Aivoille haitallisia aineita, joiden syöminen tulisi lopettaa

Altistutko näiden aivoille haitallisten aineiden vaikutuksille? Pyri rajoittamaan niiden käyttöä ennen kuin ongelmia ilmenee.
Aivoille haitallisia aineita, joiden syöminen tulisi lopettaa
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Aivojen terveys riippuu monista sisäisistä ja ulkoisista tekijöistä. Vaikka monet aivoihin vaikuttavat sairaudet ovat geneettistä alkuperää, tietyt toistuvat tavat voivat myös aiheuttaa merkittävää heikkenemistä tässä elimessä. Tässä artikkelissa esittelemme aivoille haitallisia aineita, joiden syöminen tulisi lopettaa heti.

On väistämätöntä, että jotkut aivotoiminnot heikkenevät osana ikääntymistä. Mutta joskus jätämme huomiotta aivojen “viholliset”, jotka johtavat neuronien ja kudosten ennenaikaiseen rappeutumiseen. Näiden joukossa on tiettyjä ruokia, jotka sisältävät aivoille haitallisia aineita.

Tähän artikkeliin olemme koonneet muutamia aivoille haitallisia aineita, jotta tiedät rajoittaa niiden syöntiä ennen kuin ne vaikuttavat negatiivisesti aivoihisi.

Aivoille haitallisia aineita

1. Mononatriumglutamaatti

Mononatriumglutamaatti on aivoille haitallinen aine

Mononatriumglutamaatti on ainesosa, jota löytyy usein eineksistä ja tölkkiruoista. Se on eräänlaista suolaa, jota käytetään ruoan säilömiseen pidempään ja sen hajun ja maun säilyttämiseen.

Mononatriumglutamaatin säännöllinen käyttö voi lisätä dopamiinin tuotantoa aivoissa. Kuten tiedät, dopamiini saa aikaan hetkellisen hyvän olon tunteen.

Ongelma on siinä, että mononatriumglutamaatissa on suuria määriä niin kutsuttuja “eksitotoksiineja”, jotka vaikuttavat haitallisesti aivojen terveyteen. Ne on yhdistetty Parkinsonin taudin, Alzheimerin taudin, dementian ja kroonisen väsymyksen syntyyn.

2. Fluoridi

Vesijohtovedessä on aivoille haitallisia aineita, kuten fluoridia

Fluoridi on yksi niistä aineista, joita lisätään juomaveteen joissakin maissa veden pitämiseksi puhtaana. Kuluttajat eivät huomaa sitä, mutta se on hyvin yleistä hanavedessä.

Huolimatta sen yleisyydestä ja tehtävästä, tiedemiehet ovat alkaneet kyseenalaistaa fluoridin käytön sen mahdollisten terveyshaittojen takia.

  • Joidenkin tutkimusten mukaan se liittyy heikompaan älylliseen suorituskykyyn ja joidenkin kognitiivisten toimintojen muuttumiseen.
  • Lisäksi järjestöt kuten UNICEF ovat myös puhuneet tämän aineen haitallisuudesta.

3. Valkoinen sokeri

Valkoinen sokeri on aivojen vihollinen

Valkoinen sokeri ja sen johdannaiset on luokiteltu “valkoiseksi myrkyksi” suolan ja valkaistujen jauhojen ohella.

Nykyään se on yksi eniten käytetyistä lisäaineista keittiössä. Varoituksista huolimatta se on edelleen yksi syödyimmistä ruoka-aineista.

Liiallinen sokerinsyönti muuttaa aineenvaihdunnan toimintoja ja vaarantaa kognitiiviset toiminnot.

Elimistöön päästyään se rajoittaa BDNF-proteiinin toimintaa, joka vastaa tärkeistä tehtävistä hermostossa.

Tämän seurauksena voi esiintyä muistiongelmia, ja se voi aiheuttaa myös vaikeuksia hermoyhteyksien välillä sekä masennusta.

4. Keinotekoiset makeutusaineet

Keinotekoiset makeutusaineet ovat aivoille haitallisia

Makeutusaineita käytetään ruokateollisuudessa sokerin korvikkeena. Vaikka jotkut niistä ovat alkuperältään orgaanisia, suurin osa on tehty kemikaaleista ja keinotekoisista aineista, jotka eivät ole terveellisiä.

Monet lääkärit pitävät niitä “aivomyrkkyinä”. Ne nimittäin vastaavat neuronien kiihdyttämisestä ja liiallisesta stimulaatiosta.

Aineet kuten aspartaami ja sakkariini voivat laukaista hermoston häiriöitä ja aiheuttaa ahdistusta, migreenejä ja puhevaikeuksia.

Usein niitä on paljon teollisissa valmisruoissa sekä kevyt- ja vähäsokerisina tuotteina mainostetuissa ruoissa.

Käy lukemassa tämä artikkeli: 6 vinkkiä hermoston vahvistamiseen

5. Gluteeni

Gluteeni on liiallisissa määrissä haitallista aivoille

Myös runsaasti gluteenia sisältävät ruoat kuuluvat tähän listaan.

Tämä proteiinijoukko, jota esiintyy useissa viljoissa, kiinnittyy ohutsuoleen ja synnyttää useita aineenvaihduntahäiriöitä.

Gluteenin heikko sulaminen lisää tulehdushäiriöitä ja niihin liittyvien sairauksien riskiä.

Vaikka monet eivät ole millään tavoin herkkiä tälle proteiinille, se voi yleisesti ottaen vaikuttaa hermostoon liiallisissa määrissä nautittuna.

6. Alkoholi sisältää aivoille haitallisia aineita

Alkoholi sisältää aivoille haitallisia aineita

Alkoholijuomat sisältävät myrkkyjä ja kemikaaleja, jotka voivat johtaa merkittävään aivotoimintojen heikkenemiseen.

Alkoholin liiallinen juonti vaikuttaa suoraan maksan toimintaan, mutta se voi johtaa myös “aivosumuna” tunnettuun ongelmaan. Tälle vaivalle on ominaista aivojen “sumuisuus” ja vaikeudet ajatella selkeästi.

Lisäksi alkoholi vaikuttaa hermoston toimintaan ja voi johtaa ahdistukseen ja masentuneisuuteen.

Altistutko näiden aivoille haitallisten aineiden vaikutuksille? Pyri rajoittamaan niiden käyttöä ennen kuin ongelmia ilmenee. Lisäksi pyri omaksumaan sellaisia tapoja ja harjoituksia, jotka vahvistavat kognitiivisia toimintoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.