Karsinogeeniset ruoat ja niiden myytit

On totta, että tietyissä ruoissa saattaa olla karsinogeenisiä ainesosia. Sinun tulisi kuitenkin olla varovainen sen suhteen kuinka tulkitset tietoa.
Karsinogeeniset ruoat ja niiden myytit
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Yleinen mielipide ja aktivistiryhmät yhdistävät usein tietyt ruoat syöpään. Karsinogeeniset ruoat kuuluvat kritisoiduimpiin tuotteisiin. Ovatko nämä väitteet kuitenkaan hyvin perusteltuja?

Syöpä on teollisuusmaiden toiseksi yleisin kuolinsyy. Se on yleisempää kun ihmiset vanhenevat ja se liittyy yleensä muun muassa karsinogeenien määrään, joille he ovat altistuneet elämän aikana.

Valitettavasti jotkut karsinogeeniset ruoat saattavat löytyä myös sinun ruokavaliostasi.

Yhä useammat tieteelliset todisteet osoittavat, että tietyt ruoat saattavat liittyä syövän kehittymiseen. On kuitenkin useita tekijöitä, jotka aiheuttavat syöpää ja ruokavaliolla on myös oma roolinsa muiden tekijöiden, kuten genetiikan, kanssa.

Yksi asia on varmaa, nimittäin se, että terveen ruokavalion noudattaminen on aina hyväksi. Noudattamalla tasapainoista ruokavaliota voimme auttaa säilyttämään hyvän terveydentilan. Lisäksi voimme jopa ehkäistä tiettyjen kroonisten sairauksien ilmestymistä.

Samaan aikaan on myös tärkeää tulkita loogisesti nykyään käytettävissä olevaa tieteellistä tietoa.

Tästä aiheesta on monia artikkeleita ja paljon tietoa saatavilla, jotka vakuuttavat, että tiettyjen karsinogeenisten ruokien syöminen voi johtaa sairauksien ilmestymiseen. Nämä väitteet eivät usein pidä täysin paikkansa.

nainen miettii

Oletetut karsinogeeniset ruoat

Prosessoitu liha

Tietyt lihatuotteet sisältävät typenoksidikaasun ainesosia tai aromaattisia amiineja, jotka auttavat tällaisten tuotteiden säilymistä. Tämä koskee erityisesti marinoituja ja suolattuja tuotteita. Nämä ainesosat voivat aiheuttaa terveysriskejä, sillä ne voivat olla mahdollisesti karsinogeenisiä.

Tasapainoinen ruokavalio riittää kuitenkin ehkäisemään näistä ainesosista aiheutuvia mahdollisia terveydelle haitallisia vaikutuksia. Se tarkoittaa sitä, että sinun ei pitäisi syödä liikaa lihaa ja sinun pitäisi syödä riittävästi kasviksia.

Lue myös tämä artikkeli: Punaisen lihan yhteys syövän syntyyn

Virvoitusjuomat

karsinogeeniset ruoat: virvoitusjuomat

Virvoitusjuomien liiallinen nauttiminen on myös haitallista terveydelle. Kyseisissä tuotteissa on suuri määrä sokeria. Juomalla niitä, nostat siis suuresti verensokeritasoasi.

Myös vähäsokerisissa virvoitusjuomissa on monia kemikaaleja ja keinotekoisia makeutusaineita, jotka eivät ole hyväksi terveydelle. Jotkin näistä ainesosista voivat olla mahdollisesti karsinogeenisiä tietyssä määrin. Ei kuitenkaan ole varmaa, että ne aiheuttavat syöpää.

Terveellisempi vaihtoehto on joka tapauksessa yrittää vähentää tällaisten tuotteiden käyttöä. Sinun tulisi ottaa huomioon, että nämä ruokatuotteet voivat olla haitallisia terveydellesi.

Geenimuunnellut organismit

On olemassa lukuisia siirtogeenisiä tai geenimuunneltuja organismeja (GMO). Tämä kieltävä ja torjuva asenne siirtogeenisiä ruokia kohtaan syntyy kuitenkin yleensä markkinoinnin ja tuotannon eettisestä näkökulmasta, eikä niinkään itse tuotteesta.

On kuitenkin saatavilla suuri määrä tietoa, joka vakuuttaa, että geenimuunneltujen ruokien kulutus ei ole turvallista.  Niiden käyttö voi valitettavasti johtaa syövän kehittymiseen.

Lisäksi näissä väitteissä syytetään usein herbisidejä ja pestisidejä. Ne ovat tavallisia viljeltävissä ruokatuotteissa.

Varmista siis, että olet tietoinen kahdesta geenimuunneltujen viljelykasvien pääominaisuudesta. Nämä viljelykasvit ovat immuuneja hyönteisille ja herbisideille. Kuten voit ehkä kuvitella, näissä ominaisuuksissa ei ole paljon mitään luonnollista.

GMO:n ominaisuudet

karsinogeeniset ruoat: GMO

GMO on käynyt läpi useita muutoksia:

Ensimmäinen muuttunut ominaisuus liittyy bakteeriproteiiniin. Viljelijät ovat käyttäneet sitä orgaanisessa maanviljelyssä jo 30-luvulta lähtien.

Toinen muuttunut ominaisuus koskee bakteerigeenin lisäämistä viljelykasveihin. Se tuottaa proteiinia, joka antaa vastustuskykyä glufosaattiherbisidille.

Tämän herbisidin käyttö on yksi ristiriitaisimmista siirtogeenisistä näkökohdista. Sen turvallisesta käytöstä on kuitenkin vahvaa näyttöä jo vuodesta 1974 lähtien. Lisäksi useat tieteelliset tutkimukset varmistavat, että glyfosaatti ei ole riskitekijä.

Tiedonpuute aiheuttaa usein pelkoa geenimuunneltujen ruokien kulutuksen suhteen.

Loppujen lopuksi siirtogeeniset ruoat ovat organismeja, joita on muokattu tai joihin on lisätty tiettyjä DNA:n osia. DNA:ta on kuitenkin kaikissa ruoissa. Saat sitä syömästäsi ruoasta ja vatsasi hajottaa sen ilman, että se aiheuttaa sinulle lainkaan harmia.

GMO:n aseman takia geenimuunnellut ruoat ovat tarkan arvioinnin alaisia. Näiden arviointien tulokset osoittavat, että siirtogeeniset viljelykasvit eivät ole suurempi riski ihmisen terveydelle kuin niiden tavalliset vastineet.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Punaisen lihan yhteys syövän syntyyn
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Punaisen lihan yhteys syövän syntyyn

Millä tavalla punaisen lihan syöminen liittyy syöpään? Tutustumme seuraavaksi tarkemmin Maailman terveysjärjestön WHO:n viralliseen mielipiteeseen ...  • American Cancer Society. “What Causes Cancer?“. Consultado el 26 de marzo de 2016. Disponible en: http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/
  • Mink P.J., Mandel J.S., Lundin J.I. & Sceurman B.K. (2011). Epidemiologic studies of glyphosate and non-cancer health outcomes: a review., Regulatory Toxicology and Pharmacology, 61 (2): 172-184
  • Mink P.J., Mandel J.S., Sceurman B.K. & Lundin J.I. (2012). Epidemiologic studies of glyphosate and cancer: a review., Regulatory Toxicology and Pharmacology, 63 (3): 440-452
  • European Commission, 2010. A decade of EU-funded GMO research (2001 – 2010). Disponible en: http://ec.europa.eu/research/biosociety/pdf/a_decade_of_eu-funded_gmo_research.pdf

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.