Logo image
Logo image

Kuinka lisätä tietoisuutta glaukoomasta?

3 minuuttia
Glaukooma on maailmanlaajuisesti yksi yleisimmistä näkökyvyn menettämisen syistä. Glaukooman varhainen diagnosointi voi kuitenkin parantaa sairauden ennustetta. Tämän päivän artikkelissa käsitellään glaukoomaa ja mainitaan myös joitain tapoja, joilla ihmiset voivat lisätä tietoisuuttaan tästä sairaudesta.
Kuinka lisätä tietoisuutta glaukoomasta?
Viimeisin päivitys: 30 kesäkuuta, 2021

Kaikkialla maailmassa on organisaatioita, joiden tehtävä on lisätä tietoisuutta glaukoomasta ja vähentää glaukooman vaikutusta väestöön. Tämä johtuu siitä, että tauti johtaa vesipitoisen aineen huonoon tyhjentymiseen, mikä lisää nesteen määrää silmässä ja sen seurauksena silmänsisäinen paine nousee.

Maailmanlaajuisesti tämän sairauden vaikutus ihmisten terveyteen on valtava, koska se on neljänneksi suurin näön menetyksen syy ja siitä kärsii yli 8 miljoonaa ihmistä. Onneksi kuitenkin noin 90 % sairauden aiheuttamista ongelmista on korjattavissa, kunhan glaukooma havaitaan varhaisessa vaiheessa.

Maailman glaukoomaviikko

Tämän tapahtuman tarkoitus on lisätä tietoisuutta glaukoomasta ja sen haitallisista vaikutuksista. Lisäksi tapahtuma kannustaa väestöä tarkistuttamaan näkönsä määräajoin suoritettavilla testeillä. Tietoisuuden ja testauksen lisääntyessä, mahdollisuus glaukooman diagnosointiin sen varhaisessa vaiheessa kasvaa.

Mitkä ovat tämän viikon tavoitteet?

Maailman glaukoomaviikon tavoitteet tulevat esiin iskulauseessa: “keskittykää glaukoomaan” ja toinen tavoite on kohdistaa tätä viestiä eri aloille. Kaikkein keskeisimpiä tavoitteita ovat kuitenkin seuraavat:

 • Antaa tietoa glaukooman aiheuttamista riskeistä.
 • Lisätä tietoisuutta säännöllisen testauksen tärkeydestä.
 • Antaa tietoa riskiryhmistä, joiden tulisi kiinnittää erityistä huomiota tähän tautiin.
 • Lopuksi, jotta ihmiset tulisivat tietoisiksi oikea-aikaisen hoidon tarpeesta.
Some figure
Glaukooman diagnosointi varhaisessa vaiheessa parantaa suuresti ennustetta ja riittävä hoito estää sokeutumisen.

Tapahtumat

Tapahtumien määrä kasvaa jatkuvasti. Messut ovat yksi tärkeimmistä tekijöistä ja niillä on suurin vaikutus väestöön. Täällä asiantuntijat voivat kertoa mahdollisista edistysaskeleista glaukooman hoidossa. He järjestävät myös kampanjoita sosiaalisissa verkostoissa ja eri medioissa, jotta asiaankuuluva tieto tavoittaisi mahdollisimman suuren yleisön.

On tärkeää mainita, että eri maissa on ilmaisia ​​testauspäiviä glaukooman varhaiseen havaitsemiseen. Tämä strategia kerää huomiota toimintaan.

Riskiryhmät

Diagnoosi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa on aina etu, jotta glaukoomatapausten määrä ei saavuta kriittisiä tasoja. Tämän lisäksi riskiryhmien ymmärtäminen mahdollistaa eriytetyn ja tehokkaan seurannan.

Alla on mainittu kriteereitä, joiden perusteella henkilö voi kuulua glaukooman riskiryhmään:

 • Sairastaa sokeritautia
 • Yli 60-vuotias
 • Likinäköisyys (lyhytnäköisyys)
 • Lähisukulaisia, joilla on glaukooma
 • Afrikkalaista alkuperää
 • Kaukonäköisyys

Varhaisen diagnoosin merkitys

Maailman glaukoomaviikon jälkeen asiantuntijat ovat alkaneet suositella silmätestin tekemistä kahden vuoden välein. Varhaisen diagnoosin merkitys on, että vaikka menetettyä näköä ei olisikaan mahdollista palauttaa, hoidot voivat kuitenkin hidastaa sairauden pahenemista entisestään.

Suurin osa ajoissa havaituista glaukoomatapauksista ei vahingoita henkilön elämänlaatua. Lisäksi varhainen diagnoosi antaa lääkärille enemmän aikaa päättää parhaasta mahdollisesta hoitomenetelmästä.

Ammattilaiset suosittelevat silmien terveyden seurannan olevan jatkuvaa 40. ikävuoden jälkeen riippumatta siitä, kuulutko mainittuihin riskiryhmiin vai et.

Saatavilla olevat hoitomuodot

Hoitomuodot riippuvat potilaasta, ja lääkärit saattavat määrätä tippoja, laserleikkauksia tai käyttää suodatustekniikoita. Alta löydät glaukooman hoidossa käytettäviä hoitomenetelmiä:

 • Erilaiset silmätipat, kuten prostaglandiinit, beetasalpaajat, alfa-adrenergiset agonistit, hiilihappoanhydraasin estäjät, rho-kinaasin estäjät sekä mioottiset että kolinergiset yhdisteet.
 • Suun kautta annettava lääkitys silmänpaineen vähentämiseen, mutta vain tarvittaessa.
 • Leikkaus sisältää trabekulektomian (avaamalla reitin vesipitoiselle nesteelle silmän paineen helpottamiseksi) ja minimaalisesti invasiivisen glaukoomaleikkauksen, joka tunnetaan myös nimellä MIGS.
 • Laserhoito, selektiivinen lasertrabekuloplastia, jota käytetään avaamaan glaukoomaa.

Elämä glaukooman kanssa

Some figure
Glaukoomasta huolimatta henkilö voi elää hyvälaatuista elämää, vaikka varhainen diagnoosi nostaa sairauden hoitoennustetta. Glaukoomaa sairastavan henkilön on pyrittävä tekemään pieniä muutoksia sairauden etenemisen myötä.

Potilaan sopeutumisvaihe alkaa glaukooma diagnoosin ja hoitomuotojen valinnan jälkeen. Maailman glaukoomaviikko  pyrkiikin antamaan paljon tuke niille henkilöille jotka ovat tässä sopeutumisvaiheessa.

Lääkärin tapaamisia voidaan järjestää viikoittain tai kuukausittain silmänsisäisestä paineesta riippuen. Siksi viestintä ja luottamus lääkärin kanssa ovat tärkeitä tekijöitä glaukooman kanssa elämiseen, koska se helpottaa oikea-aikaista sopeutumista.

Lisäksi sinun on seurattava kaikkia aikaisemmin käyttämiäsi tai nykyään käyttämiäsi lääkkeitä sekä reaktioita, joita olet saanut jokaisesta niistä. Riippumatta siitä, onko lääkäri saanut kaikki tietosi vai ei.  Kuten näet, potilaan osallistumisesta ei ole haittaa tässä tilanteessa.

Tässä on muita yleisiä vinkkejä:

 • Säilytä oikeanlainen silmähygienia
 • Älä hiero silmiäsi, vaikka tunnet epämukavuutta lääkityksen kanssa
 • Käytä aurinkolaseja
 • Vähennä stressiä ja korosta emotionaalista vakautta välittömän sokeuden tilanteissa
 • Kommunikoi aktiivisesti ympäristösi kanssa
 • Ylläpidä normaalia elämää (ei kuitenkaan aktiviteetteja, jotka voivat vahingoittaa silmien terveyttä)

Maailman glaukoomaviikko lisää tietoisuutta ja kehottaa kuuntelemaan

Tämä tapahtuma on vain muistutus näkökyvyn tärkeydestä, sen hoidon tärkeydestä ja ongelmien varhaisesta havaitsemisesta. Yleinen suositus on suorittaa silmätesti 1-2 vuoden välein näköhermon terveyden varmistamiseksi.

Lopuksi, mikäli sinulla on diagnosoitu glaukooma, lisää päivittäiseen rutiiniisi tapoja jotka suojaavat näköäsi. Älä unohda glaukoomaa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Grupo de estudio colaborativo de glaucoma de tensión normal. La eficacia de la reducción de la presión intraocular en el tratamiento del glaucoma de tensión normal. 1998. Disponible en: https://doi.org/10.1016/S0002-9394(98)00272-4
 • Quigley H. Glaucoma de ángulo abierto. New England Journal of Medicine. 1993. Disponible en: 10.1056 / NEJM199304153281507
 • Bengtsson B. La prevalencia de glaucoma. British Journal of Ophthalmology. 1981. Disponible en: http://dx.doi.org/10.1136/bjo.65.1.46
 • Thylefors B y Négrel A. El impacto global del glaucoma. 1994. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2486713/
 • Tielsch J, Sommer A, Katz J, Royall R, Quigley H y Javitt J. Variaciones raciales en la prevalencia del glaucoma primario de ángulo abierto. The Baltimore Eye Survey. JAMA. 1991.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.