Logo image
Logo image

6 vitamiinia jotka sinun täytyy lisätä ruokavalioosi

2 minuuttia
Eräiden vitamiinien pitäisi olla tärkeysjärjestyksessäsi ensimmäisenä, mikäli haluat kehosi pysyvän terveenä ja vahvana. Näiden erityisten ravintoaineiden puute voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia.
6 vitamiinia jotka sinun täytyy lisätä ruokavalioosi
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Terve ja tasapainoinen ruokavalio on välttämätöntä terveelle keholle. Vitamiinit ovat niiden ravintoaineiden joukossa, joita meidän pitäisi nauttia usein. Ne ovat ehdottoman tärkeitä kehon monissa toiminnoissa. Tässä artikkelissa haluamme kertoa sinulle mitkä ovat tärkeimmät 6 vitamiinia, jotta voit varmistaa saavasi niitä riittävästi.

C-vitamiini

Some figure

Riittävä C-vitamiinin saanti on todella tärkeää, varsinkin talvella jolloin kylmä sää alentaa vastustuskykyä. C-vitamiini auttaa ehkäisemään flunssaa ja kuumetta, sillä se toimii antioksidanttina.

C-vitamiinin puute estää kehoasi valmistamasta terveitä soluja puolustaakseen itseään viruksilta ja bakteereilta. C-vitamiinin saanti ei tietenkään takaa sitä ettet tule sairaaksi, mutta se auttaa vähentämään sen riskiä.

 • Joitakin ruokia, joissa on suuri määrä C-vitamiinia, ovat sitrushedelmät ja kiivit.

A-vitamiini

Jos kehossasi ei ole tarpeeksi A-vitamiinia, tulee sinulla olemaan näköön liittyviä ongelmia. 

Sen takia A-vitamiini on tunnettu siitä, että se on ”hyväksi silmillesi”. Lisäksi se on antioksidantti, jolla on voimaa pitää immuunijärjestelmäsi hyvässä kunnossa. Sitä voi saada:

 • Eläinrasvasta
 • Porkkanoista
 • Tomaateista
 • Persikoista
 • Paprikoista

Foolihappo

Some figure

Foolihappo (B9-vitamiini) ehkäisee anemiaa. Kyseiseen sairauteen liittyy jatkuva väsymys, mutta se on ehkäistävissä. Varmistaaksesi riittävän foolihapon saannin, tulisi sinun sisällyttää ruokavalioosi paljon kasviksia ja hedelmiä. Suosittelemme mansikoita ja mangoja.

B12-vitamiini

B12-vitamiini on välttämätön terveen hermoston ja verisolujen ylläpitämiseksi. Se auttaa kehoasi tuottamaan kunnolla energiaa.

Vanhetessasi vatsasi ei hajota proteiineja yhtä tehokkaasti ja siten kehosi ei ime vitamiineja yhtä hyvin. On siis suositeltavaa seurata B12-vitamiinitasoa kun vanhenet. B12-vitamiinin puutteen riski alkaa kasvaa erityisesti 50 vuoden iässä.

 • Jotkin ruoista, joista saa suuria määriä B12-vitamiinia, ovat kala, liha, kananmunat ja maitotuotteet.

Jos olet vegaani tai vegetaristi, on sinulla suurempi B12-vitamiinin puutteen riski, mutta sitä saa myös jyvistä.

D-vitamiini

Kuuluisa D-vitamiini on seuraava pakollinen lisä ruokavalioosi. Sitä tarvitaan hyvään luuston terveyteen ja oikeanlaiseen kalsiumin imeytymiseen. Lisäksi alhainen D-vitamiinitaso yhdistetään usein lisääntyneeseen sydänsairauksien ja syöpien riskiin. Tämä vitamiini on siitä omalaatuinen, että sitä voi saada olemalla auringossa. Itse asiassa aurinko on meidän pääasiallinen D-vitamiinin lähteemme.

Kaikista haavoittuvaisimpia D-vitamiinin puutokseen ovat ne ihmiset, jotka:

 • Asuvat kaupungissa, jossa on paljon saasteita.
 • Käyttävät yleensä peittävämpiä vaatteita.
 • Ovat iholtaan pigmenttisempiä.
Some figure

B6-vitamiini

B6-vitamiinilla on merkittävä rooli noin 200 kehosi biokemiallisessa reaktiossa. Huomaat siis miksi on niin elintärkeää saada sitä riittävästi ruokavaliostasi. Jos et saa sitä tarpeeksi, vaikuttaa se seuraaviin alueisiin:

 • Uneen
 • Ruokahaluun
 • Mielialaan
 • Kognitiivisiin kykyihin
 • Immuunijärjestelmään
 • Punasolujen tuotantoon

Alhainen B6-vitamiinitaso ei ole yleistä. On kuitenkin hyvä idea varmistaa että saat sitä tarpeeksi syömällä lihaa, kokojyviä ja pähkinöitä.

Nyt tiedät, että nämä ovat joitakin vitamiineja joiden puuttumista ruokavaliossasi et todellakaan halua. Ne ovat ravintoaineita, jotka vaikuttavat vakavasti kehosi elintärkeisiin toimintoihin, mikäli et saa niitä tarpeeksi. Nämä 6 vitamiinia auttavat suojelemaan kehoasi kaikelta flunssasta sydänsairauksiin, ja ne suorittavat satoja välttämättömiä kemiallisia reaktioita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bucher A., White N., Vitamin C in the prevention and treatment of the common cold. Am J Lifestyle Med, 2016. 10 (3): 181-183.
 • Van Gool JD., Hirche H., Lax H., Schaepdrijver L., Folic acid and primary prevention of neural tube defects: a review. Reprod Toxicol, 2018. 80: 73-84.
 • Greenberg JA., Bell SJ., Yan Hong Y., Folic acid supplementation and pregnancy: more than just neural tube defect prevention. Rev Obstet Gynecol, 2011.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.