Logo image
Logo image

Miksi seksuaalinen vietti kasvaa kesällä?

4 minuuttia
Aurinko ja lämpö yleensä lisäävät seksuaaliseen viettiin liittyvien hormonien tuotantoa ja eritystä. Haluatko tietää aiheesta lisää? Kerromme sinulle seuraavaksi, miksi seksuaalinen vietti lisääntyy juuri kesällä.
Miksi seksuaalinen vietti kasvaa kesällä?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Vaikka sanotaankin, että “kevät saa kaikki kukat kukkimaan”, kevät ei näyttäisi olevan kaikkein suotuisin aika rakkauden kukoistukselle, vaikka toki kaikki vuodenajat sitä saattavat olla. Yritämme selvittää seuraavaksi, miksi seksuaalinen vietti kasvaa juuri kesällä.

Libidomme nousee kesällä ja syynä tähän ovat useat eri olosuhteet, jotka olemme jakautuneet kahteen suureen ryhmään: sosioekonomiseen ryhmään sekä fysiologiseen ryhmään.

Sosioekonomiset tekijät, jotka lisäävät seksuaalista viettiä kesällä

On olemassa laaja valikoima sosioekonomisia tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa seksuaalisen vietin lisääntymiseen kesällä. Esimerkiksi meillä on enemmän vapaa-aikaa ja vähemmän velvoitteita töissä. Henkilökohtaiset suhteet puolestaan ​​paranevat ja mahdollisuudet tavata muita ihmisiä ovat suuremmat. Muita ihmisen seksuaaliseen viettiin vaikuttavia sosioekonomisia tekijöitä ovat:

 • Kesä lisää turismia, jolloin on enemmän mahdollista, että kohtaamme samankaltaisia ihmisiä, jotka herättävät meissä seksuaalisen halumme.
 • Se ajatus, että olemme tavanomaisen ympäristömme ulkopuolella tekee meistä rohkeampia ja päättäväisempiä, jolloin tunnemme myös vähemmän estoja ja ennakkoluuloja.
 • Kesällä käymme enemmän tapahtumissa, jossa on paljon muitakin ihmisiä: konsertit, rannat, juhlat ja monet muut ympäristöt, jotka ovat erityisesti kesällä täydellinen tilaisuus seksuaalisen vietin itämiseen.
 • Joustavammat aikataulut, joiden avulla voimme rentoutua ajattelematta herätyskelloa ja näin pidentää myös illanviettoa, antaen halujemme juosta vapaammin.
 • Myös itse pukeutuminen, jolla on tapana paljastaa kesällä enemmän ihoa, voi kasvattaa seksuaalista viettiä kesän aikana, siinä missä taas muina vuodenaikoina ylimääräinen iho pysyy tiukasti piilossa.
Some figure

Vapaa-aika, sosiaaliset kokoontumiset ja jopa kesäinen pukeutuminen voivat vaikuttaa siihen seksuaalisen vietin lisääntymiseen, jota tunnemme nimenomaan kesän aikana.

Fysiologiset tekijät, jotka lisäävät seksuaalista viettiä kesällä

Elimelliset toiminnot, suurimmaksi osaksi, ovat sekä hormonitoiminnan kautta säädeltyjä että kontrolloituja toimintoja. Sama tapahtuu myös ihmisen seksuaalisen vietin kanssa.

Aurinko ja lämpö yleisesti ottaen lisäävät seksuaaliseen viettiin liittyvien hormonien tuotantoa ja eritystä, ja tässä mielessä se voisikin selittää, miksi seksuaalinen vietti kasvaa kesän aikana.

Auringon säteilyllä on kyky tuottaa jopa 90 prosenttia elimistön tarvitsemasta D-vitamiinista. Ja kuten International Journal of Endocrinology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa on huomautettu, miehillä, jotka saavat riittävän määrän tätä vitamiinia, tuottavat myös korkeampia määriä mieshormonia eli testosteronia.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Pysy kunnossa ja hoikkana läpi koko kesän

Muita fysiologisia tekijöitä seksuaalisen vietin lisääntymiseen ovat:

 • Naishormoni eli estrogeeni ja progesteroni lisääntyvät ovulaation aikana, joka johtaa siihen, että naisen seksuaalinen vietti lisääntyy, jolloin he myös käyttävät sitä todennäköisemmin. Vastaava prosessi tapahtuu myös lämmön ja auringonvalon vaikutuksesta.
 • Serotoniinin tasot, joita kutsutaan myös “onnellisuuden hormoniksi”, nousevat. Toinen tähän ilmiöön vaikuttava tekijä auringon ja lämmön lisäksi on fyysinen liikunta, jota harrastetaan eniten kesän aikana.
 • Feromonit, jotka vaikuttavat seksuaaliseen halukkuuteen, ovat myös aktiivisempia kesän aikana.
 • Oksitosiini ja endorfiinit lisääntyvät myös kesällä erityisesti liikunnan, auringon ja lämmön takia.
 • Auringonvalon tuntien lisääntyminen johtaa myös melatoniinin laskuun (hormoni, joka säätelee unen ja valveillaolon aikaa) ja vaikuttaa näin ollen kesällä ilmeisesti myös libidon lisääntymiseen.
 • Ulkoista lämpöä jo itsessään pidetään libidon polttoaineena, koska se suosii seksuaalista halua tuottavan sisäisen lämmön alkamista.
 • Kuten lääketieteellinen lehti Duodecim on yhdessä julkaisustaan korostanut, auringonvalo voi lisätä seksuaalista aktiivisuutta, koska se vaikuttaa ihmisten valppauteen ja energiaan.
Some figure

Joidenkin tutkimusten mukaan auringonvalo ja sen kyky tuottaa D-vitamiinia elimistössä ovat yksi syy siihen, miksi ihmisen seksuaalinen vietti kasvaa nimenomaan kesällä.

Sisäinen seksuaalinen vietti

Seksuaalinen vietti aktivoi aivojemme hermoston eri alueita, jotka taas deaktivoituvat sen jälkeen, kun nämä halut on tyydytetty. Seksuaalisen vietin aktivointi ja estäminen tapahtuvat elimistön limbisessä järjestelmässä, jota säätelee hypotalamus, ja sen suurin aktiivisuus on niinä päivinä, joina auringonvaloa on saatavilla enemmän; näin ollen esimerkiksi kesällä.

Hypotalamus on myös vastuussa tunteiden, sydämen sykkeen ja verenpaineen muutoksista. Nämä aivojen alueet säätelevät tunteiden vaikutuksia elämämme tapahtumissa ja voivat vaikuttaa myös seksuaalisen halun lisääntymiseen.

Ihmisen seksuaalinen vietti voi syntyä spontaanisti ilman minkäänlaista ulkoisen ärsykkeen vaikutusta tai päinvastoin, sitä voi stimuloida esimerkiksi erilaisten mielikuvien ja fantasioiden syntyminen.

Seksuaalinen vietti naisilla ja miehillä

Miesten ja naisten seksuaalisen vietin käynnistävät mekanismit eivät liity samoihin ärsykkeisiin. Ja tietysti jokainen mies ja nainen on ainutlaatuinen ja voi siksi kehittää erilaisia ​​seksuaalista viettiä synnyttäviä mekanismeja. Joka tapauksessa molemmilta sukupuolilta löytyy yleensä tiettyjä piirteitä, jotka poikkeavat toisistaan.

Naisten seksuaalinen vietti

Naisten seksuaalinen vietti verrattuna miehen viettiin on monimutkaisempi mekanismi ja ennen kaikkea siitä löytyy useampia eri vivahteita. Naisen seksuaalinen vietti rakentuu aktin edetessä sisäisten ärsykkeiden, kuten fantasioiden, tai ulkoisten ärsykkeiden, kuten hyväilyn ja suukkojen, kautta.

Myös kuulolla näyttää olevan erittäin tärkeä rooli naisen seksuaalisen vietin syntymisessä. Sitä stimuloivat esimerkiksi sanat, kuiskaukset ja huokaukset. Lisäksi naisen mieliala vaikuttaa seksuaaliseen viettiin merkittävästi ja esimerkiksi stressi ja väsymys vaikeuttavat kiihottumista ja halujen lisääntymistä.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: 6 naisen sukupuoliviettiä lisäävää ruokaa

Miesten seksuaalinen vietti

Miehen seksuaalisessa vietissä visuaaliset ärsykkeet ovat tärkeitä, samoin kuin mielikuvitus ja seksuaaliset fantasiat. Vietti kasvaa yleensä jo ennen seksuaalista kohtaamista, jolloin myös itse kohtaaminen alkaa korkeammalla jännityksellä naiseen verrattuna.

Halu ja erektio liittyvät yleensä toisiinsa, ja jälkimmäinen on se tekijä, joka pitää viettiä yllä yleensä siemensyöksyyn asti.

Miksi siis seksuaalinen vietti kasvaa kesällä? Niin lämpötilan nousu kuin lisääntyneet päivän tunnit ovat yksiä niistä monista tekijöistä, jotka vaikuttavat hormonien ja välittäjien synteesiin, parantavat mielialaa ja tekevät meistä taipuvaisempia sukeltamaan jännittäviin ja kesäisiin kohtaamisiin. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Brotto, L. A., & Smith, K. B. (2013). Sexual desire and pleasure. In APA handbook of sexuality and psychology, Vol. 1: Person-based approaches. https://doi.org/10.1037/14193-008
 • O., K., & L., V. (2013). [How does summer affect sexual desire?]. Duodecim; Lääketieteellinen Aikakauskirja129(13), 1375–1378. Retrieved from http://www.embase.com/search/results?subaction=viewrecord&from=export&id=L369646197
 • Tirabassi G, Sudano M, Salvio G, et al. Vitamin D and Male Sexual Function: A Transversal and Longitudinal Study. Int J Endocrinol. 2018;2018:3720813. Published 2018 Jan 8. doi:10.1155/2018/3720813

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.