9 ruokaa, joita astmaatikkojen tulisi välttää

· kesäkuu 12, 2017
Useiden ruokien ongelma on se, että ne lisäävät liman tuotantoa ja pahentavat astman oireita. Välttääksesi tämän on hyvä idea syödä enemmän magnesiumpitoisia ruokia ja välttää tässä artikkelissa mainittuja ruokia.

Astmaatikot hakevat usein tietoa ruoista joita syödä jotta heillä olisi vähemmän astmakohtauksia, mutta harvat tietävät mitä ruokia tulisi välttää.

Usko tai älä, jotkut ruoat voivat pahentaa astman oireita.

Lue eteenpäin oppiaksesi lisää.

Ruokavaliolla on väliä astman kannalta

Tämä otsikko saattaa vaikuttaa vähän oudolta, sillä ruoka ei ole ainoa ratkaisu astmaan. Ruokavaliollasi on kuitenkin suuri vaikutus elämääsi. 

Tiettyjen ruokien nauttimisen rajoittaminen ja ravinteikkaan ruokavalion noudattaminen voivat auttaa hoitamaan astmaaSe sopii mahtavasti yhteen perinteisten hoitokeinojen kanssa!

Jos sinulla on astma, vältä tai vähennä seuraavien ruoka-aineiden kulutusta:

Tyydyttyneet rasvat

käristetty ruoka

Sitä löytyy monista ruoista joita nautimme lounaaksi ja illalliseksi, kuten leivonnaisista, punaisesta lihasta ja paistetuista ruoista.

Tyydyttynyt rasva on läsnä myös prosessoiduissa ruoissa, ja Mayo Clinicin tutkimusten mukaan se pahentaa astman oireita. Tämä johtuu immuunijärjestelmän reaktiosta näiden aineiden syömiseen.

Siten Omega-3 -rasvahappojen syöminen on suositeltavaa (sitä löytyy rasvaisesta kalasta, pellavansiemenistä ja esimerkiksi saksanpähkinöistä) sekä rasvattoman tai vähärasvaisen proteiinin lähteet (esimerkiksi rasvaton maito, kananrinta ja palkokasvit).

Kun käyt ostoksilla, lue pakkaukset löytääksesi ruoat jotka eivät sisällä tyydyttynyttä rasvaa. Ala myös höyrystämään, paistamaan uunissa tai grillaamaan ruokasi pannulla paistamisen sijaan.

Täysmaito

maitotuotteet

Täysmaito on hyvin rasvapitoista ja siten pahentaa oireitasi. Mutta älä huoli, sinun ei täydy ryhtyä vegaaniksi!

Valitse vain maitosi viisaasti: valitse rasvattomia tuotteita ja kokeile vaihtoehtoja aina silloin tällöin. Oletko kokeillut esimerkiksi mantelimaitoa tai kauramaitoa?

Syömme usein paljon maitotuotteita sitä ajattelemattakaan, sillä niitä on kaikenlaisissa resepteissä ja päivittäisissä ruoissa: sosekeitoissa, pastaruoissa, jäätelöissä, kahvijuomissa, smoothieissa, voissa, jne.

Ja mikäli siinä ei olisi tarpeeksi, maitotuotteiden rakenne lisää liman tuotantoa, ja siten lisää tukkoisuutta. Tämä vaikeuttaa vapaata hengittämistä astmakohtauksen aikana. 

Punainen liha

Taas meidän täytyy puhua tyydyttyneestä rasvasta, sillä lihassa on sitä suurissa määrin. Vaikka on olemassa poikkeuksiakin kuten lammas, joka on vähärasvaisempaa, astma pahenee naudasta tai siasta löytyvän tyydyttyneen rasvan takia. 

Nutrition Journalin tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka syövät paljon punaista lihaa todennäköisemmin myös kehittävät astman. 

Syö sitä enimmillään kerran viikossa, ja valitse terveellisempiä vaihtoehtoja kuten kanaa, kalkkunaa ja kalaa. 

Sitrushedelmät ja tomaatit

sitrushedelmät

Kuinka nämä hedelmät, joiden pitäisi olla meille hyväksi, voivat pahentaa astmaa?

Sekä sitrukset että tomaatit sisältävät kyllä paljon ravinteita ja kuituja, mutta myös yhdisteitä jotka voivat pahentaa astman oireita.

Sinun ei tarvitse lopettaa niiden syömistä yhdessä yössä, mutta yritä ainakin vähentää niiden kulutusta. 

Suolaiset ruoat

suolaiset snacksit

Liika natrium laukaisee mununaisongelmia, ylipainoa ja jalkojen turpoamista.

Se voi myös aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia astmaatikoille, sillä ne lisäävät immuunivastetta ja laukaisevat oireet.

Käytä pieni määrä suolaa aterioillasi ja vältä prosessoituja ruokia kuten tölkki- tai pikakeittoja, ranskanperunoita ja valmiita välipaloja.

Älä edes pidä suolasirotinta pöydällä, ja varmista että luet ostamiesi tuotteiden pakkaukset kaupassa, sillä ne saattavat sisältää ”piilosuolaa” (jopa makeisissa on monesti suolaa!).

Transrasva

juustokakku

Transrasva muodostuu prosessissa, jossa vetyä lisätään kasviöljyyn.

Se on erittäin harmillista ja lisää sydänsairauksien ja diabeteksen riskiä samalla kun se lisää astman oireita.

Vältä kaikkia ruokia jotka sisältävät transrasvaa, mukaanlukien margariinia, paistettuja ruokia, ja etenkin hydrattuja öljyjä.

Nämä rasvat löytyvät myös kekseistä ja kaupallisista leivonnaisista, kakuista ja valmiista kakkusekoituksista.

Sen sijaan valitse ruokia jotka sisältävät hyviä rasvoja, kuten oliivi-, tai rypsiöljyä (luomu), pellavansiemeniä, ja pähkinöitä kuten manteleita tai saksanpähkinöitä.

Tämä ei ainoastaan vähennä astman oireita, mutta myös suojelee sinua monilta muilta sairauksilta.

Magnesium vastaan astma

siemenet

Et voi unohtaa magnesiumpitoisia ruokia, joita tulee lisätä hyvään astmaatikkojen ruokavalioon. Tämä mineraali on välttämätön rentouttamaan lihaksiasi ja hengitysteitäsi. 

Se on myös tulehdusta lievittävä ja keuhkoputkea avaava. Suositeltu päivittäinen annos on 500 mg.

Saadaksesi tarpeeksi magnesiumia sinulla täytyy olla ruokavaliossasi runsaasti raakoja hedelmiä ja kasviksia sekä palkokasveja ja pähkinöitä. 

Jos sinulla on astma, lisää nämä ruoat lautasellesi:

  • Seesamin- ja kurpitsansiemenet
  • Soija (kaikissa muodoissa)
  • Palkokasvit (linssit, kikherneet, herneet)
  • Vehnänalkio
  • Kasvikset (lehtimangoldi, pinaatti, vihreät pavut, persilja, porkkana, sipuli)
  • Hedelmät (banaani, taateli, passionhedelmä)
  • Pähkinät (pistaasit, saksanpähkinät)
  • Kaura
  • Wakame-merilevä
  • Valkosipuli

Kokeile niitä!