Tutkimukset ovat osoittaneet, että masennus voi lisätä riskiä syöpään. Masennus on merkki siitä, että on aika pitää parempaa huolta itsestäsi sekä psyykkisesti että fyysisesti, sillä tämä voi ehkäistä erilaisten sairauksien, kuten syövän muodostumista.
Masennus syntyy monimutkaisista ja moniulotteisista tekijöistä, joihin kuuluvat sosiaaliset, psyykkiset ja biologiset tekijät. Hiljattaisten tutkimusten mukaan depressiivisistä oireista pitkään kärsivät ihmiset ovat herkempiä syöpäkuolemille. Mistä johtuu, että masennus liittyy syöpään?
Kuinka masennus liittyy syöpään?
Masennus voi aiheuttaa erilaisia muutoksia eri vaiheissa elämää. Kun kärsit masennuksesta pitkään tai toistuvasti, voi se johtaa muihin terveysvaivoihin, joista yksi on syöpä.
Näyttöä masennuksen ja syövän yhteydestä
Monet tutkimukset ovat yhdistäneet masennuksen suurempaan riskiin kasvainten kehittymiselle. Iso-Britanniassa suoritetussa kliinisessä analyysissä, jossa tarkasteltiin yli 160 000 aikuista tultiin seuraaviin johtopäätöksiin:
Monilla syöpäsairauksista kärsivillä oli toistuvia psykologisia ongelmia.
Psykologisista vaivoista kärsivät olivat suuremmassa riskissä kuolla haiman, eturauhasen tai paksusuolen syöpään.
Se kuinka masennus liittyy syöpään ei kuitenkaan ole yksiselitteinen tai suora, sillä monet elämäntapatekijät sekä perimä voivat myös vaikuttaa syövän kehittymiseen.
Muuta tutkimustietoa masennuksesta
Fyysisen ja psyykkisen terveyden yhteys on todettu monissa eri kokeissa: esimerkiksi yksinäisyys ja sen aiheuttamat psyykkiset oireet voivat johtaa ennenaikaiseen kuolemaan. Tieteelliset tutkimukset ovat myös osoittaneet masennuksen oireiden ja ahdistushäiriöiden yhteyden verenkiertoelimistön sairauksiin.
Hormonaalinen epätasapaino
Masennuksen ja syövän yhteys voi johtua hormonien epätasapainosta elimistössä, sillä masennus johtaa stressiohormoni kortisolin kiihtyneeseen erittymiseen. Liiallinen määrä kortisolia elimistössä voi johtaa erilaisiin terveysongelmiin.
Myös kehon luontainen kyky korjata vaurioitunutta DNA:ta kärsii, jolloin keho on herkempi syövän kehittymiselle.
Merkittävä tekijä syövän muodostumisessa on myös se, että masennukseen taipuvaiset ihmiset kuluttavat terveitä ihmisiä enemmän alkoholia ja tupakkaa, ja heille kertyy helpommin ylipainoa. Nämä kolme tekijää altistavat tunnetusti syövälle.
Psyykkinen stressi ja masennus
Ihmiset kärsivät psyykkisestä stressistä, kun he kokevat henkistä tai fyysistä painetta. Usein stressi on tarpeellinen reaktio, joka parantaa suorituskykyä ja keskittymistä hetkellisesti, mutta pitkällä aikavälillä stressi muuttuu haitalliseksi.
Jos kärsit vakavasta stressistä pitkien aikajaksojen ajan, voi se vaurioittaa sekä fyysistä että psyykkistä terveyttäsi.
Kun ihminen kohtaa stressaavan tilanteen, reagoi elimistö stressiin vapauttamalla kortisolia. Kortisoli kohottaa verenpainetta, nostattaa sykettä ja lisää sokerin määrää verenkierrossa lisäenergiaa antaakseen.
Nämä muutokset voivat helpottaa stressaavasta tilanteesta selviytymistä, mutta ne tuovat mukanaan myös mahdollisia haittoja terveydelle.
Liiallinen stressi voi johtaa sairauksien kehittymiseen
Krooninen stressi, joka on vakavaa ja kestää pitkään voi johtaa mm. virtsan erittymisen ongelmiin, ruuansulatusvaivoihin sekä muutoksiin hedelmällisyydessä ja puolustusjärjestelmän toiminnassa.
Kroonisesta stressistä kärsivät ovat myös terveitä ihmisiä alttiimpia yleisille sairauksille, kuten flunssalle, päänsärylle sekä nukkumisvaikeuksille. Sama pitää paikkansa ahdistuksen ja masennuksen kohdalla: nämä voivat johtaa erilaisiin fyysisiin vaivoihin, kuten unettomuuteen sekä jatkuvaan sairasteluun.
Stressin hallinta ja todettu syöpä
Potilaat, joilla syöpä on jo todettu, joutuvat tarkastelemaan kokemansa stressin määrää sekä mahdollista masennusta. Syövän hoidon yhteydessä sekä stressi että masennus ovat yleisiä psyykkisiä oireita vakavaan ja pelottavaan tilanteeseen, ja stressinhallinta on tärkeää syöpähoitojen yhteydessä.
Aivan aluksi on tärkeää löytää henkistä ja sosiaalista tukea läheisiltä ja ammattiauttajilta, sillä tämä auttaa laskemaan stressitasoa ja helpottaa masennuksen ja ahdistuksen tunteita.
Kun masennusta ja stressiä kontrolloidaan syövän hoidon aikana, voidaan varmistua siitä, että keholla on riittävästi energiaa syövän vastustamiseen ja että puolustusjärjestelmä toimii täydellä teholla.
Keinoja stressin ja masennuksen hallintaan
Tietyt psyykkiset harjoitukset ja tekniikat voivat auttaa taistelussa masennusta ja stressiä vastaan.
Etenkin jooga, meditointi, rentoutusharjoitukset ja muut mieltä ja kehoa rauhoittavat harjoitukset soveltuvat stressitason ja masennuksen lievitykseen.
Muut terapiamuodot voivat sopia hyvin psykologisen stressin helpottamiseen. Varaa riittävästi aikaa harrastuksille, perheelle ja pelkälle olemiselle ilman mitään velvoitteita – vapaa-aika ja rentoutuminen on tärkeä osa kokonaisvaltaista terveyttä.
Kaiken kaikkiaan terveelliset elämäntavat, kehosta ja mielestä huolehtiminen, terveellisen ravinnon nauttiminen sekä riittävä lepo ja uni soveltuvat ihanteellisesti stressin, masennuksen ja ahdistuksen lievittämiseen joka päivä. Kun pidät huolta mielestäsi, varmistat samalla että elimistösi pysyy terveenä.
Reiche, E. M. V., Nunes, S. O. V., & Morimoto, H. K. (2004). Stress, depression, the immune system, and cancer. Lancet Oncology. https://doi.org/10.1016/S1470-2045(04)01597-9
Spiegel, D., & Giese-Davis, J. (2003). Depression and cancer: Mechanisms and disease progression. Biological Psychiatry. https://doi.org/10.1016/S0006-3223(03)00566-3
Chochinov, H. M. (2001). Depression in cancer patients. Lancet Oncology. https://doi.org/10.1016/S1470-2045(01)00456-9
p>Sitruunasoodan tai sitruunaveden juominen saa sinut hyödyntämään kahta tehokasta ainesosaa: sitruunaa ja vettä. Voit käyttää mineraalivettä valmistaakseni sitruunasoodan, tai hanavettä valmistaaksesi sitruunaveden. Alla kerromme sinulle joistakin niistä monista terveyshyödyistä, joita sitruunasooda voi tarjota kehollesi.
p>Asiantuntijoiden mukaan juomavedessä tulisi olla alhainen määrä mineraaleja ja suoloja. On kuitenkin huomioitava, että kaupoissa myydään useita erityyppisiä mineraalivesiä.
p>Hektisessä elämässä uni on valitettavasti yksi ensimmäisistä asioista, joista alamme tinkiä aikaa säästääksemme. Panostaminen riittävään lepoon voi kuitenkin nostaa huomattavasti elämänlaatua. Nukkuminen on yksi jokaisen elävän olennon perustarpeista, joka myös takaa sen, että aivoja ja koko kehon suorituskykyä säätelevät mekanismit toimivat oikein.
p>Huonot yöunet, tiettyjen ravintoaineiden puutos ja liiallinen stressi ovat joitakin tekijöitä, jotka voivat usein johtaa väsymykseen ja uneliaisuuteen aamulla. Keho voi tuntua fyysisesti uupuneelta ja sinulla saattaa olla myös vaikeuksia keskittyä tai tehdä ajattelua vaativaa työtä. Vaikka tämä tilanne ei ehkä…
p>Joskus tuntuu, ettei edes kahvin juominen litratolkulla auta pitämään energisenä koko päivää. Et tiedä mistä se johtuu, mutta et jaksaisi millään hoitaa kaikkia velvollisuuksiasi. Hyvä uutinen on se, että muuttamalla muutamia tapoja voit nostaa energiatasoa ja olla tuotteliaampi päivän aikana.
div> Jotkut tavalliset arjen tottumukset ovat sellaisia, että ne aiheuttavat ei-toivottuja fyysisiä ja psyykkisiä seurauksia. Tiettyjen asioiden tekeminen vatsa tyhjänä kuuluu näihin: tapa, jolla aamusi aloitat, vaikuttaa energiatasoosi koko päivän ajan.