9 ruokaa, joita astmaatikkojen tulisi välttää

Useiden ruokien ongelma on se, että ne lisäävät liman tuotantoa ja pahentavat astman oireita. Välttääksesi tämän, on hyvä idea syödä enemmän magnesiumpitoisia ruokia ja välttää tässä artikkelissa mainittuja ruokia.
9 ruokaa, joita astmaatikkojen tulisi välttää
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 30 syyskuuta, 2022

Astmaatikko hakee usein tietoa ruoista, joita syödä, jotta heillä olisi vähemmän astmakohtauksia, mutta harvat tietävät, mitä ruokia tulisi välttää. Usko tai älä, jotkut ruoat voivat pahentaa astman oireita. Jatka lukemista oppiaksesi lisää.

Ruokavaliolla on väliä astman kannalta

Tämä otsikko saattaa vaikuttaa vähän oudolta, sillä ruoka ei ole ainoa ratkaisu astmaan. Ruokavaliollasi on kuitenkin suuri vaikutus elämääsi. 

Tiettyjen ruokien nauttimisen rajoittaminen ja ravinteikkaan ruokavalion noudattaminen voivat auttaa hoitamaan astmaa. Se sopii loistavasti yhteen perinteisten hoitokeinojen kanssa! Jos sinulla on astma, vältä tai vähennä seuraavien ruoka-aineiden kulutusta:

Astmaatikko, vältä tai vähennä seuraavia ruoka-aineita

Tyydyttyneet rasvat

Astmaatikko, vältä tyydyttyneiden rasvojen nauttimista.

Tyydyttyneitä rasvoja löytyy monista ruoista, joita nautimme lounaaksi ja illalliseksi, kuten leivonnaisista, punaisesta lihasta ja paistetuista ruoista.

Tyydyttynyt rasva ovat läsnä myös prosessoiduissa ruoissa, ja Mayo Clinicin tutkimusten mukaan ne pahentavat astman oireita. Tämä johtuu immuunijärjestelmän reaktiosta näiden aineiden syömiseen.

Omega-3 -rasvahappojen syöminen (sitä löytyy rasvaisesta kalasta, pellavansiemenistä ja esimerkiksi saksanpähkinöistä) sekä rasvattoman tai vähärasvaisen proteiinin lähteiden(esimerkiksi rasvaton maito, kananrinta ja palkokasvit) syöminen on suositeltavaa.

Kun käyt ostoksilla, lue pakkaukset löytääksesi ruoat, jotka eivät sisällä tyydyttynyttä rasvaa. Ala myös höyrystämään, paistamaan uunissa tai grillaamaan ruokasi pannulla paistamisen sijaan.

Täysmaito

Rasvainen täysmaito voi pahentaa astmaatikon oireita.

 

Täysmaito on hyvin rasvapitoista ja siten pahentaa oireitasi. Mutta älä huoli, sinun ei tarvitse ryhtyä vegaaniksi! Valitse vain maitosi viisaasti: valitse rasvattomia tuotteita ja kokeile vaihtoehtoja aina silloin tällöin. Oletko kokeillut esimerkiksi mantelimaitoa tai kauramaitoa?

Syömme usein paljon maitotuotteita sitä ajattelemattakaan, sillä maitoa on kaikenlaisissa resepteissä ja päivittäisissä ruoissa: sosekeitoissa, pastaruoissa, jäätelöissä, kahvijuomissa, smoothieissa, voissa, jne. Ja mikäli siinä ei olisi tarpeeksi, maitotuotteiden rakenne lisää liman tuotantoa, ja siten lisää tukkoisuutta. Tämä vaikeuttaa vapaata hengittämistä astmakohtauksen aikana. 

Punainen liha

Jälleen meidän pitää mainita tyydyttyneet rasvat, sillä punaisessa lihassa niitä on suurissa määrin. Vaikka on olemassa poikkeuksiakin kuten lammas, joka on vähärasvaisempaa, astma pahenee naudasta tai siasta löytyvän tyydyttyneen rasvan takia. 

Nutrition Journalin tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka syövät paljon punaista lihaa todennäköisemmin myös kehittävät astman. 

Syö punaista lihaa enimmillään kerran viikossa, ja valitse terveellisempiä vaihtoehtoja, kuten kanaa, kalkkunaa ja kalaa. 

Sitrushedelmät ja tomaatit

Sitrushedelmien sisältämät yhdisteet voivat pahentaa astman oireita.

Astmaatikko saattaa ihmetelle, kuinka nämä hedelmät, joiden pitäisi olla meille hyväksi, voivat pahentaa astmaa?

Sekä sitrukset että tomaatit sisältävät kyllä paljon ravinteita ja kuituja, mutta myös yhdisteitä, jotka voivat pahentaa astman oireita. Sinun ei tarvitse lopettaa niiden syömistä yhdessä yössä, mutta yritä ainakin vähentää niiden kulutusta. 

Suolaiset ruoat

Liiallinen suolan käyttö voi aiheuttaa mm. munuaisongelmia.

Liika natrium laukaisee mununaisongelmia, ylipainoa ja jalkojen turpoamista. Se voi myös aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia astmaatikoille, sillä ne lisäävät immuunivastetta ja saattavat laukaista oireita.

Käytä pieni määrä suolaa aterioillasi ja vältä prosessoituja ruokia, kuten tölkki- tai pikakeittoja, ranskanperunoita ja valmiita välipaloja. Älä edes pidä suolasirotinta pöydällä, ja varmista, että luet ostamiesi tuotteiden pakkaukset kaupassa, sillä ne saattavat sisältää piilosuolaa (jopa makeisissa on monesti suolaa!).

Transrasva

Transrasvat saattavat lisätä astmaoireita.

Transrasva muodostuu prosessissa, jossa vetyä lisätään kasviöljyyn. Se on erittäin haitallista ja lisää sydänsairauksien ja diabeteksen riskiä samalla kun se lisää astman oireita.

Vältä kaikkia ruokia, jotka sisältävät transrasvaa, mukaanlukien margariinia, paistettuja ruokia, ja etenkin hydrattuja öljyjä. Näitä rasvoja löytyy myös kekseistä ja kaupallisista leivonnaisista, kakuista ja valmiista kakkusekoituksista.

Sen sijaan valitse ruokia, jotka sisältävät hyviä rasvoja, kuten oliivi-, tai rypsiöljyä (luomu), pellavansiemeniä, ja pähkinöitä, kuten manteleita tai saksanpähkinöitä. Tämä ei ainoastaan vähennä astman oireita, mutta myös suojelee sinua monilta muilta sairauksilta.

Astmaatikko, pidä huolta magneesiumin saannista

Magnesium auttaa rentouttamaan hengityselimiäsi.

Et voi unohtaa magnesiumpitoisia ruokia, joita tulee lisätä hyvään astmaatikkojen ruokavalioon. Tämä mineraali on välttämätön rentouttamaan lihaksiasi ja hengitysteitäsi.  Se on myös tulehdusta lievittävä ja keuhkoputkea avaava. Suositeltu päivittäinen annos on 500 mg.

Saadaksesi tarpeeksi magnesiumia, ruokavaliosi tulee sisältää runsaasti raakoja hedelmiä ja kasviksia sekä palkokasveja ja pähkinöitä. 

Jos olet astmaatikko, lisää nämä ruoat lautasellesi:

 • Seesamin- ja kurpitsansiemenet
 • Soija (kaikissa muodoissa)
 • Palkokasvit (linssit, kikherneet, herneet)
 • Vehnänalkio
 • Kasvikset (lehtimangoldi, pinaatti, vihreät pavut, persilja, porkkana, sipuli)
 • Hedelmät (banaani, taateli, passionhedelmä)
 • Pähkinät (pistaasit, saksanpähkinät)
 • Kaura
 • Wakame-merilevä
 • Valkosipuli

Kokeile niitä!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Astman oireet, syyt ja diagnosointi
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Astman oireet, syyt ja diagnosointi

Astman oireet voivat olla lieviä tai kroonisia, potilaasta riippuen. Joillakin on hankalampia astmakohtauksia. Astmaa esiintyy kaiken ikäisillä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Wang, J., & Liu, A. H. (2011). Food allergies and asthma. Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1097/ACI.0b013e3283464c8e
 • Varraso, R. (2012). Nutrition and asthma. Current Allergy and Asthma Reports. https://doi.org/10.1007/s11882-012-0253-8
 • Rosenkranz R. R, Rosenkranz S. K, Neessen K. Dietary factors associated with  lifetime asthma or hayfever diagnosis in Australian middle-aged and older adults: a cross-sectional study. Nutritional Journal. 2012. 11 (84).
 • Remig, V., Franklin, B., Margolis, S., Kostas, G., Nece, T., & Street, J. C. (2010). Trans Fats in America: A Review of Their Use, Consumption, Health Implications, and Regulation. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2009.12.024
 • Patel B. D, Welch A. A, et al. Dietary antioxidants and asthma in adults. Thorax. Mayo 2006. 61 (5): 388-393.
 • Mickleborough T. D, Fogarty A. Dietary sodium intake and asthma: an epidemiological and clinical review. International Journal of Clinical Practice. Diciembre 2006. 60 (12): 1616-24.
 • Mayo Clinic. Asthma diet: does what you eat make a difference? Junio 2022.
 • Landon R. A, Young E. A. Role of magnesium in regulation of lung function. Journal of the American Dietetic Association. Junio 1993. 93 (6): 674-7.
 • Centros para el Control y Prevención de Enfermedades. Asma. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. Septiembre 2019.
 • Asthma and Allergy Foundation of America. Foods can affect asthma. Agosto 2018.
 • American Lung Association (ALA). Asthma and Nutrition. Julio 2018.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.