Mikä aiheuttaa orgasmipäänsärkyä?

Orgasmipäänsärky on yleisempi vaiva miehillä kuin naisilla. Jokaista naista kohden on neljä miestä, jotka kärsivät tästä säännöllisesti. Mutta mikä sitä oikein aiheuttaa?
Mikä aiheuttaa orgasmipäänsärkyä?

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Orgasmipäänsärky tai seksuaaliseen toimintaan liittyvä päänsärky on yleinen ongelma. On arvioitu, että tämä ongelma koskee noin 80 % miehistä. Itse asiassa on todennäköistä, että lähes jokainen kokee tämän ongelman jossain vaiheessa elämäänsä. Katsotaanpa, mikä orgasmipäänsärkyä aiheuttaa.

Käytettävissä olevat tiedot osoittavat, että 75 % tällaisista päänsärkytapauksista liittyy itse orgasmiin. Loput 25 % alkavat kuitenkin ennen orgasmia, eli ne tapahtuvat aikaisemmin. Päänsäryn voimakkuus ja vakavuus vaihtelevat henkilöstä toiseen.

Mikä aiheuttaa orgasmipäänsärkyä?

Normaalisti orgasmipäänsärky johtuu seksuaalisen kiihottumisen lisääntymisestä. Tämä saa niskan ja pään lihakset supistumaan. Toinen mahdollinen syy on kohonnut verenpaine.

Lisäksi Wake Forest University School of Medicinen julkaiseman tutkimuksen mukaan migreenistä kärsivillä on yleensä voimakkaampi seksuaalinen halu kuin henkilöillä, jotka kärsivät muunlaisista päänsäryistä. Tutkimuksen mukaan sekä migreeni että seksuaalinen halu johtuvat alhaisista serotoniinipitoisuuksista.

Valladolidin yliopiston kliinisen sairaalan tutkimus taas osoittaa, että orgasmipäänsärky voi liittyä hypotalamuksen toimintaan. Seksi ja seksuaalinen kiihottuminen lisäävät hypotalamuksen toimintaa, mikä laukaisee päänsärkyä. Tutkijat kuitenkin selventävät, että tätä teoriaa on tutkittava enemmän.

Miltä nämä päänsäryt tuntuvat?

Yleensä orgasmipäänsärky ilmestyy äkillisesti, ennen seksuaalista toimintaa, sen aikana tai sen päätyttyä. Kipu on pistävää ja monet kuvailevat sitä ikään kuin salamaniskuna. Tämä on yksi vakavimmista päänsäryistä.

Muissa tapauksissa epämukavuus alkaa tylsänä kipuna pään takaosassa ja niskassa. Pikkuhiljaa, kun seksuaalinen kiihottuminen lisääntyy, myös kipu lisääntyy.

Tämänkaltainen päänsärky on arvaamaton. Se voi kestää minuutista kolmeen tuntiin tai jopa useita päiviä. Joskus kipu vähenee vähitellen, kunnes se katoaa kokonaan, kun taas toisinaan kipu häviää yhtä nopeasti kuin se ilmaantui.

Tämäntyyppinen päänsärky voi esiintyä kerran tai useita kertoja muutaman kuukauden aikana. On arvioitu, että 50 % niistä kärsivistä ihmisistä kokee nämä jaksot 6 kuukauden ajan. 40 prosentilla on niitä jopa vuoden ajan. Ne ovat myös yleisimpiä 25-35 -vuotiailla miehillä kuin muissa ikähaarukoissa.

Milloin pitäisi mennä lääkäriin?

Orgasmipäänsärkyä ei pidetä vaarallisena vaikka se onkin varsin epämukava vaiva. Siksi ei yleensä ole mitään syytä huoleen. On kuitenkin tapauksia, joissa päänsärky on oireena jostain muusta fyysisestä ongelmasta. Jos kipu on liian voimakasta ja ilmaantuu nopeasti, suosittelemme keskustelemaan asiasta lääkärisi kanssa.

Suosittelemme myös käymään lääkärissä, jos ilmenee muita oireita, kuten:

  • Oksentelua
  • Kaulan jäykkyyttä
  • Tunnon menetystä
  • Erittäin voimakasta kipua, joka kestää yli yhden päivän
  • Tajunnan menetystä
  • Kouristuksia

Lääkäri tekee fyysisen tarkastuksen. Voidaan myös tehdä testejä, kuten magneettikuvaus, CT-skannaus, angiogrammi, angiografia tai lannerangan pistos. Tämä auttaa vahvistamaan tai sulkemaan pois vakavat ongelmat, kuten aneurysmat.

Orgasmipäänsärky voi ilmetä jo ennen seksuaalista aktia.

Lähes aina hyvänlaatuinen ongelma

Orgasmipäänsärky ei todennäköisesti liity mihinkään muuhun sairauteen. Siksi yleisesti käytetyn kipulääkkeen pitäisi auttaa sinua pääsemään siitä yli. Joskus lääkäri saattaa pitää tarpeellisena määrätä vahvempia lääkkeitä. On myös huomattava, että useat migreenin tai muun tyyppisten päänsärkyjen hoitoon käytettävät lääkkeet voivat vaikuttaa seksuaaliseen toimintaan.

Monet ihmiset kokevat tämän tyyppisen päänsäryn vain kerran elämässään. Toiset voivat kokea niitä muutaman kuukauden ajan. On kuitenkin myös tapauksia, joissa päänsärky on jatkuvaa ja johtuu seksuaalisen vastaamisen emotionaalisesta paineesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Wake Forest University Baptist Medical Center. (2006, June 9). Migraine Headaches And Sexual Desire May Be Linked. ScienceDaily. Retrieved December 18, 2020 from www.sciencedaily.com/releases/2006/06/060609121759.htm
  • Santos Lasaosa, et. al., S. (2020). Manual de práctica clínica en cefaleas. Sociedad Española de Neurología. https://www.sen.es/pdf/2020/ManualCefaleas2020.pdf.
  • Velasco, F. “Cefalea en racimos y otras cefaleas primarias recurrentes.” Gaceta Médica de Bilbao 99.1 (2002): 17-22.
  • GONZÁLEZ, D. H. S. 4 CAFALEA ASOCIADA A LA ACTIVIDAD SEXUAL. NeuroeJe, 11(1).
  • Ontañón Gómez, Jesús. “Cefalea relacionada con la actividad sexual en una Unidad de Cefaleas.” (2016).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.