Primaarinen ja sekundaarinen yskäpäänsärky

Yskäpäänsärkyä on eri tyyppisiä, jotka vaihtelevat myös vakavuuden osalta. Nyt kerromme tarkemmin, miten yskäpäänsärky kehittyy ja ilmenee sekä miten sitä voidaan hoitaa kotona.
Primaarinen ja sekundaarinen yskäpäänsärky

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Yskäpäänsärky on yleensä tulosta jostakin jo aiemmin ihmisellä olleesta fyysisestä ongelmasta. Se ei onneksi aina ole vakava ongelma, ja näitä päänsärkyjä voi kehittyä joko rasituksen vuoksi äärimmäisen kuivan yskän aikana tai sitten hyvin pitkään jatkuneen yskän yhteydessä.

Jos asiaa katsotaan fyysisestä näkökulmasta, sellainen päänsärky joka kehittyy yskän vuoksi on helppo selittää. Ongelma ilmenee siksi, että yskiminen aiheuttaa painetta ihmisen kehon yläosassa, eli rinnan, niskan ja pään alueella. Kun paine jatkuu pitkään tai toistuu usein, tuloksena on päänsärkyä.

Tämän tyyppiset päänsäryt eivät ole useimmissa tilanteissa mitenkään huolestuttavia. Yskäpäänsärky kannattaa silti ottaa puheeksi lääkärin kanssa, jotta voidaan sulkea pois muut, mahdollisesti vakavat ongelmat ja jotta voidaan samalla minimoida yskän aiheuttamat haitat kehon hyvinvoinnille.

Primaarinen ja sekundaarinen yskäpäänsärky

yskäpäänsärky aiheuttaa kamalaa oloa

Yskäpäänsärky ei ole kovin yleinen vaiva, ja kun sitä ilmenee, se on yleensä yhteydessä yskimisen aiheuttamaan rasitukseen tai muihin saman tyyppisiin asioihin (kuten esimerkiksi aivastamiseen, laulamiseen, niistämiseen, nauramiseen, itkemiseen tai jopa ulostamiseen).

Yskäpäänsäryt voidaan jakaa kahteen ryhmään:

  • Primaariset päänsäryt, joita ei ilmene usein, ja ilmetessään ne kestävät vain lyhyen aikaa. Lisäksi ne lievittyvät itsestään. Tällainen yskäpäänsärky on melko harmiton vaiva, ja se on tyypillisintä yli 50-vuotiailla ihmisillä. Kipu voi olla voimakkuudeltaan keskitasoa tai kovaa, ja ne kestävät vain harvoin yli kaksi tuntia. Niitä voi ilmetä missä tahansa kohdassa päätä tai niskan yläpuolella.
  • Sekundaariset päänsäryt taas johtuvat siitä, että aivoissa on jokin ongelma. Nämä ovat vaarallisia särkyjä ja ne voivat myös vaatia leikkaushoitoa. Syynä on jokin taustalla vaikuttava sairaus. Särky voi liittyä kasvaimeen tai verisuonia koskevaan häiriöön aivoissa. Tämän tyypin yskäpäänsärky ei yleensä liity ainoastaan yskään, mutta se kuitenkin pahenee yskän vuoksi.

Pääasialliset yskäpäänsäryn aiheuttajat

Syytä siihen, miksi yskiminen voi aiheuttaa primaarista päänsärkyä, ei tarkemmin ottaen vielä tiedetä. On kuitenkin saatu selville, että tätä vaivaa ilmenee useammin tupakoivilla henkilöillä sekä niillä, jotka ovat allergisia siitepölylle tai muille allergeeneille.

Muita syitä yskäpäänsärkyyn voivat olla seuraavat:

  • Astma, joka joskus aiheuttaa päänsärkyä etenkin siinä tapauksessa, että yskä on kuivaa. Tämän tyypin yskä aiheuttaa voimakasta painetta kallon sisällä, ja siten se saa aikaan päänsärkyä. Kipu kuitenkin katoaa samalla kun astmaattinen kriisi loppuu.
  • Poskiontelotulehdus aiheuttaa painetta poskionteloissa, ja usein se johtaa päänsärkyyn.
  • Lisäksi yskää ja migreenejä ilmenee nielun tai kurkun turpoamisen yhteydessä.

Tavallisin syy sekundaarisiin yskän yhteydessä ilmeneviin päänsärkyihin on I-tyypin Chiari-epämuodostuma, ja tässä on kyseessä anatominen poikkeama.

Muita mahdollisia syitä ovat aivokasvaimet ja muut epämuodostumat. Lisäksi verisuonten heikkous ja/tai spontaani selkäydinnesteen menetys voi aiheuttaa tätä särkyä päässä.

Mitä oireita yskäpäänsäryn aikana ilmenee?

päätä särkee

Primaarinen yskäpäänsärky alkaa äkillisesti yskimisen jälkeen, ja se aiheuttaa voimakasta ja terävää kipua. Se ei kuitenkaan kestä pitkään, vain harvoin yli kaksi tuntia. On tärkeää muistaa arvioida, onko lisäksi muita oireita, kuten esimerkiksi pahoinvointia, herkkyyttä valolle tai silmien vuotamista, sillä nämä merkit voivat kertoa siitä, että migreeni on tulossa.

Sekundaarisilla päänsäryillä on saman tyyppisiä oireita, mutta näiden piirteet ovat erilaiset. Oireisiin voi kuulua tasapainon menetys, huimaus ja pyörtyminen, ja lisäksi oireet kestävät pidempään.

Ihmisellä voi paljastua aivovamma, jos sekundaarista päänsärkyä ilmenee alle 50-vuotiaana, ja näin on etenkin, mikäli epämukava olo havaitaan niskan alueella. Siksi on hyvin tärkeää näissä tilanteissa käydä mahdollisimman pian lääkärissä selvittämässä, mistä on kyse.

Diagnoosi ja yskäpäänsäryn torjunta

Diagnoosi voidaan tehdä potilaan terveyttä koskevan tiedon sekä hänen itse antamansa kuvauksen perusteella. Tässä otetaan huomioon eräät diagnoosin kannalta oleelliset tekijät, kuten esimerkiksi ikä sekä sukupuoli (sillä primaariset päänsäryt ovat tavallisempia miehillä), kuten myös tilanteeseen liittyvien sairauksien läsnäolo, joita ovat esimerkiksi astma tai poskiontelotulehdus.

Lääkäri tulee todennäköisimmin määräämään kokeita, kuten esimerkiksi magneettikuvauksen ja/tai tietokonekerroskuvauksen (CT-kuvaus). Näiden menetelmien avulla voidaan saada selville, onko potilaalla mahdollisesti muita syitä päänsäryn kehittymiseen.

Paras tapa ehkäistä primaarista yskäpäänsärkyä on hoitaa kaikki hengitysteiden ongelmat hyvin. Nielutulehduksen, astman, keuhkoputkentulehduksen tai poskiontelotulehduksen tai muiden vastaavien sairauksien seurauksena on yskä, ja tästä taas voi sitten kehittyä päänsärkyä. On lisäksi tärkeää välttää aiheuttamasta sellaista rasitusta, joka voi pahentaa tilannetta tai aiheuttaa päänsärkyä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fernández Concepción, O., & Pando Cabrera, A. (1999). Diagnóstico de las cefaleas. Revista Cubana de Medicina General Integral, 15(5), 555-561.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.