa)
Some figure
Monissa tapauksissa silmämelanooma esiintyy ilman oireita. Tästä syystä lääkärit havaitsevat sen usein tutkimuksilla, koska silmäongelmaa epäillään.

Lue myös: Kuivat silmät vaihdevuosien aikana

Oireet ja diagnoosi

Tämän terveysongelman oireiden standardin määrittäminen on vaikeaa. Oireiden esiintyminen vaihtelee silmävaurion sijainnin mukaan. Itse asiassa on yleistä, että sairastuneilla henkilöillä ei ole lainkaan oireita. Tämä tarkoittaa, että meidän on oltava todella valppaina näköterveytemme suhteen.

Kun oireita ilmaantuu, ne liittyvät yleensä siihen, että se vaikuttaa verkkokalvoon ja aiheuttaa näön menetyksen, vilkkuvia valoja näkökentässä sekä muita näkökentän vikoja.

Silmän melanooma ei aiheuta kipua, ellei se leviä silmää ympäröiviin rakenteisiin. Tämä lisää painetta silmän sisällä tai aiheuttaa tulehdusta.

Koska oireet ovat melko epätarkkoja, silmämelanooman diagnoosi on yleensä satunnainen. Tämä tarkoittaa, että asiantuntijat havaitsevat sen usein rutiininomaisissa silmätutkimuksissa tai käymällä silmälääkärillä silmäsairautta epäiltäessä.

Kun asiantuntijat epäilevät silmämelanoomaa, diagnoosia auttaa yleensä silmän ultraääni, joka vahvistaa taudin 95 prosentissa tapauksista.

Hoito

Aiemmin lääkärit hoitivat silmämelanoomaa poistamalla sairaan silmän. Nykyään tätä käytäntöä ei enää käytetä onkologisten hoitojen edistymisen ansiosta.

Sädehoito ja kohdennettu kemoterapia auttavat silmämunan säilymisessä 90 prosentissa tapauksista. Korkea säteily voi kuitenkin aiheuttaa vaurioita tai näön menetystä verkkokalvon ja näköhermon osallistumisen vuoksi.

Fotodynaaminen hoito lupaa ratkaista nämä ongelmat, mutta sitä ei ole vielä yleisesti hyväksytty tietojen puutteen vuoksi.

Some figure

Lue myös: Hoida silmätulehdus näillä 5 luontaishoidolla

Muiden elinten osallistuminen ja selviytyminen

Yksi suurimmista huolenaiheista parantumisen jälkeen on todennäköisyys, että syöpä ilmaantuu muualle kehoon.

Vuonna 2009 tehdyn tutkimuksen mukaan 25–33 prosentilla potilaista, joilla oli tämä terveysongelma, diagnosoitiin metastaattinen syöpä 10 vuoden sisällä. Maksa on näissä tapauksissa elin, johon etäpesäkkeet vaikuttavat eniten.

Jotkut asiantuntijat kannattavat rutiinitutkimuksia 4–6 kuukauden välein metastaasien varhaisen havaitsemiseksi, kun taas toiset uskovat, että tällä toimenpiteellä ei ole vaikutusta. Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että metastaattisen syövän varhainen havaitseminen ei liity potilaiden parantuneeseen eloonjäämiseen.

Yhteenvetona voidaan todeta, että potilailla, joilla on silmämelanooma, on suhteellisen hyvä eloonjäämisaste, 70-80 %, 5 vuotta diagnoosin jälkeen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Damato, B. E., & Coupland, S. E. (2012). Ocular melanoma. Saudi Journal of Ophthalmology. https://doi.org/10.1016/j.sjopt.2012.02.004
 • Jovanovic, P., Mihajlovic, M., Djordjevic-Jocic, J., Vlajkovic, S., Cekic, S., & Stefanovic, V. (2013). Ocular melanoma: An overview of the current status. International Journal of Clinical and Experimental Pathology.
 • Eagle, R. C. (2013). The pathology of ocular cancer. Eye (Basingstoke). https://doi.org/10.1038/eye.2012.237
 • Shields, C. L., Furuta, M., Thangappan, A., Nagori, S., Mashayekhi, A., Lally, D. R., … Shields, J. A. (2009). Metastasis of uveal melanoma millimeter-by-millimeter in 8033 consecutive eyes. Archives of Ophthalmology. https://doi.org/10.1001/archophthalmol.2009.208
 • Tratamiento del melanoma ocular uveal (PDQ®)–Versión para pacientes – instituto nacional del cáncer. (2007). Retrieved from https://www.cancer.gov/espanol/tipos/ojo/paciente/tratamiento-melanoma-ocular-pdq

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.