10 haitallista ruokaa, joita asiantuntijat suosittelevat välttämään

Tämä voi tulla monelle meistä täysin uutena tietona; nimittäin useat tavalliset ruoat voivat olla vaarallisia, jos niiden valmistuksessa ei ole noudatettu eräitä perusohjeita.
10 haitallista ruokaa, joita asiantuntijat suosittelevat välttämään

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

On olemassa ruokia jotka ovat hyvin tavallisia aterioillamme, mutta joiden tuotannossa ei joskus ole kunnollista turvallisuusmenettelyä, minkä vuoksi esimerkiksi ravitsemusasiantuntijat eivät laittaisi niitä omalle lautaselleen.

Yhdysvalloissa Center for Disease Control -keskuksessa tehdyt tutkimukset kuvaavat, kuinka miljoonat ihmiset ovat sairastuneet ruoassa olevien taudinaiheuttajien vuoksi. Moni joutuu sairaalaan, ja jotkut jopa kuolevat sen vuoksi, että he ovat saaneet jonkin sairauden syömästään ruoasta.

Näin käy ruoan käsittelytavan vuoksi sekä siksi, että taudinaiheuttajat pääsevät helposti pöytäämme. Sairausten aiheuttajia on kuitenkin hyvin vaikeaa jäljittää, eivätkä tutkijat pysty saamaan selville kaikkien tautien syitä.

10 haitallista ruokaa: sairauksia aiheuttavat tuotteet

1. Pastöroimattomat mehut ja maito

pastöroimaton maito on haitallista ruokaa

Nämä ruoat voivat olla saastuneita viruksien, loisten ja bakteerien vuoksi, joista esimerkkeinä salmonella, E. coli ja listeria.

Aikavälillä 1993 ja 2006 noin 1 500 ihmistä sairastui Yhdysvalloissa siksi, että he nauttivat pastöroimatonta raakaa maitoa tai jotakin siitä johdettua tuotetta.

Raa’at maitotuotteet ovat 150 kertaa todennäköisemmin sairauksia aiheuttavia kuin pastöroidut maitotuotteet. Aina kun juot mehua tai maitoa, tarkista pakkauksen etiketti, jossa tulisi olla sana”pastöroitu”.

2. Säilötyt tomaatit

Säilykeruoat ovat vaarallisia siksi, että näissä purkeissa voi olla haitallinen sisäpinnoite. Se voi sisältää myrkyllistä BPA-kemikaalia, joka on yhdistetty sydänongelmiin, diabetekseen ja liikalihavuuteen.

  • Välttääksesi tätä vaarallista ainetta on parasta välttää purkkiruokaa.
  • Nautitaan mieluummin tuoreita hedelmiä ja kasviksia, ja etenkin hapokkaita tuotteita, kuten esimerkiksi tomaatteja.

3. Idut

idut voivat olla haitallista ruokaa

Monen ravitsemusasiantuntijan mukaan raa’at tai hiukan raa’at idut, kuten esimerkiksi sinimailanen tai soija, voivat olla yhteydessä erilaisin bakteerien leviämisiin (pääasiassa salmonella and E. coli).

Minkä tahansa tyyppiset idut voivat levittää bakteeritulehduksia, ja nämä ovat peräisin siemenistäAsiantuntijoiden mukaan tätä riskiä ei kuitenkaan ole jos idut kypsennetään, joten silloin ne eivät enää ole meille haitallista ruokaa.

4. Sokeriset virvoitusjuomat

Nämä liittyvät suoraan liikalihavuuteen. Moni tällainen juoma valmistetaan teeuutteista tai kasveista, mutta niihin lisätään sokeria. Ne eivät ainoastaan vauhdita painonnousua, vaan lisäävät myös hampaiden reikiintymisen mahdollisuutta.

  • Maailman terveysjärjestö suosittelee, että sokeria ei nautita enempää kuin 50 grammaa päivittäin. Sokerinen virvoitusjuoma sisältää yleensä 35 grammaa sokeria.
  • Ravitsemusasiantuntijat paheksuvat näitä juomia myös siksi, että koska niissä on runsaasti sokeria, ne ovat yhteydessä sellaisiin ongelmiin kuten sydän- ja verisuonisairaudet sekä 2-tyypin diabetes.

5. Raa’at osterit ja nilviäiset

osterit voivat olla haitallista ruokaa

Nilviäiset, ja etenkin osterit, ovat monelle myrkytyksen aiheuttajia. Osterit – koska ne ovat suodattavia eläimiä – keräävät itseensä kaiken huonon, mitä vedessä on. Siten ne imeyttävät monia bakteereja, ja jos syöt ostereita, nämä bakteerit pääsevät myös omaan kehoosi.

Siten asiantuntijat suosittelevat, että tämä ruokalaji jätetään täysin väliin – riski ei ole nautinnon arvoinen!

6. Perinteiset omenat

Omenat kasvatetaan lajikkeet erillään, joten ne säilyttävät erityiset makunsa. Siten ne eivät kehitä vastustuskykyä tuholaisille, ja niitä suojataan siksi jatkuvasti hyönteismyrkyillä.

  • Nämä myrkyt on nyt alettu yhdistää Parkinsonin tautiin.
  • On parasta syödä vain luonnonmukaisesti tuotettuja omenoita.
  • Jos syöt muunlaisia omenoita, ne tulisi pestä hyvin veden ja omenaviinietikan seoksella ja harjalla, tai sitten ne tulisi kuoria ennen syöntiä.

7. Raa’at ja puoliksi kypsennetyt kananmunat

raaka kananmuna on haitallista ruokaa

Vaikka moni ravitsemusasiantuntija sanookin, että kananmunan ravintoarvo on suurempi jos se nautitaan raakana, on fakta, että tällä tavalla nautittu kananmuna on yksi vaarallisimmista ruoista.

Ongelmana on tällöin salmonellan riski.

8. Ei-luonnonmukaisesti tuotetut perunat

Nämä suojataan sientä tuhoavilla myrkyillä kasvatuskauden aikana, ja niihin suihkutetaan rikkakasvien torjunta-aineita ennen kuin ne kerätään, jotta päästään eroon säikeisistä varsista. Keräämisen jälkeen niitä suojataan uudelleen, jotta ne eivät ala itää.

Ratkaisuna onkin luomuperunoiden ostaminen, sillä peseminen ei ole riittävän hyvä keino niiden kemikaalien poistamiseksi, jotka ovat imeytyneet perunoihin.

9. Mikropopcornit

Popcorn

Tutkimus, joka tehtiin University of California -yliopistossa vuonna 2009, kertoo, että popcornpussien pinnoite sisältää sellaisia kemikaaleja kuten perfluorioktaanihappoa, joka on yhteydessä ihmisen hedelmällisyyteen. Mikropopcornit ovat siis myöskin haitallista ruokaa elimistöllemme.

  • Kokeissa on havaittu, että kemikaalit vahingoittavat maksaa sekä aiheuttavat kivesten häiriöitä ja haimasyöpää.
  • Ongelmana on se, että mikroaaltouunit aiheuttavat kemikaalien haihtumista ja niiden siirtymistä popcorniin. Nämä kemikaalit kertyvät kehoon vuosien ajaksi.
  • Tämä voidaan välttää käyttämällä tavallista popcornia ja valmistamalla se kattilassa.

10. Soija

Ongelmana tämän tuotteen kanssa on geenimuuntelu. Esimerkiksi 94 % Yhdysvalloissa kasvatetuista soijapavuista on muuntogeenisiä.

Glyfosaatit voivat vahingoittaa nisäkkäiden DNA:ta ja kromosomeja, ja ne voivat vahingoittaa myös ihmisen soluja. Siksi soijan syöntiä ei suositella silloin, kun pavut eivät ole fermentoituja.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.