Logo image
Logo image

Sosiaalisen median hyödyt ja haitat

7 minuuttia
Sosiaalinen media mullisti ihmisten kommunikointitavan vuosisadan alussa. Tässä artikkelissa kerromme sen hyödyistä ja haitoista sekä tarjoamme tietojemme tueksi myös tieteellistä taustaa.
Sosiaalisen median hyödyt ja haitat
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Vaikka nykyään sosiaalisen median sivustoja on olemassa joka lähtöön, eräs asia on niille kaikille kuitenkin yhteistä: sosiaalisessa mediassa on kyse digitaalisesta tilasta, jossa ihmiset, brändit ja organisaatiot voivat liittyä toisiinsa ja olla vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Tässä artikkelissa pohdimme tarkemmin, mitä ovat sosiaalisen median hyödyt ja haitat.

Kuten filosofi Aristoteleskin toteaa, ihminen on luonnostaan sosiaalinen olento, joten ei ole mikään yllätys, että on luotu erilaisia työkaluja yhteyksien luomista varten. Niiden vaikutus onkin ylittänyt perinteisemmät kommunikointitavat. 

Alustat kuten Facebook, Twitter ja Instagram, jotka on alunperin luotu sitä varten, että niissä voidaan jakaa kuvia ja videoita perheen ja ystävien kesken, ovat ne samalla myös muokanneet perinteistä kaupankäynnin mallia. Niitä myös pidetään ihanteellisina kanavina erilaisten tapahtumien promoamiseen. Kaikki ei kuitenkaan ole pelkkää ruusuilla tanssimista tässäkään asiassa.

Seuraavaksi kerromme, mitä ovat sosiaalisen median hyödyt ja haitat. Tällä tavoin pystyt hyödyntämään sosiaalista mediaa parhaalla mahdollisella tavalla, mutta myös havaitsemaan sen mahdolliset riskit.

Sosiaalisen median hyödyt

Jotkut uskovat, että sosiaalinen media merkitsee alkua ihmiskunnan tuholle. Tämä voi pitää paikkansa tietyssä määrin. Emme kuitenkaan voi kieltää sitä faktaa, että sosiaalisella medialla on myös tiettyjä positiivisia puolia.

1. Inspiroi terveellisempään elämään

Kuvat ja reseptit kauniista salaateista Instagramissa, treenivideot jotka auttavat ihmisiä pudottamaan painoa sekä vaikuttajien tekemät postaukset terveydestä toimivat monien ihmisten inspiraation lähteenä terveellisen elämän tavoittelemiseen.

Vaikkakin tämän hyödyn raja saattaa vaikuttaa häilyvältä, on kuitenkin totta että sosiaalinen media tarjoaa tukea sekä toimii alustana, jossa ihmiset voivat keskustella ajatuksistaan. Tämä ympäristö tarjoaa omanlaisen yhteisön, jolla on selkeästi määritellyt tavoitteet.

The Journal of Health and Social Behaviorjulkaisun mukaan sosiaaliset yhteydet voivat tarjota merkittävän emotionaalisen tuen, mikä vaikuttaa parantavasti kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Some figure
Monet hyödyntävät sosiaalista mediaa parantaakseen fyysistä kuntoaan sekä kokonaisvaltaista hyvinvointiaan.

2. Mahdollistaa yhteyden ihmisiin kaikkialla maailmassa

Suurin osa ihmisistä käyttää sosiaalista mediaa ollakseen yhteydessä perheenjäsenten ja ystävien kanssa, mutta myös ollakseen vuorovaikutuksessa sekä keskustellakseen ihmisten kanssa ympäri maailman.

Sosiaalisessa mediassa ystävyys voi olla vain muutaman klikkauksen päässä ja voit seurata ihmisiä sellaisista maista, joista et ole ehkä koskaan ennen kuullutkaan.

3. Voit kommunikoida ihmisten kanssa välittömästi

Lankapuhelimet ja kirjeet jäivät unholaan sosiaalisen median ansiosta. Sinun tarvitsee vain jättää kommentti sen henkilön postaukseen, johon haluat saada yhteyden ja saat välittömästi ilmoituksen, kun kyseinen henkilö on sinulle vastannut.

Monella alustalla, joka ei alunperin ole tarkoitettu viestittämiseen, on kuitenkin mahdollisuus myös lähettää viestejä. Tarvitset vain älypuhelimen, tietokoneen tai läppärin lähettääksesi ja saadaksesi viestejä ympäri maailman.

4. Näet uutisia reaaliajassa

Internetin aikakausi on mahdollistanut sen, että mediat voivat raportoida tapahtumista välittömästi. Nyt jokainen voi levittää uutisia, jotta kaikki muutkin ovat tietoisia maailman ajankohtaisista tapahtumista.

On vaikeaa ajatella, että ennen ihmisten tuli odottaa seuraavaan päivään lukeakseen uusimmat uutiset tai odottaa television uutislähetyksiä. Nykyään ei tarvitse juurikaan odotella. Katsaus sosiaaliseen mediaan ja saat hetkessä kaiken tarvittavan informaation. 

5. Toimii apuvälineenä lainvalvonnassa

Sosiaalisesta mediasta on tullut väline, joka auttaa viranomaisia jäljittämään sekä pidättämään sellaisia henkilöitä, jotka kehuskelevat tekemillään rikoksilla internetissä.

Yhdysvalloissa 73 % poliiseista sanoo, että sosiaalisen median avulla rikos on mahdollista selvittää nopeammin. Asiantuntijat arvioivat, että 85 % Espanjan poliisilaitoksista hyödyntää sosiaalista mediaa rikosten tutkimisessa ja ratkaisussa.

6. Auttaa kasvattamaan brändin näkyvyyttä

Oli kyse sitten henkilökohtaisesta tai yrityksen brändistä, on sosiaalinen media hyvä vaihtoehto kontaktoida niin uusia kuin nykyisiäkin asiakkaita. Yhä useammat digitaaliset alustat toimivat paikkana myydä ja esitellä tuotteita, joko samalla sivustolla tai ohjaten asiakkaat yrityksen omille kotisivuille.

Lisäksi sosiaalisesta mediasta on tullut freelancereiden, yksityisyrittäjien ja muiden pienten yritysten tärkein liittolainen, sillä he eivät voisi toimia samalla tavalla ilman sosiaalisen median kanavia.

7. Voi parantaa koulussa suoriutumista

Grunwald Associates LLC.:n ja The National School Boards Associationin yhdessä tehdyn tutkimuksen mukaan 60 % sosiaalista mediaa käyttävistä opiskelijoista käyttää sitä koulutuksellisiin tarkoituksiin. Asiantuntijoiden mukaan 50 % opiskelijoista käyttää sosiaalista mediaa keskustellakseen kotitehtävistä.

Lisäksi tutkijat ovat saaneet selville, että opiskelija voi parantaa arvosanojaan jopa 50 % sekä merkittävästi vähentää poissaoloja koulusta hyödyntäen sosiaalisen median ohjelmia.

8. Auttaa ujoja ja eristyneitä ihmisiä löytämään yhteyden muihin

Common Sense Median julkaiseman tutkimuksen mukaan 29 % teini-ikäisistä tuntee itsensä vähemmän ujoiksi ja ulospäinsuuntautuneimmaksi käyttäessään sosiaalista mediaa. 20 % teini-ikäisistä sanoi sosiaalisen median alustojen käytön parantavan itseluottamustaan, suosiotaan sekä ymmärrystä muita ihmisiä kohtaan.

Asiantuntijat liittävät nämä tulokset sosiaalisen median tarjoamaan anonymiteettiin. Sen ansiosta lapset, nuoret ja nuoret aikuiset, joilla muuten voi olla vaikeuksia olla tekemisissä muiden ihmisten kanssa, saavat tuntea olonsa mukavaksi ja jutella sekä olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa, mikä parantaa itseluottamusta.

9. Mahdollistaa tiedon jakamisen ja oppimisen

Sosiaalisen median alustat tarjoavat myös tietoa ja niiden kautta voi oppia uutta. Voit jakaa muiden kanssa omaa tietämystäsi, mutta myös oppia muilta, esimerkiksi lukemalla tieteellisiä artikkeleita, katsomalla videoita tai käymällä virtuaalisilla kursseilla tai oppitunneilla.

10. Tarjoaa innovaatioita ja monipuolisuutta

Sosiaalinen media on muuttunut paljon sen alkuajoista. Alustat, jotka alunperin luotiin sitä varten, että henkilö sai jakaa ystävien ja perheen kesken valokuvia ja videoita, ovat nyt monitarkoituksellisia alustoja, joita voi käyttää esimerkiksi tuotteiden sekä palveluiden ostamiseen ja myymiseen.

Sosiaalisen median haitat

Sosiaalisen median huonoista puolista on myös tärkeää olla tietoinen, ja seuraavaksi kerromme joistakin sen haitoista yksityiskohtaisemmin.

1. Yksityisyys voi olla uhattuna

Mitä enemmän tietoa jaetaan sosiaalisen median verkostoissa, sitä vähemmän yksityisyyttä ihmisellä on. Jotkut käyttöehdot saattavat jopa sallia sivustojen käyttää käyttäjänsä omaa sisältöä.

On myös tärkeää olla tarkkaavainen yksityisyyteen liittyvän tiedon kanssa. Esimerkiksi lasten osoitteiden ja valokuvien jakaminen saattaa aiheuttaa turvallisuusriskin.

2. Saattaa altistaa nettikiusaamiselle, pedofiileille sekä seksuaalissävytteiselle viestimiselle

Vaikka nämä tekijät vaikuttavatkin suurimmaksi osaksi lapsiin, teini-ikäisiin ja nuoriin aikuisiin, jokainen sosiaalisen median käyttäjä voi kuitenkin joutua näiden varjopuolien uhriksi.

Äärimmäisimmissä tapauksissa, tällainen toiminta voi johtaa:

  • stressiin ja ahdistuneisuuteen
  • masennukseen
  • seksuaaliseen ahdisteluun ja raiskaukseen
  • itsemurhaan

3. Saattaa levittää valheellista tai epäluotettavaa informaatiota

Yksi sosiaalisen median haittapuolista on se, kuinka nopeasti sen käyttäjät voivat levittää valheellista informaatiota. Hyvin suosituksi tulleiden valeuutisten tavoitteena on antaa ihmisille väärää tietoa sekä vahingoittaa heitä.

Siksi onkin tärkeää tarkistaa tieto monista lähteistä sekä oppia tunnistamaan, milloin lukemasi uutiset ovat aitoja ja milloin ei.

4. Saattaa vähentää kasvokkain tapahtuvaa vuorovaikutusta

Ruutujen ja klikkausten kautta tapahtuvan vuorovaikutuksen helppous on johtanut perinteisten ja tavallisten kasvokkain tapahtuvien keskustelujen vähentymiseen.

Vaikka voikin olla vaikeaa uskoa, tämä voi pidemmällä aikavälillä vaikuttaa ihmiseen negatiivisesti, sillä silloin ei pääse kehittämään sosiaalisia taitoja, joita vaaditaan digitaalisten alustojen ulkopuolella. Jotkut asiantuntijat ovatkin sitä mieltä, että sosiaalinen media saattaa kannustaa antisosiaalisiin käyttäytymismuotoihin.

5. Saattaa häiritä unirytmiä

Sosiaalinen media saattaa koukuttaa sekä vaikuttaa ihmisen lepohetkiin. Älypuhelinten ruudun tuottaman sinisen valon ja häiriintyneen unirytmin välillä on havaittu olevan yhteys. Tämä johtuu siitä, että monet laittavat keskustelut, vuorovaikutuksen tai nettisivujen selailun oman leponsa edelle.

Some figure
Ruudun tuijottaminen yöaikaan voi olla haitallista, sillä se saattaa häiritä kehon tarvitsemaa lepoa.

6. Se lisää paikoillaan pysymistä

Aktiivisuus sosiaalisessa mediassa tarkoittaa usein paljon paikoillaan pysymistä todellisessa elämässä. Kun tapaat sosiaalisen median alustoilla ihmisiä, olet heidän kanssaan vuorovaikutuksessa sekä juttelet heille,  jolloin sinun pitää istua pitkiä aikoja paikoillasi.

Huono uutinen on se, että jos istut paikoillasi yli 70 minuuttia joka päivä, saatat aiheuttaa vahinkoa kehollesi, ja se voi lisätä istumaan painottuvaa elämäntyyliä.

7. Sosiaalisen median liikakäyttö voi vaikuttaa koulussa suoriutumiseen

Vaikka sosiaalista mediaa koulutuksellisiin tarkoituksiin käyttävät oppilaat tapaavat saada parempia arvosanoja, Educational Psychology Review -julkaisussa esitetty tutkimus osoittaa, että he jotka opiskellessaan tai kotitehtäviä tehdessään käyttävät Instagramia saattavat saada heikompia arvosanoja.

Sama pätee myös heihin, jotka usein kirjautuvat sosiaalisen median profiileihin, lähettävät paljon viestejä ja postaavat kuvia ja yleisesti viettävät paljon aikaa näillä sivustoilla.

Vaikka nämä tutkimustulokset eivät olekaan lopullisia, asiantuntijat suosittelevat vanhempia olemaan kiinnostuneita lapsensa sosiaalisen median käytöstä sekä tarpeen tullen puuttumaan siihen.

8. Saattaa kasvattaa riskiä mielenterveyden häiriöihin

American Journal of Health Behaviour -julkaisussa esitetyn tutkimuksen mukaan, sosiaalisen median käyttö voi liittyä todennäköisyyteen kärsiä masennuksesta tai ahdistuksesta. Samaten asiantuntijat arvelevat, että riippuvuutta aiheuttavan luonteensa vuoksi sosiaalisen median käyttö voi laukaista narsistisia, hyperaktiivisia sekä kapinallisia käyttäytymismuotoja.

9. Vähentää tuotteliaisuutta

Aivan kuten sosiaalisen median hyödyntäminen hyvällä tavalla voi parantaa tuotteliaisuutta, sen sopimaton käyttö voi tuhlata runsaasti aikaasi.

Vuonna 2018 aikuiset viettivät keskimäärin 142 minuuttia päivässä sosiaalisen median parissa. Vuonna 2019 tämä aikamäärä kasvoi kahteen ja puoleen tuntiin ja vuonna 2020 kolmeen tuntiin päivässä. Ihmiset viettävät enemmän aikaansa sosiaalisessa mediassa kuin muiden aktiviteettien parissa, kuten televisiota katsellen, urheillen tai shoppaillen.

10. Voi altistaa huijauksille ja identiteettivarkauksille

Erilaiset huijaukset sosiaalisessa mediassa ovat hyvin yleisiä. Tästä syystä onkin tärkeää olla erityisen tarkkana oletetuista hinnoista, alennuskupongeista, työtarjouksista, liiketoimintamahdollisuuksista, mielipidekyselyistä, lahjoituksista ja monista muista seikoista. Samaten kannattaa olla varovainen erilaisten väärennettyjen erikoistoimintojen kanssa, jotka esimerkiksi “mahdollistavat” sivustosi värimaailman ja tyylin vaihdon.

Myös identiteettivarkaudet ovat yleisiä haittapuolia sosiaalisessa mediassa. Niitä tehdään hyötymistarkoituksessa ja ne liittyvät usein erilaisiin huijausrikoksiin. Jos joudut identiteettivarkauden uhriksi, ilmoita asiasta välittömästi poliisille.

Sosiaalisen median hyödyt ja haitat riippuvat sen käyttötarkoituksista

Sosiaalinen media mullisti ihmisten välisen kommunikoinnin vuosisadan alussa. Aivan kuten muillakin osa-alueilla, myös sosiaalisessa mediassa ilmenee niin hyötyjä kuin haittojakin. Siksi onkin tärkeää tulla tietoiseksi sosiaalisen median alustoista saadaksesi niistä parhaan mahdollisen hyödyn ja välttyäksesi joutumasta niiden ansoihin.

Tärkeimmät sosiaalisen median hyödyt ovat seuraavat: pystyt olemaan yhteydessä ihmisiin ympäri maailman, sitä kautta voit seurata erilaisia medioita, se tarjoaa uutisia reaaliajassa, se toimii inspiraationa terveyden kohentamiseen sekä tarjoaa innovaatioita ja monipuolisuutta.

Vastakohtana sen sijaan sosiaalisen median haittapuolia ovat: voi vaarantaa yksityisyytesi, nostaa riskiä nettikiusaamiselle, saattaa altistaa pedofiileille, saattaa häiritä unirytmiä, saattaa edistää istumiseen painottuvaa elämäntyyliä sekä altistaa erilaisille huijauksille ja identiteettivarkauksille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Umberson, D., & Montez, J. K. (2010). Social relationships and health: a flashpoint for health policy. Journal of health and social behavior, 51 Suppl(Suppl), S54–S66. https://doi.org/10.1177/0022146510383501
  • Lexis Nexis [Published July 18, 2012]. Role of Social Media in Law Enforcement Significant and Growing. Available from: https://www.lexisnexis.com/en-us/about-us/media/press-release.page?id=1342623085481181
  • Common Sense Media [Published June 26, 2012]. Social Media, Social Life: How Teens View Their Digital Lives, 2012. Available from: https://www.commonsensemedia.org/research/social-media-social-life-how-teens-view-their-digital-lives-2012/key-finding-2%3A-teens-more-likely-to-report-positive-impact–
  • Espinosa, P., & Clemente, M. (2010). Media effects on antisocial behavior in children and adolescents. In M. Frías-Armenta & V. Corral-Verdugo (Eds.), Psychology of emotions, motivations and actions. Bio-psycho-social perspectives on interpersonal violence. Nova Science Publishers, 233–257.
  • Marker, C., Gnambs, T. & Appel, M. (2018). Active on Facebook and Failing at School? Meta-Analytic Findings on the Relationship Between Online Social Networking Activities and Academic Achievement. Educ Psychol Rev 30, 651–677. https://doi.org/10.1007/s10648-017-9430-6
  • Shensa, A., Sidani, J. E., Dew, M. A., Escobar-Viera, C. G., & Primack, B. A. (2018). Social Media Use and Depression and Anxiety Symptoms: A Cluster Analysis. American journal of health behavior, 42(2), 116–128. https://doi.org/10.5993/AJHB.42.2.11

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.