Terveellisempi ruokavalio: 11 pientä, mutta tärkeää muutosta

Nämä vinkit ovat avuksi, jotta terveellisempi ruokavalio voisi toteutua helpommin ja jotta sen kautta voit lisätä terveyttä ja hyvää oloa arjessa.
Terveellisempi ruokavalio: 11 pientä, mutta tärkeää muutosta

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Moni uskoo, että terveellisempi ruokavalio vaatii todella paljon vaivannäköä. Usein tämän luullaan edellyttävän sitä, että pitää ryhtyä todella tiukkoihin ja hankaliin muutoksiin, ja että tämä muutos vaatii myös suuria summia rahaa.

Näin ei kuitenkaan ole, vaan itse asiassa on lukuisia tapoja muuttaa omaa ruokavaliota merkittävästi terveellisemmäksi niin, että se ei tunnu kuukausibudjetissa. Tässä tulevat kätevät ja toimivat neuvot, mikäli suunnitelmissasi on terveellisempi ruokavalio.

Terveellisempi ruokavalio: 11 muutosta, jotka tuottavat tuloksia helposti

terveellisempi ruokavalio

Voit valmistaa arjen ruoat paljon terveellisemmin jo eräiden pienten muutosten avulla. Seuraavat yksitoista asiaa ovat välttämättömiä, mikäli halutaan saada aikaan todellisia muutoksia terveyden kannalta ruoan kautta.

1. Käytä vähemmän suolaa

Jos olet tottunut siihen, että ruokasi on aina todella suolaista, tämä muutos voi olla aluksi todella vaikea.

Emme kuitenkaan tarkoita, että suolaa ei saisi käyttää ruoanlaitossa ollenkaan, vaan että sitä kannattaa vain lisätä vähemmän.

Tämä suositus on tärkeä siksi, että suola vaikuttaa ihmisen terveyteen usein hyvin haitallisesti. Se voi aiheuttaa korkeaa verenpainetta, nesteen kertymistä kehoon sekä muun muassa monia ruoansulatuksen häiriöitä ja sydän- ja verisuoniongelmia.

2. Käytä yrttejä ja mausteita

terveellisempi ruokavalio

Mausteet ja yrtit tekevät aterioista paljon antoisampia elämyksiä, ja niitä voidaan käyttää lisäksi suolan korvaamisessa.

Koska mausteilla on jokaisella oma erityinen makunsa, saat niiden avulla annettua ruoalle vaihtelua ja luonnetta. Siten et enää tarvitse yhtä suurta määrää suolaa kuin aiemmin, jotta voisit saada aterioillasi suurta makunautintoa.

Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että mausteiden käyttö ruoanlaitossa antaa makunystyröillesi mahdollisuuden kokea aina uutta. Samalla mausteiden hyötynä on monen meistä kohdalla se, että keho saa niistä erittäin suuret terveyshyödyt.

3. Vähennä myös sokerin käyttöä

Tiedämme, että sokerin jättäminen tai vähentäminen on monelle todella dramaattiselta kuulostava muutos – ja lähes mahdottomalta tuntuva asia. Mutta mikäli haluat parantaa terveyttäsi ruoan avulla, on aivan välttämätöntä vähentää teollisen sokerin käyttöä.

Kenties tämä onkin juuri se kaikkein tärkein asia, jonka voit tehdä oman ja perheesi terveyden kohehtamiseksi ruokavalion avulla.

On nimittäin osoitettu, että teollinen sokeri on suoraan yhteydessä liikalihavuuteen, diabeteksen ja moniin muihin vakaviin sairauksiin ja ongelmiin.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että on pakko sanoa täydet hyvästit makeille ruoille – nykyisin on onneksi monia tuotteita, joilla ruokaa voidaan makeuttaa niin, että tästä ei aiheudu haittaa terveydelle. Kannattaa kokeilla esimerkiksi steviaa ja hunajaa.

4. Nauti runsaasti hedelmiä

Hedelmissä on sen tyyppistä sokeria, joka on hyväksi ihmisen keholle. Lisäksi hedelmissä on runsaasti hyödyllisiä mikroravinteita, jotka voivat olla erittäin tehokkaita terveyden parantamiseksi.

Samalla etuna on se, että hedelmiä on helppo käyttää sellaisten epäterveellisten herkkujen ja välipalojen korvaamiseksi, joista on tullut iso osa arkeasi.

Voit myös hyödyntää hedelmiä terveellisten ruokien valmistuksessa; vaihtoehtoja on lukemattomia. Kokeile vaikkapa salaattia, josta saat omenan, saksanpähkinän, ananaksen ja mangon sekä valitsemiesi muiden hedelmien loistavia makuja.

5. Nauti runsaasti kasviksia

Vaikka kasvikset ovat monen mielestä pakkopullaa lautasella, ne ovat silti yksi tärkeimmistä vitamiinien ja mineraalien lähteistä, ja monet kasvikset kuuluvatkin maailman terveellisimpiin ruokiin.

Jos ajattelet, että kasvikset eivät kuitenkaan missään nimessä sovi sinulle, kannattaa vain jatkaa kokeilemista ja tutkia, mistä voisit kuitenkin pitää. Niitä löytyy kyllä!

6. Valmista enemmän ruokaa uunissa

Pannulla paistettu ruoka on tietysti todella helppoa, ja moni meistä paistaakin mielellään lähes kaiken.

Kannattaisi kuitenkin pyrkiä löytämään uusia tapoja valmistaa ruokaa pannulla paistamisen sijaan. Esimerkiksi kypsentäminen uunissa, grillaaminen tai keittäminen ovat parempia vaihtoehtoja.

Näin pystyt muokkaamaan aterioistasi terveellisempiä, mutta siinä samalla saatat huomata, että itse asiassa pidätkin uunissa kypsennetyistä ruoista enemmän kuin rasvassa paistetuista.

7. Jätä voi pois leivältä

Voi on epäterveellistä rasvaa, ja vaikka ihmisen keho tarvitseekin rasvaa, on huomioitava, että elimistösi tarvitsee ainoastaan terveellisiä tyyppejä.

Siksi kannattaisi korvata voi oliiviöljyllä, rypsiöljyllä tai avokadolla, sillä nämä kaikki ovat paljon terveellisempiä valintoja pöytään.

8. Nauti vain vähärasvaisia maitotuotteita

terveellisempi ruokavalio

Maitotuotteita on tärkeää nauttia siksi, että niistä saadaan kalsiumia, vitamiineja sekä korkealuokkaisia proteiineja. Kannattaisi kuitenkin aina ostaa vain parasta laatua ja vähärasvaisia tuotteita, eikä ihan mitä tahansa purkkia, kun on kyse maitoa sisältävistä tuotteista.

9. Lue tarkasti tuoteselosteet

Pakattujen ruokien selosteiden lukeminen kunnolla on erittäin olennaista ihmisen terveyden kannalta. Mutta miksi?

Kyse on siitä, että joskus ruokaa myydään sanoilla “kevyt”, “sokeriton” tai “luonnollinen”, vaikka nämä kuvaukset eivät juurikaan vastaisi totuutta.

Hanki siis oikeaa tietoa siitä, mitä ostoskoriisi olet laittamassa, jotta voisit tehdä terveellisiä valintoja.

10. Syö vähemmän teollisesti käsiteltyjä tuotteita

Muista myös tämä perusasia: teollisesti valmistettuja ruokia on syytä välttää niin paljon kuin mahdollista, mikäli haluat parantaa terveyttäsi ruoan avulla.

Näissä tuotteissa on nimittäin paljon säilöntäaineita, jotka voivat aiheuttaa useita terveysongelmia pidemmän ajan kuluessa. Mitä luonnollisempaa ruokaa syöt, sitä paremmin varmistat sen, että sinulla on oikeasti terveellisempi ruokavalio.

11. Ala laittaa enemmän ruokaa kotona

Kun valmistat itse oman ruokasi, tiedät aivan tasan tarkkaan, mitä kaikkea siihen on lisätty. Näin olet tietoisempi siitä, mitä aineksia, kuinka paljon ja millä menetelmillä käsiteltyinä ruoassasi on. Jopa parempi hygienia on yksi asia, joka tulee kotona ruoan laittamisen hyötynä.

Jos kaipaat yksityiskohtaisempaa apua ruokavaliomuutoksissa, ota yhteyttä ammattilaiseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.