8 hormoniepätasapainon oiretta, joista et ehkä ole tietoinen

Hormonaaliset ongelmat aloittavat ketjureaktion, joka voi vaikuttaa elämänlaatuusi. Vaikka nämä oireet voivat ilmaantua itsestään, sinun tulisi kysyä lääkäriltäsi mikäli ne johtuvat hormonaalisesta epätasapainosta. 
8 hormoniepätasapainon oiretta, joista et ehkä ole tietoinen

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Hormoneilla on suuri rooli terveytesi kannalta. Kaiken kaikkiaan ne vaikuttavat suurimpaan osaan kehosi elimien toiminnoista.  

Hormonit ovat vastuussa solujen toiminnan stimuloinnista ja jopa psykologisten prosessien säätelystä läpi elämäsi. Koska hormonit vaikuttavat aineenvaihduntaasi, kasvuusi ja seksuaalisiin toimintoihin, on välttämätöntä pitää ne tasapainossa.

Hormonaaliset ongelmat aloittavat ketjun oireita, jotka voivat vaikuttaa elämänlaatuusi. 

Ongelma on, että useat ihmiset eivät ole tietoisia että heidän oireensa johtuvat hormonaalisesta epätasapainosta, ja usein he selittävät oireensa yleisemmillä ongelmilla.

Kun opit miltä hormoniepätasapainon oireet näyttävät ja mitä vaikutuksia niillä on terveyteesi, pystyt tunnistamaan ne jotta voit saada oikeaa hoitoa.

Tässä artikkelissa haluamme jakaa kanssasi 8 hormoniepätasapainon merkkiä.

1. Vatsarasvan kertyminen

vatsarasva voi johtua hormoneista

Vatsarasvan kertyminen ja lihasmassan kadottaminen ovat yleisiä oireita umpieritysjärjestelmän ongelmista. Stressi liitetään yleensä näihin oireisiin.

Vaikka vatsan oireet voivat olla tulos huonoista syömistavoista, on tärkeää harkita hormoniepätasapainon mahdollisuutta, sillä ne voivat suuresti muuttaa aineenvaihduntaasi.

2. Seksihalujen puute

Alhaiset estrogeenitasot naisilla aiheuttavat usein ongelmia seksielämässä.

Tämän kaltaiset hormoniongelmat alentavat libidoa merkittävästi ja voivat itse asiassa myös vaikuttaa mielialaasi.

3. Kognitiiviset vaikeudet

aivot pulassa

Muistinmenetys, stressi ja aivosumu ovat hormonaalisen epätasapainon kognitiivisia oireita.

Yleisesti sanottuna, ne nostavat kortisoliksi kutsutun kemiallisen aineen tasoja, mikä on liitetty stressiin ja tiettyjen sairauksien kehittymiseen.

4. Mielialan muutokset

Hermostuneisuus, ärsyyntyneisyys ja muut äkilliset mielialan muutokset ovat yleisiä hormonisairauksien kanssa kuukautisten ja vaihdevuosien aikana.

Naisten on normaalia kokea herkkyyttä, masennusta ja heidän hyvinvointiaan häiritseviä tunteita, mutta vakavat muutokset voivat johtua umpieritysjärjestelmän ongelmista.

Estrogeenin ja progesteronin tasojen vaihtelut laukaisevat nämä oireet.

5. Kuumat aallot ja yöhikoilu

kuumat aallot ovat hormoniepätasapainon oire

Kuumat aallot ja yölliset hikoilut liitetään yleensä hormonaalisiin muutoksiin jotka ilmaantuvat vaihdevuosien aikana. Ne voivat kuitenkin ilmaantua myös nuoremmalla iällä hormonaalisen aktiviteetin epätasapainojen takia.

Vaikka ennen ajateltiin, että syynä on alhaiset estrogeenitasot, nyt ymmärretään että progesteronivaje tai lisämunuaisen sekä kilpirauhasen ongelmat ovat sen takana.

Nämä systeemit ovat erittäin herkkiä muutoksille, etenkin kun ne ovat altistettuna tekijöille, jotka ovat sotkeutuneet niiden hormonaalisiin toimintoihin.

6. Emättimen kuivuus

Estrogeenin laskeneet tasot voivat aiheuttaa muutoksia emättimen pH:ssa, mikä vaikuttaa eritteisiin ja sen luonnolliseen “voiteluun”.

Emättimen kuivuus vaikuttaa suoraan seksielämääsi, etenkin koska se lisää herkkyyttä ja aiheuttaa kipua seksin aikana. Se on yleistä menopaussin läpikäyvillä naisilla, mutta se voi myös ilmaantua ennenaikaisesti muun tyyppisen hormoniepätasapainon takia.

7. Jatkuva väsymys

hormoniepätasapainon oire väsymys

Useimmat ihmiset käyvät jossain vaiheessa läpi kroonisen väsymyksen vaiheen, joka johtuu stressistä, liiallisesta fyysisestä aktiivisuudesta, tai tavallisesta sairaudesta.

Mutta kun väsymys kestää, se johtuu luultavasti kilpirauhasen toiminnan puutteesta, joka tunnetaan myös kilpirauhasen vajaatoimintana.

Tämä sairaus vaikuttaa aineenvaihduntasi nopeuteen, ja koska hormonit vähentävät sen aktiivisuutta, tuloksena voi olla vaikeuksia sydän- ja verisuonijärjestelmässä sekä ruoansulatuksessa.

8. Päänsäryt ja migreenit

Naishormonien aktiivisuuden muutokset voivat laukaista vakavia päänsärkyjä ja toistuvia migreenejä.

Epätasapainot, jotka tapahtuvat tietyissä vaiheissa kuukautiskiertoasi tai kun vaihdevuodet alkavat, aiheuttavat jännityksestä ja liiallisesta tulehduksesta johtuvia päänsärkyjä.

Päänsäryt ilmaantuvat myös kilpirauhasen epätasapainojen takia, johtuivat ne sitten hormonaalisesta epätasapainosta kuten aiemmin mainittu, tai liiallisesta hormonien tuotannosta (hypertyreoosi).

Tunnistatko näitä oireita? Mikäli ne ovat jatkuvia, muista antaa lääkärisi tarkastaa mikäli ne johtuvat hormonaalisista syistä.

Mikäli näin on, lääkärisi suosittelee sinulle oikeaa hoitoa korjaamaan hormonaaliset epätasapainotilasi.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Adrenaliinin vapautuminen: aktivoiva stressi- ja päänsärkyhormoni
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Adrenaliinin vapautuminen: aktivoiva stressi- ja päänsärkyhormoni

Adrenaliinin lyhytkestoinen vapautus voi saada sinut tuntemaan olosi hyväksi, mutta jos se on pitkäkestoista, voi sillä olla myös negatiivisia vaik...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sanitas. Patologías producidas por alteraciones de las hormonas femeninas.
  • sanitas.es/sanitas/seguros/es/particulares/biblioteca-de-salud/prevencion-salud/hormonas-patologias.html

  • K. Haldiman. 5 consejos para el equilibrio hormonal femenino. (2018).
  • paleofoundation.com/5-consejos-para-el-equilibrio-hormonal-femenino/

  • J. J. Escrivá, J. A. Carbajal, M. Mendaza. Sociedad Española de Farmacia Hospitalaria. Endocrinología.
  • sefh.es/bibliotecavirtual/fhtomo2/CAP05.pdf


Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.