Logo image
Logo image

Torju rintasyöpää - 6 suositusta

3 minuuttia
Terveellinen elämäntyyli ja säännöllinen fyysinen aktiivisuus voivat estää rintasyöpää kehittymästä. Tästä huolimatta on kuitenkin aina tärkeää käydä säännöllisesti tutkimuksissa, jotta voisit varmistaa kaiken olevan kunnossa.
Torju rintasyöpää - 6 suositusta
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Rintasyöpä on yksi kaikkein tavallisimmista syöpätyypeistä maailmassa. Kyseessä on krooninen sairaus, johon kuuluu rinnan kudosten solujen epänormaali kasvu. Torju rintasyöpää tehokkaasti näillä ohjeilla.

Torju rintasyöpää tehokkaasti

Rintasyöpä on edelleen yksi suurimmista huolenaiheista naisten keskuudessa, sillä on olemassa monia sellaisia tekijöitä, jotka liittyvät rintasyövän riskiin.

Lääketieteelliset ja teknologiset edistykset ovat parantaneet hoidon mahdollisuuksia paljon. Tästä huolimatta lääkärien mukaan potilaiden tulee olla aktiivisia kaikkien epäilyttävien asioiden suhteen.

Lääkärit myös suosittelevat, että ottaisimme eräitä terveellisiä tapoja osaksi arkea. Nämä eivät välttämättä aina voi taata sitä että rintasyöpää ei tule, mutta ne kuitenkin pystyvät auttamaan riskin minimoinnissa.

Nyt kerromme aiheesta tarkemmin – jatka lukemista, jotta voisit varjella terveyttäsi paremmin! Torju rintasyöpää tehokkaasti näillä elämäntapaohjeilla.

Mikä rintasyöpää aiheuttaa?

Some figure

Syyt tämän syövän kehittymiseen eivät ole täysin selvät. Lääkärit ovat samaa mieltä siitä, että siihen kuuluu joidenkin rinnan kudoksen solujen kasvu epänormaalilla ja tavallista nopeammalla tavalla.

Nämä solut voivat levitä (metastaasi) koko rintaan ja muihin kehon kudoksiin, sillä ne liikkuvat verenkierrossa ja ihmisen imusuonten järjestelmässä.

 • Useimmissa tapauksissa syöpä alkaa maitotiehyissä, jotka tuottavat rintamaitoa. Tämä tunnetaan nimellä invasiivinen duktaalinen karsinooma.
 • Syöpä voi myös saada alkunsa rauhaskudoksesta, ja tämä sairaus on nimeltään invasiivinen lobulaarinen karsinooma.
 • Muut syövän tyypit saavat alkunsa muualla rinnan kudoksissa.

Riskitekijät rintasyövän kannalta

Eräät hormonaaliset, ympäristössä olevat tai perinnölliset tekijät tunnetaan yleisesti mahdollisina rintasyövän aiheuttajina. Ei kuitenkaan ole selvää, miksi joillekin tulee tätä sairautta ja toisille taas ei.

Siihen liittyviä ilmiöitä ovat seuraavat:

 • Sukupuoli: nainen. Vaikka miehetkin voivat saada rintasyöpää, naiset kärsivät tästä syövästä enemmän.
 • Korkeampi ikä.
 • Suvussa esiintyy rintasyöpää.
 • Ylipaino tai liikalihavuus.
 • Kuukautisten alkaminen hyvin nuorella iällä.
 • Hormonaalisten hoitojen käyttö.
 • Alkoholi.
 • Altistuminen säteilylle.

Rintasyövän oireet

Some figure
 • Muutokset rinnan muodossa tai koossa.
 • Muutokset rintaa peittävässä ihossa.
 • Kyhmy tai kovettuma rintakudoksessa.
 • Sisäänpäin kääntynyt nänni.
 • Hilseily nännin ihon alueella.
 • Punoitus tai pienet reiät ihossa rinnan alueella.

Suosituksia rintasyövän estämiseksi

Koska tämä sairaus on hyvin monimutkainen, on mahdotonta saada täysin tehokasta menetelmää sen estämiseksi.

On kuitenkin eräitä tapoja ja suosituksia jotka voivat vähentää rintasyövän riskiä, etenkin jos olet alttiina siihen liittyville tekijöille.

1. Pysy aktiivisena

Some figure

Naisilla jotka viettävät aktiivista elämää, on pienempi riski sairastua.

Fyysinen aktiivisuus auttaa pitämään estrogeenin tasot tasapainossa, ja nämä ovat hyvin tärkeitä hormoneja naisen terveyden kannalta.

2. Vältä ylipainoa

Niillä joilla on suurempi rasvasoluprosentti, on suurempi mahdollisuus sairastua syöpään. Siksi onkin äärimmäisen tärkeää alkaa noudattaa hyviä arjen tapoja sekä pitää paino terveellisenä ja tasaisena.

3. Rajoita alkoholinjuontia

Alkoholijuomien nauttiminen vaikuttaa negatiivisesti terveyteen.

Jos sinulla on riski saada rintasyöpä, on erittäin tärkeää rajoittaa alkoholinkäyttöä.

4. Valitse imettäminen

Some figure

Imettäminen ei ole vain sitä, että pystyt antamaan parhaat ravinteet vauvallesi, vaan lisäksi se on tapa vähentää riskiä saada rintasyöpää ja muita aggressiivisia sairauksia.

5. Tee kuukausittainen tutkimus itse

Itsetehdyt tutkimukset ovat avainasia, jotta voitaisiin torjua tätä syöpää.

Tämä arviointi tulee olemaan suureksi avuksi, jotta voisit havaita minkä tahansa epänormaalin asian rinnan kudoksessa hyvissä ajoin.

6. Pyydä perinnöllisyystesti lääkäriltä

Jos sinulla on tiedossasi että suvussasi on ollut rintasyöpää, kannattaa käydä perintötekijöitä koskevassa kokeessa, jotta saisit selville kuinka korkea oma riskisi on.

Lääkärisi pystyy asianmukaisen arvioinnin avulla sitten päättämään, olisiko tarpeen aloittaa hoito.

Oletko huolissasi siitä, että sinulla on tai saattaa kehittyä rintasyöpä? Jos on syytä epäillä että tämä sairaus on ongelma omallakin kohdallasi, ota asia puheeksi lääkärisi kanssa niin pian kuin mahdollista, ja pyydä kaikki tarvittavat kokeet.

Yleisesti ottaen jos haluat vähentää rintasyövän riskiä omalla kohdallasi, on myös tärkeää aloittaa mainitsemiemme neuvojen noudattaminen arjessa – tee näistä asioista osa päivittäistä elämääsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • A step-by-step guide to reducing your risk of breast cancer. Breastcancer.org [Document avaiable online].
 • Breast Cancer Risk and Prevention. American Cancer Society. [Document avaiable online].
 • Hashemi, Seyed & Karimi, Samieh & Mahboobi, Hamidreza. (2014). Lifestyle changes for prevention of breast cancer. Electronic physician. 6. 894-905. 10.14661/2014.894-905.
 • Sauter, Edward R. “Breast Cancer Prevention: Current Approaches and Future Directions.” European journal of breast health vol. 14,2 64-71. 1 Apr. 2018, doi:10.5152/ejbh.2018.3978
 • Thompson, P. & Stopeck, A. & Alberts, David & Hess, Lisa. (2008). Breast Cancer Prevention. 10.1007/978-3-540-68986-7_14.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.