Diabeettiset silmäsairaudet: mitä niistä tulisi tietää

Diabeettiset silmäsairaudet on yhteinen nimitys sairauksille, jotka eivät usein oireile ennen kuin vahinko on jo merkittävä. Ne voivat vaikuttaa näköön aiheuttamalla jopa sokeutta.
Diabeettiset silmäsairaudet: mitä niistä tulisi tietää

Viimeisin päivitys: 23 helmikuuta, 2021

Korkea verensokeri aiheuttaa lukuisia elimiin ja elimistöihin vaikuttavia sairauksia. Ja se tekee sen ilman oireita. Diabetes voi johtaa diabeettiseen silmäsairauteen, joka koostuu siis eri silmäongelmista.

Asiantuntijat kertovat usein diabeteksen vaikutuksesta sydän- ja verisuonielimistöön, mutta sen vaikutus näköön jää vähemmälle huomiolle. Diabeettiset silmäsairaudet voivat johtaa täydelliseen sokeutumiseen. Suurin osa näistä sairauksista johtuu huonosti hallinnassa olevasta diabeteksesta.

Diabeettiset silmäsairaudet: miksi niitä esiintyy?

Diabetes on krooninen glukoosiin liittyvä sairaus. Haima ei pysty syntetisoimaan tarpeeksi insuliinia tai kudokset eivät pysty käyttämään sitä oikein.

Insuliini on tärkeä aine, joka mahdollistaa glukoosin pääsyn soluihin. Kun se toimii oikealla tavalla, nousee veren glukoositaso. Tämä vahingoittaa kudoksia. Mayo Clinic -klinikan asiantuntijoiden mukaan diabeettista silmäsairautta esiintyy siksi, että korkea verensokeri vahingoittaa silmän takaosan (verkkokalvo) verisuonia. 

Diabetesta pidetään hiljaisena sairautena, joka voi johtaa vakaviin komplikaatioihin, mikäli sitä ei havaita ajoissa. Yhdysvaltain kansallinen diabetes-, ruoansulatus- ja munuaissairauksiin erikoistunut laitos (NIDDK) huomauttaa, että diabeteksen oireet yhdistetään yleensä lääkityksessä tai sairauden hallinnassa tapahtuvaan muutokseen.

Pitkäaikaista vahinkoa esiintyy kuitenkin jo diabeteksen esiasteiden aikana. Se on tila, jossa glukoositaso on normaalia korkeampi. Se ei kuitenkaan ole välttämättä tarpeeksi korkea sairauden diagnosoimiseksi.

diabeettiset silmäsairaudet
Diabeteksen komplikaatiot voivat olla peräisin lääkkeiden huonosta hallinnasta tai pitkittyneestä hoidon puutteesta.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Ehkäise kaihia näillä 7 ruoalla

Merkittävimmät diabeettiset silmäsairaudet

Diabeettiset silmäsairaudet on yhteinen nimitys silmäongelmille, joita diabetes voi aiheuttaa. Niistä yleisimpiä ovat diabeettinen retinopatia, diabeettinen makulaturvotus, glaukooma ja kaihi. Alla kerromme tarkemmin näistä sairauksista.

Diabeettinen retinopatia

Diabeettinen retinopatia on sairaus, joka johtuu verkkokalvoon hapettunutta verta kantaviin verisuoniin kohdistuneesta vauriosta. Verkkokalvo on valolle herkkä kerros, joka reunustaa silmän sisäosaa silmän takaosassa.

Diabeettinen retinopatia on yksi tavallisimmista diabeettisista silmäongelmista. Se syntyy yleensä vaiheittain. Kuten American Academy of Ophthalmologyakatemia toteaa, ei diabeettisen retinopatian ensimmäinen vaihe ole proliferatiivinen.

Näin ollen verisuonet alkavat heiketä tai vuotaa verkkokalvoon. Tässä vaiheessa syntyy diabeettinen makulaturvotus, joka aiheuttaa yleensä näön hämärtymistä. Se voi johtaa myös joissakin tapauksissa verisuonten iskemiaan.

Kun retinopatia etenee, tulee siitä proliferatiivinen. Tämä vaihe koostuu uusien verisuonten kasvusta (kyseistä prosessia kutsutaan myös neovaskularisaatioksi tai angiogeneesiksi). Nämä verisuonet ovat heikkoja ja voivat vahingoittua sekä vuotaa verta.

Verenvuoto heikentää näköä. Silmään voi muodostua myös arpikudosta, joka tekee silmän sisäosasta läpinäkymättömämmän. Valo ei siis pääse verkkokalvoon oikealla tavalla.

Diabeettinen makulaturvotus

Diabeettinen makulaturvotus on toinen tavallinen diabeettinen silmäsairaus. Kuten kerroimme jo edellisessä osiossa, ilmestyy se usein retinopatian seurauksena. Se tarkoittaa nesteen kerääntymistä makulaan aiheuttaen siten tulehdusta. 

Makula sijaitsee verkkokalvon keskiosan lähellä. Se on vastuussa keskinäöstä, korkeasta resoluutiosta sekä värinäöstä. Tästä syystä diabeettinen makulaturvotus voi johtaa ajan kuluessa näönmenetykseen tai jopa sokeuteen.

Glaukooma

Glaukooma on myös yksi yleisistä diabeettisista silmäsairauksista. Sitä aiheuttaa silmän sisäisen paineen lisääntyminen. Silmän kuivatusjärjestelmä vahingoittuu, mikä saa nesteen kerääntymään silmän etuosaan.

Tämä vahingoittaa optista hermoa. Kuten Meksikon diabetesliitto kertoo, pidetään glaukoomaa toiseksi suurimpana sokeutta aiheuttavana ja suurimpana peruuttamatonta sokeutta aiheuttavana syynä.

Diabeetikoiden riski sairastaa tätä sairautta on kaksi kertaa terveitä ihmisiä suurempi. Oireita esiintyy yleensä progressiivisesti ja näkö heikkenee vaiheittain.

Kaihi

Tämä sairaus on myös todella yleinen terveiden ihmisten keskuudessa. Se yhdistetään ikääntymiseen. Kyseessä on kulumisprosessi, jossa silmien linsseistä tulee utuisempia.

Tämä vaikeuttaa näkemistä. Asiantuntijat pitävät sitä diabeettisena sairautena, koska diabetes nopeuttaa prosessia. Toisin sanoen, diabetesta sairastavat ihmiset saavat kaihin nuoremmalla iällä kuin muut.

Diabeettiset silmäsairaudet: milloin tulisi käydä lääkärissä?

Diabeettiset silmäsairaudet ovat sairauksia, jotka eivät usein osoita mitään oireita, ennen kuin vahinko on jo merkittävä. Tästä syystä asiantuntijoiden mielestä on tärkeää, että diabeetikot käyvät kattavissa silmätutkimuksissa säännöllisesti.

Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC) mukaan melkein kaikki diabeettiset silmäsairaudet on estettävissä. Jotta se olisi mahdollista, on muutos tärkeää havaita ajoissa ja aloittaa tiukka verensokerin hallinta.

Lääkärit suosittelevat kaikkien diabetesta sairastavien käyvän silmä- ja näkötesteissä vähintään kerran vuodessa. On tärkeää, että korkeasta verenpaineesta tai korkeasta kolesterolista kärsivät potilaat käyvät testeissä vielä useammin.

Jatkuva korkea verensokeritaso lisää diabeettisten silmäsairauksien riskiä. On siis tärkeää, että diabeetikot hallitsevat verensokeria koko päivän ajan. Sillä tavoin he voivat välttyä verensokerihuipuilta hoidon avulla.

Muista, että mikäli sinulla diagnosoidaan diabetes tai diabeteksen esiaste, on tärkeää käydä lääkärissä ja tarkastuskäynneillä. Älä jää odottamaan oireita tai komplikaatioita, vaan käy lääkärissä.

Diabeettiset silmäsairaudet ovat iso ongelma diabeetikoiden keskuudessa.
Oftalmoskopia on testi, jonka avulla lääkäri näkee verkkokalvon ja arvioi valtimoiden tilan.

Diabeettisten silmäsairauksien hoito

Lääkkeet voivat tehota diabeettisen retinopatian varhaisiin vaiheisiin. Käytetyimpiä lääkkeitä ovat anti-VEGF-valmisteet sekä kortikosteroidit. Anti-VEGF-valmisteet vähentävät verkkokalvon ympärillä olevien verisuonten proliferaatiota. Lääkärit pistävät niitä silmään injektiona. Ne vähentävät myös makulaturvotusta.

Kortikosteroidit puolestaan hallitsevat turvotusta. Lääkkeet eivät kuitenkaan tehoa joissakin tapauksissa, jolloin tulee suorittaa leikkaus. Barcelonassa sijatisevan sairaalan mukaan lääkäreiden täytyy turvautua leikkaukseen seuraavissa tapauksissa:

  • Erittäin tiheä tai toistuva silmän verenvuoto
  • Makulaturvotus, joka ei reagoi hoitoihin
  • Verkkokalvon irtauma

Diabetes on hiljainen sairaus

Diabeettiset silmäsairaudet johtuvat huonosta glykeemisen indeksin hallinnasta, varsinkin ihmisillä, joiden diabetes on diagnosoitu jo monta vuotta aikaisemmin. Haluamme kuitenkin korostaa sitä, että useimmat näistä sairauksista ovat estettävissä.

Tästä syystä on tärkeää, että potilas käy lääkärissä vuosittain tai puolen vuoden välein. Ravintosuositusten ja elämäntyylimuutosten noudattaminen voi vähentää sairauksien esiintyvyyttä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
2-tyypin diabetes ja ruokavalio
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
2-tyypin diabetes ja ruokavalio

2-tyypin diabetes ja ruokavalio kulkevat käsi kädessä sekä hyvässä että pahassa. Otetaan selvää, mitä tulee syödä ja mitä tulee välttää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.