Logo image
Logo image

Estrogeeni: naisille välttämätön hormoni

3 minuuttia
Jotkut elimistössä tuotetut aineet, kuten hormonit, ovat vastuussa monien elinten moitteettomasta toiminnasta. Näin ollen on osoitettu, että estrogeenin esiintyvyydellä on merkitystä terveissä ja tasapainoisissa aivoissa.
Estrogeeni: naisille välttämätön hormoni
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Hormonit ovat avaintekijöitä joidenkin mielialojen ymmärtämiseen ja selittämiseen, etenkin naisten tapauksessa. Naissukupuolta ympäröivät usein avoimet kysymykset, joiden oletettu vastaus kulkee käsi kädessä näiden elementtien kanssa, jotka hallitsevat kehoamme päästä varpaisiin. Yksi näistä elementeistä on naishormoni eli estrogeeni.

Naishormoni eli estrogeeni

Estrogeeni on yksi naisen elimistön tärkeimmistä elementeistä. Se on vastuussa muun muassa rintojen kasvusta, kuukautisista sekä lantion laajentumisesta. Murrosiässä sen tuotanto lisääntyy, mikä puolestaan stimuloi muun muassa kohdun, kohdun limakalvon ja munanjohtimien sekä emättimen kypsymistä.

Sekä miesten että naisten elimistöt erittävät estrogeenia osana luonnollista strategiaa lajin säilymisen varmistamiseksi. Sukupuolten välillä on kuitenkin eroja, sillä juuri naiset kokevat estrogeenin tuotannon vaikutukset kolmella keskeisellä hetkellä: murrosiän, raskauden ja vaihdevuosien aikana.

Yleisesti ottaen estrogeenin pääasiallisena tehtävänä on varmistaa elimistön moitteeton toiminta ovulaation ja sitä seuraavan hedelmöityksen aikaansaamiseksi. Tämän lisäksi se puuttuu myös muihin tärkeisiin prosesseihin, kuten veren kolesterolitasojen ja rasva-aineenvaihdunnan hallintaan.

Estrogeenin eri tyypit

Kyseessä on steroidi sukupuolihormoni, joka on johdettu androgeeneistä. Elimistöstämme löytyy kolmea eri estrogeenityyppiä; estronia, estradiolia ja estriolia, jotka kaikki täyttävät endokriinisiä toimintoja. Kaikki kolme estrogeenia vaikuttavat proteiinisynteesiä säätelevien solujen ytimeen.

  • Estroni: Kyseessä on estrogeeni, jota tuotetaan aromataasientsyymin avulla syntetisoimalla progesteronia. Sen tuotanto tapahtuu rasvakudoksessa ja munasarjoissa. Tätä estrogeenia esiintyy naisen elimistössä kaikkein vähiten.
  • Estradioli: Kyseessä on estrogeeni, jota tuotetaan aromataasientsyymin avulla testosteronista ja jota erittyy runsaasti elimistössä hedelmällisten vuosien aikana. Estradioli on näistä kolmesta estrogeenin tyypistä kaikkein voimakkain.
  • Estrioli: Kyseessä on estrogeeni, jota syntetisoidaan androsteronin kautta. Sen erittyminen tapahtuu istukassa ja sitä esiintyy naisen elimistössä suurina määrinä nimenomaan raskauden aikana.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 7 tekijää, jotka voivat aikaistaa vaihdevuosia

Terveet aivot

Some figure
Estrogeeneillä on useita eri toimintoja kehossa, mikä puolestaan edistää muun muassa verenkiertoa aivoissa.

Estrogeenillä on aivoverisuonisairauksia ehkäisevä vaikutus. Toinen sen elintärkeistä tehtävistä on vaikuttaa positiivisesti ihmiskehon “komentokeskuksen” eli aivojen yhtenäiseen toimintaan.

Nämä edut johtuvat siitä, että estogeenin tuotanto edistää sekä veren että glukoosin jatkuvaa virtausta aivoihin. Kyseessä on toiminto, joka toimii olennaisena perustana neuronien ja joidenkin välittäjäaineiden asianmukaisille olosuhteille.

Paljon muita etuja

Tämä ei lopu vielä tähän, vaan estrogeenilla on lukuisia muitakin etuja, sillä lisäksi tämä sukupuolihormoni säätelee muun muassa lisääntymiskierron asianmukaista toimintaa sekä työskentelee yhdessä androgeenien kanssa sukupuolivietin edistämiseksi. Lisäksi estrogeeni tukee sekundaaristen eli toissijaisten sukupuoliominaisuuksien, kuten tytöillä rintojen kasvun ja pojilla lihasmassan kasvun kehitystä.

Tällä tavoin myös verenpaine laskee ja luiden suojaus paranee, sillä estrogeenit osallistuvat kalsiumin assimilaatioon. Kaiken tämän lisäksi estrogeenin tuotanto vaikuttaa positiivisesti käytännössä kaikkeen virtsajärjestelmän toimintaan.

Kuukautisten aikana tämän hormonin tasot vaihtelevat radikaalisti. Tämä puolestaan selittää niitä mielialanvaihteluita, joita jotkut naiset käyvät läpi kuukautisten aikana. Esimerkiksi ärtyneisyys, unettomuus, kognitiivisten kykyjen heikentyminen sekä ahdistuneisuuden jaksot ilman, että niiden selittämiseksi löytyisi näkyviä syitä, ovat joitakin näistä merkeistä, joita estrogeenitasojen heittelyt voivat naisten kehossa saada aikaan.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: 10 merkkiä hormonien epätasapainosta naisilla

Vaihdevuodet ja estrogeeni

Some figure
Estrogeenitasojen laskeminen elimistössä lisää sydän- ja verisuonitautien sekä osteoporoosin synnyn riskiä.

Vaihdevuosien saapuessa naisen elimistön estrogeenin tuotanto vähenee äkillisesti, mikä puolestaan johtaa huomattaviin fyysisiin ja psyykkisiin muutoksiin ympäri kehoa.

Joitakin vaihdevuosien aikana esiintyvistä yleisimmistä oireista ovat muun muassa emättimen kuivuus, radikaalit mielialanvaihtelut, voimakas väsymys, liiallinen hikoilu sekä osteoporoosin eli luukadon kehittyminen. Muita yleisiä oireita ovat unihäiriöt, seksuaalinen haluttomuus sekä sydämentykytys ja kasvojen punoitus, joita esiintyy erityisesti kuumien aaltojen aikaan. Lisäksi riski kärsiä sydän- ja verisuonisairauksista kasvaa vaihdevuosien aikana.

Lisäksi on todisteita siitä, että vaihdevuosien aikana naisen elimistö alkaa menettää kollageenia ja kalsiumia, ja siksi tässä vaiheessa asiantuntijat suosittelevat erityisiä hoitoja näiden puutostilojen aiheuttamien seurausten torjumiseksi.

Estradioli ja aivot

Kuten aikaisemmin jo mainitsimme, estradioli on kolmesta estrogeenin tyypistä kaikkein voimakkain. Sillä on elintärkeä rooli muun muassa motorisissa toiminnoissa ja se liittyy olennaisella tavalla myös muistiin ja oppimisprosesseihin sekä kipuherkkyyteen.

Jotkut asiantuntijat antavat estradiolille jopa kyvyn suojata aivoja mahdollisilta vaurioilta, jotka voivat johtaa Alzheimerin taudin kaltaisiin degeneratiivisiin sairauksiin. Lisäksi tiedämme, että estrogeenin vaikutuksia elimistössä säätelevän geenin vaihtelut voivat mahdollisesti lisätä naisten riskiä sairastua multippeliskleroosiin eli MS-tautiin.

Terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion tiedetään tukevan ihanteellisen hormonitoiminnan saavuttamista. Tämä yhdessä säännöllisten lääkärintarkastusten sekä jokaisen ihmisen yksilölliseen dynamiikkaan mukautetun liikuntarutiinin kanssa ovat perustoimenpiteitä tasapainoisesta ja mahdollisimman terveestä elämästä nauttimiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dr. Alberto Calderón Zúñiga. 2009. ESTROGENOS EN TERAPIA DE SUSTITUCION HORMONAL. Extraído de: http://www.binasss.sa.cr/revistas/farmacos/especial2009/art4.pdf
  • Guillermo Bravo Prieto. 2016. Efecto de los Estrógenos en las Funciones cognitivas. Extraído de: https://uvadoc.uva.es/bitstream/10324/28474/1/TFG-M-L1050.pdf
  • VV.AA. (2012).Premature menopause or early menopause and risk of ischemic stroke. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21993082
  • Arteaga, Urzúa. (2016). Menopausia y riesgo cardiovascular. https://scielo.conicyt.cl/pdf/rmc/v144n11/art01.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.