Lapsen yöllinen yskä: 7 luontaishoitoa

Jos lapsella on yskän lisäksi hengitys- ja nukkumisvaikeuksia, vie lapsi lääkäriin. On myös tärkeää poistaa kodin ilmaa saastuttavat ja hengitysteitä ärsyttävät aineet, kuten tupakansavu ja siivoustuotteiden kemikaalit.
Lapsen yöllinen yskä: 7 luontaishoitoa
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Kirjoittanut Thady Carabaño

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Lapsen yöllinen yskä on hyvin tavallinen vaiva. Lapsi ei välttämättä yski lainkaan päivällä, mutta illan tullen häntä alkaa piinata sinnikäs yskä, joka vaikeuttaa nukahtamista ja voi jopa saada oksentamaan. Tämä huolestuttaa vanhempia kovasti.

Yskä on fysiologinen refleksi ja tahdosta riippumaton kehon reaktio. Tällä voimakkaalla ilman ulospurkautumisella elimistö yrittää poistaa limaa, tomua ja muita partikkeleja hengitysteistä.

Täysin terve kouluikäinen lapsi, jolla ei ole taustalla hengitystieinfektioita, voi yskiä jopa 34 kertaa päivässä. Silti yskä on yksi yleisimmistä syistä viedä lapsi lääkäriin, vaikka se ei yleensä vaadikaan lääkärinhoitoa.

Miksi yskimme?

Yskäreseptoreja sijaitsee hengitysteissä nielusta keuhkoputkiin. Ne ärsyyntyvät seuraavista tekijöistä:

  • Ylempien hengitysteiden infektiot, mukaan lukien nuha, nenänielun tulehdus, kurkunpään tulehdus ja flunssa.
  • Keuhkoputkien hyperreaktiivisuus.
  • Astma ja allergiat.
  • Ruokatorven refluksitauti (GERD).

Moni lapsi voi yskiä muutaman kerran päivällä, mutta illalla sängyssä yskä ei meinaa lakata. Tämä johtuu siitä, että päiväsaikaan lapsi seisoo ja liikkuu, eli myös lima liikkuu enemmän ja yskää on vähemmän. Mutta kun lapsi käy makuulle, hengitystiet tukkeutuvat enemmän, koska lima pysyy enemmän paikallaan. Tukkoisuus ja makuuasento kuivattavat limaa ja hengitysteitä enemmän, mistä syystä yskä ei meinaa loppua.

Käy katsomassa tämäkin artikkeli: Näin valmistat yskänlääkettä inkivääristä

Lapsen yöllinen yskä: luontaishoidot

Lapsen yöllinen yskä voi aiheuttaa paljon huolta kestäessään pitkään, ja tällöin se voikin olla merkki vakavammasta terveysongelmasta. Se vaikuttaa haitallisesti uneen ja päivän puuhiin sekä lapsen ja hänen vanhempiensa elämänlaatuun.

Yöllistä yskää voidaan yleensä hoitaa kotona seuraavilla suosituksilla.

1. Vältä liian kuivaa ympäristöä

Lasten makuuhuoneen ilman tulisi olla kostea. Ilmankostuttajista on paljon apua, mutta ne tulee ensin puhdistaa huolellisesti. Jos käytät lämmitystä, varmista ettei lämpötila ole liian korkea ja aseta vedellä täytetty astia patterin yläpuolelle kostuttamaan ilmaa.

2. Ohenna limaa

Flunssa voi aiheuttaa yöllistä yskää lapsella

Liman ohentamiseksi ja irrottamiseksi lapsen on tärkeää juoda riittävästi nesteitä. Voit antaa hänelle veden lisäksi kookosvettä tai hedelmämehuja.

3. Yritä saada lapsi nukkumaan puoli-istuvassa asennossa

Koska lapsen yöllinen yskä pahenee usein makuuasennossa, yritä saada hänet nukkumaan puoli-istuvassa asennossa. Kohota hieman sängynpäätyä tai laita tyynyjä pääpuolelle ja selän taakse.

4. Helpota hengittämistä nenän kautta

Jos lima on paksua, kokeile suolaliuoksia suihkeina tai tippoina. Ne ovat lapsista epämiellyttäviä, mutta ne tehoavat erittäin hyvin.

Voit myös hieroa lapsen rintaa (kunhan lapsi on yli 2-vuotias) eteeristen öljyjen seoksella:

Ainekset

  • 2 tippaa eteeristä eukalyptusöljyä
  • 10 tippaa olibaanin eteeristä öljyä
  • 100 ml makeaa manteliöljyä

Toimi näin

  • Sekoita kaikki öljyt keskenään hyvin astiassa.
  • Levitä pieni määrä öljyseosta käsiin ja hiero lapsen rintaa tukkoisuuden lievittämiseksi.

Ennen kuin menet, lue: Lääkejuoma yskään ja flunssaan

5. Lievitä kuivaa kurkkua

Hunajan on todettu lievittävän kurkun kuivuutta. Voit antaa lapsellesi teelusikallisen hunajaa ennen yöunia tai kun yskä alkaa. Sen voi laimentaa myös lämpimään maitoon.

Lapsen yöllinen yskä lievittyy myös sipulin avulla. Pilko kelta- tai punasipuli pieneksi ja kaada päälle hunajaa. Anna olla hetken. Voit antaa tätä “siirappia” lapsellesi päivittäin.

6. Sipuli: vanha hyvä konsti yskään

Hyvin tehokas keino lievittää lapsen yöllistä yskää on laittaa pilkottua sipulia hänen sänkynsä viereen. Tämä vanha kikka tehoaa siksi, että sipulissa on paljon polyfenoleja, luontaisia antihistamiineja, jotka lievittävät allergiaoireita ja vähentävät hengitysteiden tulehdusta.

Jos lisäät sipuliin hieman sokeria, sen tuoksu täyttää koko huoneen ja lapsen yskä lakkaa.

7. Vältä itselääkintää

Yleensä lapsen yöllinen yskä ei vaadi mitään lääkkeitä. Jos jokin epäilyttää, kysy neuvoa lastenlääkäriltä.

Apteekin reseptittömiä lääkkeitä ei saa käyttää alle kaksivuotiailla lapsilla. Niissä on kodeiinia, dekstrometorfaania tai kloperastiinia, joilla voi olla haitallisia sivuvaikutuksia.

Lopuksi

On hyvin tavallista, että lapsi alkaa yskiä hengitystieinfektioiden seurauksena aloittaessaan päiväkodin tai esikoulun. Lääkäreiden mukaan yskää pidetään kroonisena, jos se jatkuu yli neljä viikkoa.

Jos lapsella on myös hengitys- ja nukkumisvaikeuksia, vie lapsi lääkäriin. On lisäksi tärkeää poistaa kodista ilmaa saastuttavat ja hengitysteitä ärsyttävät aineet, kuten tupakansavu ja siivoustuotteiden kemikaalit.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.