Almotriptaani, lääke migreenin hoitoon

Migreenipäänsärky on yleinen sairaus, etenkin naisilla. Almotriptaani on lääke, jota voidaan käyttää migreenikohtausten hoitoon, ja sillä on vain vähän haittavaikutuksia.
Almotriptaani, lääke migreenin hoitoon
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Almotriptaani on migreenilääke, joka kuuluu triptaanien perheeseen. Se vähentää migreenin aiheuttamaa päänsärkyä. Tämä vaikutus saavutetaan sen kyvyllä supistaa aivojen verisuonia.

Mikä on migreeni?

Migreeni on yleinen päänsäryn tyyppi. Monissa tapauksissa migreeniin liittyy muitakin oireita. Näitä ovat pahoinvointi, oksentelu tai yliherkkyys valolle sekä äänelle. Tällä hetkellä yli 12 % väestöstä kärsii migreenistä.

Migreenin tyypit

Pohjimmiltaan migreeniä voi olla kahta tyyppiä: aurallinen ja auraton.

Aurallinen migreeni

Aura on joukko oireita, jotka ovat peräisin aivoista ja ilmaantuvat migreenin alkaessa. Voimme sanoa, että auraoireet ovat varoitus päänsäryn alkamisesta.

Yleensä aura ilmestyy yleensä 10-15 minuuttia ennen päänsäryn alkamista. Aura kestää noin tunnin. Aurallisen migreenin tyypillisimpiä oireita ovat seuraavat:

  • Näköhäiriöt
  • Väliaikainen sokeus
  • Tähtien tai välähdysten näkeminen. Ne voivat myös olla värillisiä.
  • Pistely tai tunnottomuuden tunne suussa tai raajoissa
Almotriptaani voi aiheuttaa uneliaisuutta.
Näköhäiriöt ovat yleisiä aurallisessa migreenissä.

Auraton migreeni

Tässä tapauksessa päänsärky ilmaantuu progressiivisesti, se alkaa kivulla, joka voimistuu ajan myötä ja kestää minuuteista tunteihin.

Normaalisti kipua koetaan voimakkaammin pään toisella puolella. Tämäntyyppiseen migreeniin liittyviä oireita ovat väsymys, vilunväristykset, hikoilu ja herkkyys valolle tai melulle. Migreenijakson jälkeen saatat monissa tapauksissa kokea niskakipua ja uneliaisuutta.

Miten almotriptaani vaikuttaa ja kuinka paljon sitä on otettava?

Almotriptaani toimii vähentämällä migreeniin liittyvää tulehdusta. Se saa vaikutuksensa sitoutumalla aivojen verisuonissa oleviin serotoniinireseptoreihin. Sen toiminnan seurauksena tapahtuu näiden verisuonten supistuminen ja näin ollen kipua aiheuttava laajentuminen vähenee tai katoaa kokonaan.

Tämä lääke on tarkoitettu akuutin migreenin hoitoon, auralla tai ilman. Almotriptaani lievittää päänsärkyä ja muita migreeniin liittyviä oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua, valoherkkyyttä ja herkkyyttä melulle.

Tavallinen lääkärin määräämä annos on yksi 12,5 milligramman tabletti. Sinun tulee ottaa se heti, kun ensimmäiset oireet ilmaantuvat. Voit ottaa almotriptaanin ruoan kanssa, koska se ei muuta sen vaikutusta.

Vaikutus ilmenee puolen tunnin kuluessa sen ottamisesta, mutta jos päänsärky ei katoa tai ilmaantuu uudelleen ensimmäisen annoksen jälkeen, voit ottaa toisen annoksen. Sinun on kuitenkin odotettava vähintään kaksi tuntia ensimmäisen annoksen ottamisen jälkeen. Äläkä ota enempää kuin kaksi tablettia.

Vaikka almotriptaani on hyvin siedetty, tämän lääkkeen käytön aikana mahdollisesti ilmenevät haittavaikutukset vaikuttavat mahalaukkuun pahoinvoinnin ja oksentelun muodossa. Joissakin tapauksissa saatat kuitenkin kokea uneliaisuutta tai väsymystä.

Almotriptaanilla on vähän yhteisvaikutuksia, mutta lääkärit eivät suosittele sen ottamista yhdessä muiden migreenilääkkeiden kanssa, koska sillä voi olla vaikutus verenpaineeseen.

Almotriptaani voidaan ottaa veden tai ruoan kanssa.
Almotriptaanin enimmäisannos päivässä on 25 milligrammaa.

Almotriptaanin sivuvaikutukset

Tämä lääke voi aiheuttaa joitain sivuvaikutuksia, joista yleisimmät ovat seuraavat:

  • Huimaus
  • Uneliaisuus
  • Pahoinvointi ja oksentelu
  • Väsymys

Tämä lääke voi aiheuttaa uneliaisuutta, ja tästä syystä sinun tulee olla varovainen, jos aiot ajaa autoa tai jos joudut suorittamaan erityistä huomiota vaativia tehtäviä.

Jokaisella migreenillä on omat erityispiirteensä

Jokaisella migreenistä kärsivällä on omat erityispiirteensä. Almotriptaani on lääke, joka on tehokas joillekin, mutta se ei sovellu kaikille. Sen tarjoama etu on, että haittavaikutuksia ilmaantuu harvemmin kuin muilla migreenilääkkeillä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.